Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na sklonku 16. století proti sobě v Británii stanuly dvě velké ženy, Alžběta I. a Marie Stuartovna. Jejich střet nemohl dopadnout jinak… Soudobí básnící opěvovali její krásu a celá katolická Evropa do ní vkládala naděje, že vrátí na starý kontinent vládu konzervativní víry. Skotskou královnou se po smrti svého otce Jakuba V. stala již v prvním roce svého života. V patnácti letech se díky sňatku s dauphinem Františkem stala královnou Francie. A jen zanedlouho poté získala protivnici na život a na smrt. Ačkoli Marie Stuartovna o anglický trůn v reálných dějinách neusilovala, přestože byla pravnučkou krále Jindřicha VII. Tudora, zpochybnila volbu královny Alžběty I., která jí tento čin nikdy nezapomněla. A když později Marie Stuartovna musela uprchnout ze Skotska a žádat svou příbuznou Alžbětu o pomoc, brzy poznala, že paměť monarchů je skutečně dlouhá. Vynikající historické drama, popisující střet dvou velkých osobností britských dějin a nominované na pět Oscarů, natočil v roce 1971 režisér Charles Jarrott. Hlavní role dvou nesmiřitelných žen ztvárnily hvězdy první velikosti Vanessa Redgraveová a Glenda Jacksonová. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvěle, přehledně a srozumitelně podaná historická lahůdka s výtečnými představitelkami obou královen, ultrasympatickým Nigelem Davenportem, slizkým blonďákem Timothym Daltonem (jehož postava rozhodně musela inspirovat montypythonovského prince Herberta, to je jasné), nádhernými skotskými exteriéry, Barryho bombastickou hudbou a věrohodně působící dusnou intrikánskou atmosférou... Ne, nenašel jsem jediné slabé místo. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších historických filmů vůbec. Ačkoli se obě královny v reále, dle historiků, nikdy nesešly, celé téma je nám předloženo precizně, logicky a tak, že v něm člověk bude mít jasno navždy. Glenda Jackson byla mnohem výraznější, role Alžběty ji sedla parádně, věřila jsem jí vše. Vanessa Redgrave byla ve své naivitě, entuziasmu a ve finále i ve své víře vcelku výstřední snílek, působila nesmírně žensky a jemně, že se nabízí nehezká myšlenka, jestli si tohle srdečné třeštidlo některými, byť dobře míněnými, kroky, nepošlapalo své štěstí z velké části samo. Byla to zřejmě okouzlující, sympatická a milá dáma, předpokládám, že měla řadu příznivců, ale na stranu druhou i delší řadu vyčúraných nepřátel, kteří její důvěřivosti, otevřenosti a lehkovážnosti zneužili a roztočili soukolí intrik tak, že se konečně zastavilo na políčku: POPRAVIT. Nigel Devenport měl zde větší charisma než Sean Connery, Timothy byl zase odporný tak, že více jej snad vidět ani nemusím. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další střípek do strhující britské historie a další strhující film, který musím doporučit. Jako podobné "velkofilmy" té doby nabízí i Marie Stuartovna opulentní výpravu, fantastické herecké výkony, strhující dialogy, nádherné skotské exteriéry i interiéry, výtečnou hudbu i atmosféru (samozřejmě nejen dobovou, ale taky dějovou) a zážitek, které nabízejí právě jen podobné filmy z britské výroby. Jaké nádherné divadlo! Rozhodně jeden z nejlepších filmů žánrů a neskonale lepší, než nová verze s Margot, Saoirse a Tennantem. Pusťte si tuhle. 85%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako prísť vďaka pár nesprávnym krokom a rozhodnutiam o všetko a nakoniec dokonca aj o hlavu... Briti svoje dejiny vedia výborne spracovať. Páčila sa mi hlavne výprava a obe ústredné herečky. Viac ma však presvedčila Glenda Jackson ako kráľovna Alžbeta, dokonca aj typovo nemala od nej ďaleko. Na druhú stranu mi ale nie je známa skutočnosť, žeby sa tie dve aj osobne stretli, tobôž aby pred popravou prišla za Máriou samotná Alžbeta a ponúkala jej milosť za verejnú omluvu. Ani kat to pri poprave nemal také ľahké, keďže neoddelil hlavu jedným šmahom. No ale to sú len také drobnosti... 75/100 ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Říká se, že dva kohouti na jednom smetišti se nesnesou. A když se sejdou dvě slepice – pardon, panovnice – na jednom ostrově, je to teprve mela. Ale vážně – tenhle film se snaží být poctivě historický, nebo tak alespoň působit. Takže žádná melodramaticky uslzená romantika, kde sem tam uletí nějaká hlava, ani sterilní kostýmovka, v níž královnu tíží nejen koruna, ale i půl tuny mejkapu, scénář se dokonce obejde i bez odkazů na jistého britského panovníka, který se proslavil zlozvykem nemyslet tou velkou věcí mezi ušima, ale obsahem svých kalhot. Marie i Alžběta působí lidsky – občas jsou sympatické, občas na zabití, někdy jsou silné, někdy slabé, umí být královnami i ženami. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (17)

  • Charles Jarrott chcel vo filme viac poukázať na náboženské rozdiely dvoch kráľovien, ale producent Hal B. Wallis to označil za príliš ťažké na znázornenie i pochopenie pre diváka. (Arsenal83)
  • Vo filme nie je vôbec zobrazená rozhodujúca bitka pri Langside z 13. mája 1568 medzi silami lojálnymi škótskej kráľovnej Márii (Vanessa Redgrave) a silami konajúcimi v mene jej malého syna Jakuba VI., ktorá znamená začiatok občianskej vojny. (Arsenal83)

Reklama

Reklama