Reklama

Reklama

Ve výškové budově je surově zavražděn noční hlídač a vzápětí vybuchne bomba, která zničí výtahová lana. Celkem osmnáct cestujících zůstává uvězněno ve výtahu, který prudce padá dolů, než ho zastaví silné brzdy. Ale i ty hodlá atentátník odstřelit, pokud nedostane tři miliony dolarů. Do akce jsou nasazeni špičkoví losangelští policisté Jack Traven a jeho přítel Harry. Při riskantní a nebezpečné akci se jim podaří dostat cestující z výtahu, atentátník se ale zmocní Harryho a vyhrožuje jeho zabitím, jestliže nedostane peníze. Jack se odhodlá k akci, svého přítele postřelí na noze a ten atentátníkovi unikne ze sevření. Šílenec však uteče… Oba policisté jsou vyznamenáni za odvahu a večer společně oslavují. Zejména Harry je poněkud společensky unavený. Druhý den dostane Jack zprávu, že byl unesen autobus, na němž je připevněna bomba. Přihlásí se i atentátník: o své peníze rozhodně nechce přijít. Zatímco Jack jde do akce přímo, Harry je s ním ve spojení a řídí operace. Jack se dostane do autobusu, kde ve zmatku vystřelí jakýsi muž, který si myslí, že jde policie po něm. Bob, řidič autobusu, je těžce zraněn a za volant usedá jedna z cestujících, studentka Annie. Autobus se podle pokynů atentátníka nesmí dostat pod určitou rychlost, jinak nálož vybuchne... Jackovi se nejprve podaří vyjednat, aby byl z autobusu vysazen zraněný Bob. Pak se v panice snaží vystoupit další cestující, starší žena, je ale usmrcena. Jak se zdá, atentátník vše pozorně sleduje díky přímým záběrům vrtulníků, které celou akci přenášejí. Brzy se ukáže, že na dálnici, kam autobus míří, je patnáctimetrová díra... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (629)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem "akční film roku 1994" viděl až teď, kdy si něco takového umím užít. Tehdy bych ho asi nedocenil. Líbí se mi vzásadě tři věci: 1.) Film se vůbec nezdržuje obvyklým způsobem představování postav. Jinde bychom nudných dvacet minut přihlíželi, jak Keanu Reeves a Sandra Bullocková vstávají z postelí, čistí si zuby, krmí kočku, jsou se smetím atd. :) Nebezpečná rychlost nás v souladu s názvem vtáhne do akce a vše podstatné o těch dvou se dozvídáme doslova cestou z jejich reakcí na vzniklou situaci. Vede to mimo jiné k tomu, že romantická Sandra jednoduše nemá kdy uplatnit své upejpavě diblíkoidní obličeje. 2.) Všechno, co vás napadne, že se ohroženému autobusu může stát, se skutečně stane, ba ještě víc, než bych třeba já předvídal. 3.) S výjimkou pro mě trochu nadbytečného etického sporu Reevese a Danielse film nemá hluchá místa a je napínavý od úvodních titulků až do závěrečných. 80% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Howard Payne má rád bombičky a tak se rozhodl, že si před důchodem přivydělá vydíráním nějakou tu babku ze státní kasy. Jeho akci mu však překazil dumavý člen zásahové jednotky Jack Traven. Paynea tato skutečnost nechala poměrně klidným, pouze do svého dalšího plánu zapracoval kromě financí i pomstu Jackovi. Proto Jackovi ukázal, jak vypadá detonací na kationty a anionty rozložený autobus a sdělil mu, která linka bude další na řadě. Superman Jack vstupuje za jízdy do spěchajícího busu a doprovázen obdivnými pohledy svých kolegů, děkovným pláčem spolucestujících i sexuálním pokukováním náhradní řidičky Annie, se pouští do souboje, jehož vítěz se pozná podle hlavy pevně usazené na krku. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Graham Yost, Joss Whedon | Hudba: Mark Mancina | Produkcia: Mark Gordon, Ian Bryce | Distribúcia: 20th Century Fox | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 350,448,145 $ || Svojho času jeden z prvých filmov, čo som si napálil vlastnou napalovačkou ako AVI, tojest viažu ma k tomuto kusu i nostalgické emócie, čo je nehorázne plus v prospech hodnotenia filmu. Mimo toho je ale Speed fakt podarená, napínavá jazda, ktorá nevie začať nudiť ani po viacerich projekciách. Asi jediný film, kde mi Sandra Bullock nevadila ani štipku. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

I přes všechny nelogičnosti, o kterých by se dalo dlouho diskutovat, vám Speed nedá vydechnout. Myslím, že je tolik nabitá akcí a napětím, že na nějaké přemýšlení moc času nezbude. Vše je rychlé a mám pocit, že se z charakterů na tento typ snímku vytěžilo dost a taky by dost nudilo, kdyby tomu bylo jinak. Dennis Hopper je sice dědek, ale jeho roli jsem mu věřil a připadal mi skvělý, i když to byl vlastně zpropadený hajzl. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Akční ano, napínavé rozhodně, strhující dost často, nápadité ani moc ne. Speed je chytře postavená na neokoukaných hercích a jednom šikovném (byť v průběhu filmu silně nelogickém a kostrbatém) nápadu (bomba v autobuse). Jinak je to typická hra na kočku a na myš - tudíž jasný záporák, jasní hrdinové, jasný konec. I přesto, že se člověk o hrdiny (to jest všichni v autobuse) zase až tak nebojí, je Speed ve finále nesmírně působivá filmařina. Od kaskadérských kousků počínaje, po některé přímo geniální hlášky (everybody's fired, everybody's fuckin' fired) konče. Je to prostě a jednoduše ten typicky hollywoodský akční biják, který je sice profláklý až to hezké není, ale bavit se u něj dozajista budeme i poněkolikáté. Nařachaná pecka na kterou nedám dopustit. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (79)

  • Vo filme ide autobus rýchlosťou 110 km/hod. V skutočnosti však môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 90 km/hod. (ČSFD)
  • Poté co opustí všichni cestující autobus a ten se řítí na letadlo, se kterým se následně srazí, je vidět v záběrech z pohledu jedoucího autobusu v levém spodním rohu lano, které ho táhne směrem k letadlu. (icewhite)
  • Annie (Sandra Bullock) se v jedné scéně ptá Jacka (Keanu Reeves), čím je cítit vnitřek autobusu. Jack odpoví, že benzínem. Model autobusu, který se ve filmu objevuje, je však poháněn dieselovým motorem. (Mr.Hudson)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Nebezpečná rychlost potřetí?

Nebezpečná rychlost potřetí?

20.03.2006

Představitel Nea z matrixovské trilogie, Keanu Reeves, a manželskému svazku neustále vyhýbající se herečka Sandra Bullock jsou v jednání ohledně účinkování v dalším pokračování akčního kinohitu… (více)

Reklama

Reklama