Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zamkněte dveře. Zabdněte okna. Něco číhá v mlze! Kdysi navedli občané rybářského městečka Antonio Bay loď boháče Blakea v husté mlze na skaliska, kde ji po ztroskotání vyloupili. Po sto letech se Antonio Bay chystá na oslavu svého založení, do ulic však vtrhne zrádná mlha a s ní přízraky šestice utonulých námořníků v čele s Blakem! Přicházejí, aby pomstili svou smrt... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (349)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jeden ze solidních Carpenterových horrorů, který v jeho filmografii sice nijak nevyčnívá, a určitě se nedá srovnávat s jeho stěžejními díly, přesto stojí za zhlédnutí. Ctitele Halloweenu také jistě potěší Jamie Lee Curtisová v jedné z hlavních rolí. Příběh má půvab, ze kterého dýchají hrůzostrašné námořnické historky, a každý přece tuší, že pod rouškou přicházející mlhy se může skrývat ledacos. Moderovat noční rádio je navíc určitě činnost, která může podráždit leckterou záhrobní sílu. Carpenter sice ze svého námětu zdaleka nevymačkal vše co se dalo, ale na druhou stranu i takto umírněný přístup může mít svá plus. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film. Carpenter je jeden s tých režisérov a scenáristov v jednej osobe, ktorý dokážu zaujať námetom a natočiť niečo skutočne dobré (Vec, Halloween), no nie vždy sa mu podarí úplne strhnúť (Útek z New Yorku). A to je presne aj tento prípad. Hmla ma zaujímavý námet, no prišlo mi to nezáživne natočené. Aj keď záver sa podaril. 55% - 3* ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě efekty použité v tomhle filmu už značně zestárly a námět je vyloženě omšelý, jako by odněkud z 20. let minulého století, ale Carpenter je mistr béčkových hororů a dokáže z mála vytěžit maximum. Atmosféra filmu nechybí a lekaček i scén vyvolávajících napětí je víc než u současných hororů nabitých digitálními triky a disponujících slušným rozpočtem. Slušně odvedená práce, celkový dojem: 60 %. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Nebýt závěru, kde jsem se chytal za hlavu nad nedomyšleným scénářem, dal bych této atmosférické záležitosti plný počet hvězd. Naštěstí v následujících hororových kultech, které mistr Carpenter natočil v průběhu 80. let, není čas hledat nějaké mušky ve scénáři, protože právě ona atmosféra je v nich ještě hustější než mlha v tomto filmu, a proto zůstane Mlha navždy ve stínu ostatních mistrových hororů. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

V komentári k "Niagare" som písal o filmoch, kde hlavnú úlohu suverénne preberá prostredie. V Hmle je to pochopiteľne hlma. Sakramentský John Carpenter z klasickej hororovej rekvizity urobil hlavnú hviezdu, ktorá má dokonca charakter - hmla nepôsobí ako hmla ale ako dym, ktorý svetielkuje a je navyše (takmer) hmatateľným symbolom vzrastajúcej hrôzy. Ešte v žiadnom horore som nevidel, aby mali pocity a emócie priamu vizuálnu obdobu. Zo všetkého najlepšie sú momenty, kedy sa hmla rozpína za zvukov hudby, ktorá je skôr sumou opakujúcich sa explozívnych úderov. Pri všetkej úcte k nemŕtvym námorníkom s pekným náradím v rukách - hororotvornými prvkami sú tu hmla a hudba. V tejto súvislosti ma prekvapuje, koľko prispievateľov sa nazdáva, že čím viac minutáže je na tachometri, tým nudnejšia začína byť jazda - ja si myslím, že je to presne naopak. Len pre informáciu - hmla začína definitívne útočiť v 54. minúte a 10. sekunde, pričom film má cca 83 minút. Jazzová hudba, ktorú Adrienne Barbeau púšťa v rozhlase sa dokonale hodí k charakteru hmly ako určitému "jazzy" prvku. Vysielanie rozhlasovej stanice ozývajúcej sa z času na čas nenápadne udržiava kompaktnosť príbehu. ("It´s moving faster up Regent Avenue... Broad Street... Clay Street..." Brrr!) ()

Galerie (70)

Zajímavosti (30)

  • Otec Malone (Hal Holbrook) číta v odkaze, ktorý nájde v múre, výstrahu pred nocou z 30. apríla na 1. mája, pred nocou, ktorá patrí mŕtvym. Je to odkaz na starý pohanský sviatok známy ako Valpuržinina noc alebo pálenie čarodejníc. (Valpurga bola saská bohyňa, patrónka čarodejníc.) (beso74)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama