Reklama

Reklama

Lev v zimě

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglie, období Vánoc roku 1183. Stárnoucí král Jindřich II. (Peter O´Toole) vybírá svého následovníka. Každý z jeho synů, Richard, John a Geoffrey, chce trůn získat. Jindřichova žena, Eleanor, je ochotna království rozdělit, král je ovšem proti a usiluje, aby království zůstalo jednotné. V průběhu několika málo dnů je rozehrána komplikovaná hra a v sázce je budoucnost celé říše. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (140)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Krásný vánoční film o těch pravých hodnotách - touze po moci, nenávisti, přetvařování se, pomstě a intrikách, co se (roz)spřádají doslova v každé větě, v každém pohledu. Shakespeare by to nenapsal lépe (zdravím Krále Leara). Do detailu vybroušené dialogy na ostří nože, ve kterých se uštěpačností či cynismem rozhodně nijak nešetří. Demýtizace královského majestátu (hlavně tedy TOHO Richarda) i nečernobílé živoucí charaktery, co nejsou pouhými loutkami v rukou autorů. Všechno tohle bohatě stačí na přebití nepopiratelného faktu, že divadelní prkna z toho koukají více než "svět filmu". ()

sud 

všechny recenze uživatele

Opět se potvrdil fakt, že lze vynikající historický film vytvořit bez nákladné výpravy a krvavých bitev. "Lvu v zimě" stačí k úspěchu pouze výtečné dialogy. Díky nim film po svoji dvouhodinovou stopáž vůbec nenudí a je radost sledovat všechny herce, kteří své postavy stvárnili s náležitou chutí a zápalem (zvláště Peter O'Toole řádí jako nikdy, v českém dabingu s hlasem Luďka Munzara dostává nevídané grády). To mi stačí. 90%. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už by mi pripadalo trápne pri každom historickom filme zdôrazňovať, že história nie je môj "šialok kávy" (výraz Dary Rolins). Skôr ma zaujíma, že som takmer pred 50 rokmi videl Glenvillovho Becketa, čo je film, ktorého námetom je jedna epizóda zo života Henricha II. a dokonca v ňom tiež hral Peter O´Toole. Oba filmy vznikli podľa divadelnej hry a príliš sa od divadelného poňatia nevzdialili. Oba filmy disponovali výbornými dialógmi a vynikajúcimi hereckými výkonmi. Lev v zime aj výborným českým dabingom. To, že môj obľúbený gudaulin hodnotí oba filmy opačne ako ja, si zatiaľ vysvetľujem tým, že Becketa som videl pred pol storočím a Leva v zime dnes. Takmer všetky filmy, ktoré som kedysi obdivoval strácajú pri opätovnej projekcii aspoň jednu hviezdičku. Dúfam, že Becketa podobný osud nepostihne, ale pokiaľ sa mi nepodarí pozrieť si ho v súčasnosti nemôžem sa zaručiť. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Takhle to zcela jistě nebylo ale nikomu to nevadí! Film, který zraje jako víno, je rok od roku lepší. Aneb scény z manželského života v 16. století. Je to skoro neskutečné, jaký výkon podal teprve 36letý Peter O´Toole vedle své podstatně starší partnerky. Oba herecké výkony byly famózní a oba uvěřitelné. Zdařilá adaptace divadelní hry Jamese Goldmana, filmový debut Anthonyho Hopkinse. Oceněno třemi Oscary: Herečka HR - Katharine Hepburn, Hudba, Scénář a 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Peter O'Toole, Kostýmy.                                     scénář: James Godman, obsazení: Oothout Zabriskie Whitehead jako biskup Durhamský, Nigel Stock jako William Marshall ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Lva v zimě ocení zejména diváci se zájmem o historii, mně trochu vadila jeho přílišná „upovídanost“ a dlouhá stopáž. Podle mého soudu nejlepším prvkem filmu je jeho hvězdné herecké obsazení, kde se tehdejší hvězdy kinopláten potkávají s těmi dnešními: „staří“ Peter O'Toole, Katharine Hepburn (za roli královny získala Oscara) i „mladí“ Anthony Hopkins (jeden z jeho prvních snímků vůbec) a Timothy Dalton podávají velmi dobré výkony. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Anthony Hopkins v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Scény sa zväčša obmedzujú na hradné prostredie a slúžia ako uštipačné zobrazenie dynastických zápasov. (vander19)
  • Anthony Harvey sa striktne pridržiaval divadelnej predlohy. (vander19)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama