Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (131)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dlhý, predlhý romantický film s výrazným komediálnym podtónom. V mnohom som sa videl, veľmi som sa zabavil. Julia Ormond hraje spolu s Olegom Menšikovom výraznú úlohu, veľmi výborná dvojica, jedna z tých najlepších. Tento film výrazne predstavuje ruskú kultúru svetu, najmä časy cárskeho Ruska. Najmä reči ako stará ruská tradícia pri každej bláznivosti, napríklad, že medvedi pijú vodku, ľudia sú ako medvedi a medvedi ako ľudia, zjedenie skleneného pohára, očista v studenej vode, výkriky, že Mozart bol veľký skladateľ, či pri bitke konverzácia: Prvý muž: "Dostal si?" Druhý muž: "Dostal!" Prvý muž: "Spokojný?" Druhý muž: "Áno!" Proste film vedel pobaviť, okúzliť hudbou, prostredím, kostýmami, absurdnosťami, proste ruskou bláznivosťou a ten stroj na záver, to už bolo ozaj dosť, film je veľmi milý a nebyť tej rozťahanosti, mohol to byť nezabudnuteľný film, škoda len že nepridal aj kúsok z poetickosti, ale aj tak treba pochváliť. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Velmi elegantni, emotivni a krasne citlive natoceny film pro divaka, ktery hleda neco vic nez jen vybuchy a mrtvoly. Julia Ormond je ve sve roli Jane jednim slovem uzasna. Opravdu velmi mile a necekane prekvapeni. Na Rusko uz budu mit od teto chvile zase o neco jiny a rozsirenejsi pohled nez doposud. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Já bohužel nemohu souhlasit s většinou, jelikož pro mě byl tento film pompézním zkamáním. Po předchozích Michalkovových filmech (hlavně Unaveni sluncem) jsem čekal NĚCO - a ono se to nedostavilo. Film je neúměrně rozvleklý, děj je plochý, postavy nevýrazné (i jindy excelentní Menšikov hraje jen takový průměr), zkrátka nic moc. Asi bych mu dal i 2 hvězdičky, ale to zklamání bylo tak velké, že jsem dal jen jednu. ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Úžasná výprava s dôrazom na detail, čarovná príroda nekonečného Ruska a usmiata sympatická hlavná predstaviteľka. Musím sa priznať, že som nečakala taký hollywoodsky a komediálny tón filmu, ale aspoň sme mali možnosť vidieť opäť čosi iné, nie len "klasickú" drámu. K tej sa film schyľuje (ale naozaj len vlažne) ku koncu filmu. Určite podarený filmársky kúsok, ku ktorému sa niekedy rada vrátim. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Michalkov znovu nesmlouvavě vyřval lásku k Rusku kostýmním veselením, potěmkinovsky pozlátkovými stavbami a nekonečností lesů. Tedy přemírou všeho což dáno jest Rusku bezmezností země jakož i počtu poddaných. To však co vytvořeno ruským člověkem, většinou je po hříchu kazem na celkovém skvostu predestinace. I tak režisérovi uvěříme tu nádheru, protože ona v jeho duši skutečně existuje a on jí ze své mysli upřímně přenáší na filmový pás, ať už jde o scenérii tajgy, či třeba v detailnost čajového kompletu. Že v tyto kulisy dosadil i inteligentní a klasicky ke zmaru předurčený příběh lásky, není překvapivé. Zvláště pokud na jedné straně hraje ("mistryně naléhavého pohledu")Julia Ormondová, jenž si libuje v rolích žen s nutností volby mezi vášní a rozumem (Lazebník, Legenda o vášni, První rytíř.....) a na druhé straně "pubertálně" plachý Oleg Menšikov, který ze zoufalství udělá hloupost, která mu však v dobovém prostředí strhne vaz. Závěr a jakési Živagovské závěrečné vteřinové minutí hlavních hrdinů, je přesným bodem, kdy autor rozedral zbytek doufání ve šťastné shledání dvou citem spoutaných však dějem rozdělených. A je zatraceně dobře, že nejzprofanovanější slovo...slovo láska, si jednou za deset let vezmou na paškál i lidé vyvolení, jako je Michalkov. 80% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Oficiální slogan filmu zní "On je Rus. To vysvětluje mnohé". (Aelita)
  • V roce 1999 film otevíral festival v Cannes. (džanik)
  • V americkém filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) se objevuje fiktivní sovětský stroj na kácení stromů, který mocně razí cestu pro kolonu vojenské techniky KGB v jihoamerických džunglích v roce 1957 dle filmového děje. Je to svérázná odpověď-parodie Spielberga na parní stroj Lazebník sibiřský, jejž v ruském filmovém příběhu zkonstruoval americký vynálezce. (Aelita)

Reklama

Reklama