Reklama

Reklama

5x2

  • Francie 5x2 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film zachycující 5 příběhů ze života dvou milenců je zvláštní tím, že se odvíjí od konce k začátku jejich společného života. Od rozvodu v úvodu přes návštěvu homosexuálního bratra s přítelem, porod a svatbu k romantickému dovolenkovému seznámení. Režisér François Ozon tímto odlehčuje jinak poněkud smutný příběh... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si netradične a neplánovane tento film, pretože ma zaujala prvá dramatická scéna, ktorá sľubovala omnoho viac, než som nakoniec dostal. Film je úplne zbytočne a samoúčelne radený od konca k začiatku a rovnako tak klesá aj úroveň jednotlivých epizód. Napriek tomu nechápem rozčarovanie niektorých komentátorov, pretože film považujem za pozerateľný, a aj keď málokoho nadchne, nebude ani veľa tých, ktorých urážal alebo nudil. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Ozon jako režisér dokáže z herců vymáčknout maximum, ale jako scénarista je bohužel průměrný, protože nedokáže dát vztahové studii čtvrtý metafyzický rozměr (jak to dokázal ve svých nejlepších dílech Bergman). Když film začíná rozvodem, čekáme na odhalení, kdo je ten zlý a kdo je ta oběť, ale dostane se nám studie dvou slabochů, která je sice skvěle zahraná, ale "udělování bodů" se děje mechanicky (každý příběh zobrazuje jednoho z partnerů v dané situaci jako slabocha) a divak je sice stimulován rozumově, ale nikoliv emočně. Film vhodný pro přednášky o partnerských vztazích, ale pro běžná kina je v něm málo života. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Manželské etudy pozpátku. Film, v němž je o vztahu dvou lidí úplně všechno a (kvůli snaze o „zobecnění“) přitom nic. Nejkladněji hodnotím první část, jejíž nedýchatelné dusno na rozdíl od výtečného herectví Valerie Bruni Tedeschi nepřetrvává až do konce. Což dává smysl. Konce jsou obvykle méně příjemné než začátky. 60% Zajímavé komentáře: POMO, kleopatra, Isherwood, Gore ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Půjdeme do vody? ... Tak jo. Rozvod→dusno→porod→svatba→láska. Francois Ozon řeší již poněkolikáté režisérský a scenáristický oříšek - jak naučit žánr pravdomluvnosti? Tentokrát dospívá k k překvapivému, ale zcela logickému řešení: O romantickém vztahu směřujícímu ke šťastnému konci lze pravdivě vyprávět jen pozpátku. Znásilnění času za účelem dosažení happyendu a věrohodnosti zároveň je po zralé úvaze přípustné - jedno oko nezůstalo suché každý věděl, do čeho jde. Račte si povšimnout, že syn Nikolas leží v inkubátoru č. 5. Je vůbec realistické očekávat od romantického vztahu muže a ženy něco víc než Nikolase nebo někoho podobného? A je to málo? Ozonovi lze vyčítat jen dvě věci - že je chytrý příliš francouzsky a moc okázale. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Formálně krásně natočené nesouvislé cosi, co na mě působilo dojmem snahy o dekadenci či morální pobuřujícnost. Co na tom, že především hlavní představitelka je krásná a krásně proměnlivá jako den a noc, když všechno okolo ní vyvolává nutkání opakovaně se ptát: "A čemu se jako divíte?" 5x2 je pro mě sledem dobře zahraných, ale naprosto oddělených epizod, v nichž vystupují titíž herci. Trik s přeházením času jenom brání vidět, že tradiční chronologií obdařený příběh by absolutně postrádal logiku, která je sice lidským citům na hony vzdálená, ale i tak jsou v této oblasti jisté meze. A od toho právě máme rozvod a takové moderní vymoženosti:) Zkrátka a dobře, v tomto případě platí, že ozón je k životu mírně řečeno nepřívětivý. 50% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Ozon potvrdil své postavení velkého filmaře, když si po natočení úvodních scén filmu dopřál téměř půlroční pauzu. Během ní se ješte věnoval zbytku scenáře a zároveň hercům poskytl čas na přípravu mladšího vzhledu, jelikož děj je vyprávěn retrospektivně. (imro)
  • Původní název snímku zněl The Two of Us, francouzsky Nous Deux, což je odkaz na jistý francouzský magazín pro teenagery. (imro)

Reklama

Reklama