Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mickeymu (Craig Hamann) je právě třicet let a jeho přítel Clarence (Quentin Tarantino) se rozhodne pro něj uspořádat v místním baru velkou oslavu. Mickey ale nemá náladu, nejradši by šel domů a na celé narozeniny zapomněl. Je unavený, v depresi - a stejně jako Clarence i on ztratil místo a rozešel se se svou přítelkyní. Ale Clarence se nevzdává a najme pro Mickeyho prostitutku. Od té chvíle nastanou problémy, se kterými se musí vypořádat. Zdá se, že to bude nejhorší den v Mickeyho životě. (Kryšpín)

(více)

Recenze (72)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Tarantino je královský...hanebný parchant filmového priemyslu, na ktorého neplatí žiadna rovnica. Vylieva začiatočnícky popkultúrny rezervoár (Ho-Ho´s, Flicky-Flakes, Eddie Cochran, De Palma, Presley vs. Brando), odkrýva niekoľko výrazových zdrojov za účelom neskoršej intertextualizácie (K-Billy, Aldo Rayne, kung-fu) a už v tomto mladíckom rozjazde sa snaží dbať na perfekcionizmus osvojených krokov režírovania (rotačné/dlhotrvajúce snímanie, dôraz na dialóg, súlad chytľavého audia s maznavým videom, rebelské otlačky žien, drôg, násilia a nôh). Všetko za malý budget a bez cca tridsať minútového zavŕšenia čo zbĺklo v labáku. Nekoherentná rookie spoznávačka za úctyhodné 3*, presne v tom duchu, aby to po rok 2009 už nikdy nebolo pod 4*. "Comme ci comme ca." ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kdyby tento film byl delší, tak by mě s velkou pravděpodobností začal vydatně nudit. Delší však nebyl a nudit mě nestihl. Jsem rád, že se snímek v popel neobrátil celý. Rád jsem nakoukl, jak Quentin Tarantino začínal, neboť jej jako režiséra velmi uznávám. Ačkoli jsem přesně nepochopil, oč v těch 36 minutách šlo, respektive se to celkem značně rozcházelo se zdejším obsahem, tak jsem se ani moc nenudil. Dialogy mi přišly velice kvalitní a poměrně vtipné. Quentin se mi zde moc zamlouval i jako herec. Střihl si nádhernou roli magora, která mu vždy náramně svědčí. Nedivím se, že si Quentin získal nějakou tu důvěru k realizaci mnohem větších projektů. Jen proto, že je to dílo mistra Tarantina, se zde však plným hodnocením ohánět nehodlám. Každý režisér nějak začínal a tohle je start rozhodně vydařený, nikoli nadstandardní. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Celá verze je nesehnatelná, a tak si musí komentář vystačit s poloviční verzí. Je na tom vidět nezaměnitelný Tarantinův rukopis a klasické konverzační situace, kde především hádka o Elvisovi je bezvadná. Dohromady se to ale na nejlepší kousky samozřejmě nechytá, nicméně pro zajímavost to bylo fajn. 70% ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že se nedochoval celý film, jelikož úvodní půl hodina nabízí jen tradiční (a neskonale vtipné) Tarantinovské dialogy o ničem či popkultuře (v jednom z nich se dokonce jeho postava přizná k fetiši na nohy :) ), ale bohužel jen mírné nastínění děje budoucího. I tak se ale jedná o místy parádně vtipný kousek, který bohužel dojíždí na svou scénkovitost a nesourodost, amatérské zpracování alespoň mě rozhodně nevadilo. Tohle úvodní půlhodinové intro do Tarantinolandu, jehož námět Quentin později alespoň zčásti uplatnil v Pravdivé romanci, rozhodně stojí za pozornost a žádný Tarantinofil by si ho neměl nechat ujít. 70 % ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Z prvního filmařského pokusu Quentina Tarantina se dochovala asi jen hodina více či méně souvislých scén. I na té je ale dobře rozpoznatelné všechno, čím se dnes kultovní režisér později proslavil. Nechybí cit pro dialog, trošku drsnější situační komika, hlášky a velkolepá záliba v popkultuře. Postava call girl, jež se stala "trochu lepší prostitutkou", protože stejnou práci zvolila i hrdinka jejího oblíbeného filmu, je vyloženě zajímavá... Vcelku mohla být My Best Friend's Birthday zábavnou nezávislou komedií. V nekompletní podobě ale zůstává zajímavá jenom pro Tarantinovy fanoušky a spol. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Film vznikol v čase, keď Quentin Tarantino (Clarence Pool) pracoval vo videopožičovni v Manhattan Beach v Kalifornii, ktorá v súčastnosti už neexistuje. Keď jeho kolega Craig Hamann (Mickey Burnett) napísal krátky 30 až 40-stranový scenár, Tarantino sa pripojil k projektu a scenár sa rozšíril na 80 strán. Hamann a Tarantino si vo filme zahrali spolu s niekoľkými kamarátmi z videopožičovne. (Raccoon.city)
  • Zachovala se jen část filmu necelých 37 minut z 69. Zbytek shořel při požáru. (galba)
  • Film je natočený 16 milimetrovou požičanou starou kamerou Eclair. Kameru si požičiavali vždy v piatok, pretože požičovňa nebola cez víkendy otvorená. To znamenalo, že platili za jeden deň a natáčali tri dni. Film bol natočený na lacný čierno-čierny reverzný film, aby sa udržal nízky rozpočet, ktorý bol asi 5000 dolárov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama