Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer 7

Recenze (195)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Od Deva Patela můžeme jistě čekat velké věci. Tyhle wickovské žánrovky typu Nikdo mě hrozně baví a vůbec bych se nezlobil, kdyby to zkoušeli další a další tvůrci. I když zde rejža patrně dost bojoval s rozpočtem, překvapilo mě, jak to na filmu není vidět, jak to skvěle prodává přes zaplněné indické ulice a v interiéru pak rozbalí všechny karty. S mnohými recenzenty se taktéž shodnu v tom, že hinduistické sekvence jsou na filmu to nejslabší, nijak to však ve výsledku neruší a hezké choreografie soubojů si užijeme dostatek. Snad Patela relativní neúspěch v kinech nezastaví a vrhne se režii v plné polní a může se i občas objevit i před kamerou. Od Newsroomu víme, že on zahrát umí. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

MONKEY MAN! MONKEY MAN! MONKEY MAN! MONKEY MAN! Krvavá akční rubačka s mystickým intermezzem a decentním politickým podložím. Dev Patel si napsal, zrežíroval a protrpěl hlavní roli v srdečním projektu o pomstě. Čistka původních obyvatel z důvodu stavby továrny (asi na sušenky) pěkně rezonuje, ale audiovizuální kabátek posouvá netradičně vyprávěný tradiční příběh na novou úroveň. Kontaktní bitky střídající úhly pohledu z vlastních očí, našlapaná honička přeplněnými ulicemi, pot a krev, řez sociálními skupinami od úplného spodu nahoru. To vše krásně uvozované pohádkou o Hanumánovi. Režijně nečekaně vyzrálé dílo. ()

Reklama

Fleinka 

všechny recenze uživatele

Wick Bollywood v dobrém slova smyslu. Akční snímek s bojůvky na motivy Tarantinovek, který je v prvních minutách lehce strčí do kapsy. Surovost a syrovost snímku o obrodu sebedestruktivního šimpanze k posvátnému hulmanovi. První půlka filmu byla jasná, úderná jako pěsti krále kobry do obličeje hlavního protagonisty. Dějová linka byla jednoduchá, pomsta. Možná to bylo na tak dlouhý film málo. Přesto hudba, kamera a herecké výkony byli vynikající, že člověk promine plochý děj akčního filmu, lehký klišé a patos. Konec byl surově ustřihnut jako surovost celého filmu. Jako divák věřím, že Hanumán porazil zlého démona Ravanu, ale co Síta? ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Dobré to bylo, i když trošku jiné, než jsem čekal. Dev Patel se ukázal být dobrým akčním hrdinou, ale především se mu povedlo ukázat věci jako režisérovi. Umí si hrát s vizuálem a přestylizovanými barvami, krásně navodit dojem dvou světů v indické metropoli a v akci si je naprosto suverénní a jistý. Nápaditě využívá kameru i střih, ale i cover verze osmdesátkových písniček a navíc se ani v nejmenším nebojí krve. Opičí muž je hodně drsná podívaná a v akčních scénách připomene svou špinavostí a nekompromisností Raid nebo Ong-bak a Tom yum goong s Tonym Jaa. Dost tedy zamrzí, že celá tahle vizuální a akční lahoda stojí na tom nejbanálnějším žánrovém příběhu o pomstě, prakticky tu nejsou vedlejší postavy a indický mysticismus má na můj vkus možná až moc prostoru. Pořádně se to navíc rozjede až někdy v polovině, takže jsem z kina odcházel s pocitem, že jsem možná nedostal úplně to, v co jsem doufal. Jako debut je však Opičí muž vyzrálý, nápaditý a evidentně s chutí odehraný i natočený. Dev Patel mě jako tvůrce akčňáků rozhodně bude zajímat. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Patel je nepochybně vynikající herec a tímto kouskem se navíc etabloval i mezi velmi schopné režiséry a zajímavě smýšlející scénáristy. Přestože v Indii nevyrůstal a jistě nejde o jeho osobní zkušenost, propašoval do akčňůvky wickovského typu poměrně silný přesah v podobě náboženského podobenství a boje proti útlaku menšin a chudých v Indii. Takže hodnocení typu...forma má výrazně navrch před obsahem(tak, jako je tomu v případě zmiňované plytkárny), platí v určité míře jen pro první a poslední třetinu filmu. On by to taky byl hřích, nevyužít indické reálie, které jsou pro západní diváky i dnes exotické a přitažlivé. Špína, násilí a krutost vs náboženství, odolnost a odhodlanost. Útlak mocných vs síla bezejmenných. Vzít si z toho všeho jen americky nahlouplou šablonu o pomstě by byla škoda. I když... v takto audiovizuálně atraktivní formě, by i pouhá revenge prostoduchost fungovala 100% lépe, než třeba poslední Wick. Patel je bourák a přestože bylo natáčení plné překážek a nabral si toho na sebe tolik, výsledek je parádní. Z despektu jakým se zmiňuji o amerických vytloukačkách je ale jasné, že příběh o pomstě vykonaný jakkoliv atraktivním stylem, není zrovna můj šálek kávy. Takže ano, nejvíc mě zaujala ta omáčka kolem...i když vlastně ani tady nemůže být řeč o nějaké originalitě. Ale zase...ta forma. Hanuman a obecně indická mytologie je protkaná smrtí a zrozením...a samozřejmě tím, co je mezi, tzn. násilím, bolestí, útlakem. Pro Indy je náboženství životně důležité. Zčásti pomáhá různým chytrákům řídit ovce, ale stejnou měrou pomáhá ovcím přežít. A pak je tady ta část, která chytrákům řídící ovce říká...bacha, občas se najde někdo, kdo ti šlápne za krk. S hrdiny a nadějí, se útlak snáší lépe...bez nich ovce sotva živoří a chytráci si moc dovolují. O tomhle vlastně Monkey Man je. Příběh starý tisíce let, neustále se opakující šablona... . Tentokrát s velmi pěknou formou a ve vysoké kvalitě. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Film má byť inšpirovaný Patelovou láskou k filmom Brucea Leeho, kórejským filmom, bollywoodskym titulom a príbehom, ktoré mu jeho starý otec rozprával ako dieťa. (Arsenal83)
  • Monkey Man bol dokončený v marci 2021 a Netflix zakúpil práva k filmu za 30 miliónov dolárov. Avšak kvôli politickým ideológiám filmu sa Netflix začal obávať reakcie indického publika a potichu sa snažil film predať, čo bol taktiež problém, keďže jeden z finančných partnerov filmu BRON Studios prechádzal bankrotom. Jeden z ľudí, ktorí mali možnosť vidieť film, bol Jordan Peele a ten bol presvedčený, že Monkey Man si zaslúži byť videný na veľkom plátne. Peele sa tak pridal k filmu ako producent pod banerom jeho produkčnej spoločnosti Monkeypaw Productions a následne presvedčil štúdio Universal Pictures, aby odkúpili film od Netflixu. Universal údajne zaplatil za film necelých 10 miliónom dolárov. (drake31)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno