Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 1
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (160)

lamps 

všechny recenze uživatele

Prapředek všech kýčovitých hollywoodských romancí, který ale nějakým zázrakem není sám kýčovitý ani trošku a navzdory jednoduchému příběhu pojal tolik originality a pozitivního milostného náboje, že se mu jen málokterý následník dokáže vyrovnat. A hlavními viníky jsou jednak dva úžasní hlavní hrdinové, mezi kterými to díky jejich chytře znázorněné odlišnosti perfektně jiskří, jednak zlaté režijní ručičky Franka Capry, které nejenže udržují prvoplánovou sentimentalitu dokonale na uzdě, ale také posouvají vývoj zábavného Peterova a Ellienina vztahu do zcela uvěřitelné a přirozené polohy. Závěr mě sice lehce zklamal, neboť emocionální vrchol filmu se odehrál cca deset minut před pravým happyendem, který byl navíc až překvapivě zapomenutelný, ale ruku na srdce, v dějinách svého sladkého žánru, převážně definovaného oblíbenými konvencemi a neustále se recyklujícími motivy, je Stalo se jedné noci přímo oslňujícím a trvalým zjevením... 85% ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zase jednou zabrousil do klasického Holywoodu a rozhodně nelituji. Frank Capra, jakožto ultimátní tvůrce feel good filmů zlaté éry, přináší další ze svých kousků, který po stránce scénáře naplňuje rčení "v jednoduchosti je síla" a většinu kouzla čerpá z charismatu Clarka Gablea a ztřeštěné nevinnosti Claudette Colbert. Člověk ví, že je to naivní, člověk ví, že je to předvídatelné, ale přesto podlehne. Jo, většinou tomu tak u starých filmů nebývá, ale tohle na mě fungovalo. ()

Reklama

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Po letech cynik dospěl a ze 2 zvyšuje na 4. Původní komentář pro pobavení ponechává. ___Ach jo. Copak ty nafintěné slečinky z Hollywoodu nevěděly, že před spaním se musí odlíčit, vyčistit si pleť, použít tonikum a pak nanést noční krém? Usínají a probouzejí se s dokonalým make-upem, jako by se nic nedělo. To mě sralo mnohem víc, než manýry rozmazlených slečen, které by si bez peněz a vlivu svého papá ani neprdly. A skutečnost, že jim podlehne docela normální chlap s naivní představou, že ji za tři dny změnil, nepochopím. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Pramáti všech romantických komedií. Model "nesnášela ho-poznala ho-milovala ho" podle mě pochází právě odsud a ve své době byl revoluční: filmová hrdinka dostala šarm, kuráž a osobnost. To je přínos filmu a je jen škoda, že v něm hraje bezkrká šeredka Claudette Colbertová. No, každý začátek je těžký. Jinak, Stalo se jedné noci stojí za vidění i proto, že obsahuje slavnou scénu s pokojem přepůleným dekou. Ta scéna se dočkala tolika parafrází v jiných filmech, že se vyplatí vědět, o co kráčí. 80 % ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Podľa filmovej ceny Oscar: najlepší film roku 1934.. Nato že nemám v láske romantické filmy a už vonkoncom nie romantické staršie filmy s tridsiatich rokov ma tento kúsok celkom zaujal. Boli tu príjemné, podarené vtipné scénky . Hlavne tá v autobuse a potom v moteloch. V ktorých došlo k stredom pohlaví a rôznorodých myslí medzi bohatou slečnou a obyčajným ale bystrím novinárom.. Ako som spomínal nato aký je to starý film sú tu vtipné momenty na ktorých sa zasmeje človek aj dneska napríklad pri stopovaní auta. Dalo by sa povedať že je to aktuálny film aj pre dnešnú dobu. Film končí Happyendom ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Poté, co Claudette Colbert skončila práci na filmu, svým přátelům se na vánočním večírku svěřila: "Jsem ráda, že jsem tady. Právě jsem dokončila natáčení nejhoršího filmu roku." (Babous)
  • Claudette Colbert (Ellie Andrews) má na sobě jen čtyři různé svršky: chabý noční úbor na začátku, cestovní oblek, pyžamo Clarka Gablea (Peter Warne) a svatební šaty. (Kulmon)
  • Režisér Frank Capra potřeboval, aby Clark Gable (Peter Warne) působil ve filmu starším dojmem. Proto nechal instalovat osvětlení tak, aby dodal jeho obličeji pár let navíc. (topesto)

Reklama

Reklama