Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za Johnnyho a druhá za exotické prostředí Portorika. Jinak je to k uzoufání nudné, takhle jsem u filmu už dlouho nezívala. Nebudu to ale Deppovi zazlívat, pravda je, že je stále stejně dobrý herec a ten kdo tvrdí opak jen kvůli dvoum ne úplně špičkovým filmům, tak musí být asi ztělesněním dokonalosti, jinak to nevidím:-) Johnny je herec a zrovna tak člověk, který dělá chyby.A Rum Diary je jednou z nich. Párkrát se možná zasmějete, ale jako celek je to takové nemastné neslané nic, ve kterém se pořádně nic neděje, jen se chlastá a vedou unylé konverzace. Škoda šíleně nevyužitého potenciálu... ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, no J.Depp v mích očích už jen jako pirát, ty jeho ksichty na mne platí tam, tady bohužel ne... a už vůbec nemluvím o jiných rolích, jako třeba tourista. A co se rumového deníku týče, jedna "velká" biografie o ničem. Kemp co by nadějný spisovatel a novinář (samozřejmě o tom ještě neví) přichází někde do Karibiku. Následně potka svou osudovou lásku (upřímně? absolutně nechápu její roli tady) a nakonec chce konečně udělat ve svém životě něco správně. Ono to zni jako klišé, ono to je klišé (poklona), ale jako celek to absolutně nefunguje. 110 roztahaných min, kde se kromě rumu, děvek a par Johnnyho ksichtú opravdu nic neděje, bohužel. 3/10 ()

Reklama

Jamal 

všechny recenze uživatele

Z rumovému deníku je velmi dobře cítit atmosféra Portorika, alkoholu, nádherných pláží a velký rozdíl mezi chudou a bohatou třídou. To vše je nenásilně podáváno a celkem dobře vystiženo. Každopádně filmu chybí šmrnc, ale i tak to byla příjemná oddechovka. Bohužel některé scény jsou předčasně zakončeny, a některé jsou zase zbytečné, což mi přijde škoda. Nejvíce mi ale vyrazila dech Amber Heard u které jsem hltal každý záběr a také škoda že se zde naplno neukázal Deepův šarm a charakter, který umí zahrát bravurně. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Pekné prostredie, výborná hudba a skvelá Amber Heard. No film je absolútne nefunkčný ako komédia, priveľa dlhých a nezaujímavých dialógov, dej sa vyvíja pomaly. Osobne som čakal niečo zábavnejšie, "šialenejšie", niečo viac na štýl Hangover. Pre mňa trochu sklamanie. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp zavání po tom samém vyčpělém rumu, který z něho už tolikrát táhnul v Pirátech z Karibiku a na zlatou éru, kdy býval prvotřídní ozdobou indie filmů, tu dává vzpomenou jen velmi zřídka. Naštěstí tu je ještě famózní Giovanni Ribisi, pohledná Amber Heard a něco z ducha Huntera S. Thompsona, takže Rumový deník přeci jen stojí za zhlédnutí. Tak či tak Strach a hnus v Las Vegas je úplně jiná liga... ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Díky filmovému střihu je možné během podepisování kontraktu o mlčenlivosti Paula Kempa (Johny Depp) se Sandersonem (Aaron Eckhart) zaznamenat mizejicí cigaretu, kterou si Paul zprvu zapálí, aby mu v následujícím kamerovém záběru úplně zmizela. (Conspi)
  • Filmový dialog totožný s konkrétní pasáží z knihy lze slyšet během představování Paula Kempa (Johny Depp) s Chenault (Amber Heard), v němž na Sandersonovu (Aaron Eckhart) otázku, zda-li se dvojice viděla už dřív, Paul odpovídá, že se viděli snad v letadle během letu na ostrov. (Conspi)

Reklama

Reklama