Reklama

Reklama

Marie Terezie - Série 1

(série)
Trailer 2

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (300)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Historickou přesnost hodnotit nebudu, protože v dané dějinné etapě nejsem kovaný, ale ztvárnění jednoho z nejproslulejších turkobijců, Evžena Savojského, mi přišlo trochu mimo, byť Markovics patřil po herecké stránce k tomu nejlepšímu, co film nabídl. Jinak se jedná o celkem fajn historickou fresku, která většinu svého rozpočtu vrazila do parádních kostýmů a na televizní záležitost tu byla i celkem solidní výprava. Stránka příběhová je rozdělená na princeznu a panovnici, přičemž první část je odvyprávěná s lehkostí a vtipem, zatímco panovnická se topí v křeči. Za tím stojí i obsazení. Marie-Luisa Stockinger sice může obstát jako zamilovaná císařská dcerka, ale jako rozhodná žena a matka rozhodně nepůsobí a naráží tu i na svoje herecké limity. Kotek v roli Františka Štěpána je zase tak nevýrazný, že nemá šanci alespoň částečně korigovat některé nedostatky. O to jsou ale zajímavější herci ve vedlejších rolích. Ať již zmíněný Markovics, případně Zuzana Stivínová či Vladimír Javorský. Těžko se k tomu někdy v budoucnu vrátím, ale investovaného času nelituji. 60% ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Je z toho stále cítit TV film. Žádných velkolepých scén s hromadou komparzistů se nedočkáme. Ale i tak to skutečně velmi dobře vypadá. Divák se ale kochá krasnými exteriéry a kostýmy, až si neuvědomí, že nesleduje prakticky žádné historické drama, ale další červenou knihovnu v historických kulisách. Ovšem, ani v rámci červené knihovny to neobstojí (jako třeba legendární Angelika, ke které to má nejblíž), protože emoce jsou tu takřka na nule. Marie Terezie v první části hrozně stojí o Františka. Ona je mu ale úplně šumafuk, takže proč o něj vlastně tolik stojí? To je záhada. Nicméně se nakonec vezmou a vrcholem celé první epizody je jejich postelová scéna, kde se Kotek dokonce svlékne do naha. Možná to uspokují některé vlhké divačky, ale neodstraní to fakt, že i ta postelová scéna je hrozně úmělá. Druhý díl už snad ani nepředstírá že není ničím víc než červenou knihovnou. A i když už není tak statický, dokonce v něm jsou nějaké trochu víc emotivní scény, špatný je taky. Nevím, jestli tehdy Marie Terezie skutečně tolik řešila milostné vztahy a její manžel nedělal nic jiného než že koketoval s okolními hraběnkami. Mě to ale připadalo plytké po všech směrech. Ostatně, jako celá mnisérie. Prostě další veřejnoprávní zklamání. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemně mě překvapila na TV film velice slušná výprava, koprodukční kapitál je holt znát. Na stopáž dvou stominutových dílů film nepůsobí nijak rozvlekle a víceméně dokáže stále zabavit. Co mě však mrzí, že namísto historického politického dramatu tu máme historickou romanci. Namísto důležitějších událostí je nám vyprávěno o tom, že během svatební noci Ressi s Franzem zbourali postel, či že byl František Lotrinský jako jeden z prvních tehdejších celebrit u porodu svého prvního potomka. Druhý díl se zabývá historií už o něco více a Mariin projev před uherským sněmem s malým Josífkem v náručí budiž důkazem, že potenciál by byl. Marie-Luise Stockinger zahrála výborně, stejně tak třeba intrikán Karl Markovics či slizký abbé Vladimír Javorský. Vojtěch Kotek mi ze začátku moc neseděl, ale postupně se velice dobře rozehrál a určitě se za svůj výkon nemusí stydět. 65%. ()

jh666 

všechny recenze uživatele

Marie Terezie určitě není špatné natočený projekt (i když nějaké historické nepřesnosti se najdou), ale přestože je dobře natočená, selhává kvůli zvolenému formátu. Dva 100minutové díly prostě nestačí k zachycení někoho, kdo na trůnu seděl 40 let. Hodil by se spíše seriál ala Viktorie, kde bychom sledovali její vládu postupně. Takhle končíme hned v roce 1741 a zbylých 39 let je smrsknuto do pár vět na konci. Navíc se děj bohužel až příliš soustředí na vídeňský dvůr, takže třeba z války o rakouské dědictví nevidíme skoro nic. Proto hodnotím tak, jak hodnotím. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bol som veľmi zvedavý kam to dotiahla táto široká koprodukcia bývalých štátov Rakúsko-Uhorska. Mám rád historické filmy a chcel som veriť tomu, že to bude viac ako priemer. Bohužiaľ nie. Hlavná predstaviteľka ok, aj to obsadenie celkom ušlo, nikto vyslovene nerušil, ale veľký problém nastal v závere 1. časti, keď som si uvedomil, že som sa toho veľa nedozvedel. Ešte horšia správa je, že ani 2. diel v tom nie je o nič lepšie. Je obrovská škoda, že toľko času venujeme často nepodstatnýcm kecom dvorných dám, kostýmom a gýčovým interiérom a nedozvieme sa takmer nič o tom, čo Mária Terézia dokázala ako cisárovná. Niekto tu trefne spomenul, že by to chcelo 10 dielny seriál a poriadne tú tému do detailu rozobrať. Nielen osobu Márie Terézie, ale i vojny, vtedajšiu situáciu, vznik Rakúsko-Uhorska , prípadne to ukončiť jej rozpadom. Možno raz...Slabé tri hviezdy. 50%. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (24)

  • Valtické zámecké zahrady byly během natáčení volně přístupny veřejnosti. (klara.leb)
  • Úvodní scéna seznámení Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger) s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek) byla natočena v zámeckém parku v Lysé nad Labem. Dále se také točilo např. v Praze, Bratislavě, Vídni (Belveder), Dobříši, Milovicích a Světci u Tachova. (argenson)
  • Vlečku nevěstě nenesly družičky, tak jak můžeme vidět ve filmu, ale její vychovatelka Karolína von Fuchs-Mollard. (Vitox)

Reklama

Reklama