Reklama

Reklama

Americká idyla

  • USA American Pastoral (více)
Trailer 1

Snímek Americká idyla rekapituluje život Seymoura „Švéda" Levova (Ewan McGregor). Švéd býval na univerzitě úspěšným sportovcem, vzal si za ženu královnu krásy a ta mu porodila krásnou dceru Merry. Stává se z něj úspěšný podnikatel, který se veze na vlně americké poválečné prosperity. Společně žijí správný život, ale jejich „americká idyla" netrvá dlouho. Pomalu končí 60. léta a Merry se k překvapení rodičů stává zarputilou politickou aktivistkou, bojující proti vietnamské válce. Poté, co se zapojí do příprav a realizace bombového atentátu, uprchne z domova. Švédova představa trvalého rodinného štěstí a dokonalého světa je v troskách. V jediném okamžiku je vytržen ze svého krásného snu. Švéd věnuje všechnu svou energii nalezení své dcery a záchraně rodiny. To, co ale při pátrání po Merry objeví, jím zásadně otřese a donutí ho ke konfrontaci se společenským chaosem, který kolem něj postupně narůstá. Urputně se snaží přijít na to, co se stalo s jeho milovanou holčičkou. Kdy a proč se z ní stal člověk, který je schopen zabíjet. (Cinemart)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (84)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Roth jako spisovatel mi nesedí, ale coby autor filmových předloh mě zatím nezklamal. V tomto případě nejde jen o generační střet, ale především o rodiče, kteří dali svému dítěti prakticky vše, co mohli, vychovali ho podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale ani to nebylo nic platné. McGregorovi se podařilo až příliš věrně zachytit jednu z mých nočních můr, přičemž vedle skvělé režie přidal i výborný herecký výkon, díky němuž jsem jeho otcovské zoufalství cítil takřka na vlastní kůži. Skvěle mu sekundovala Jennifer Connelly v roli matky, která se se ztrátou dcery vyrovnává po svém a líbila se mi i poněkud hysterická Dakota Fanning jako dcerka zblbnutá levicovým aktivismem. Skvělá prvotina a poměrně nízké hodnocení jako už tolikrát opět nechápu. 90% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka o pubertálnej feministickej liberálke, ktorá lezie na nervy svojim koktaním. Ide o režijnú prvotinu Ewana McGregora. Ujal sa tejto pozície s odvahou, pretože príbeh a štýl predlohy nie je ani ľahko sfilmovateľný, ani pochopiteľný pre masy divákov. V úlohe otca neideálnej rodinky pôsobí McGregor tak ako má, úprimne, citlivo a poctivo. Sexi Jen Connelly rovnako zvláda úlohu milujúcej matky a neskôr ženy navonok silnej, ale osamotenej v nefunkčnom manželstve, s drvivým vedomím, že najskôr vychovala vrahyňu. Snímka je zbytočne dlhá a sú v nej hluché miesta, navyše postava Dakota Fanning je neuveriteľne protivná. Priemer. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Román může fungovat a vzbudit zájem, navodit otázky, překvapit čtenáře a donutit ho přemýšlet. Film v podstatě popisuje nešťastný život fajn chlapíka, kterého ubily dvě harpyje - jeho žena a jeho dcera. Na přemýšlení tu moc není. Sledujeme postupný rozpad rodiny a zoufalství toho nebožáka, který se snaží, aby zas vše bylo v pohodě, ale to už nejde. Zejména proto, že jeho dcera a žena v takovou pohodu ani nevěří a nejspíš s ní ani nesouhlasí. Zejména dcera je strašné stvoření, které si ze všeho hezkého vždy neomylně vybere to nejhorší. Ano, příběh se snaží vysvětlit to přílišným tlakem na dceru, která se nesrovnala s krásou své matky a s incestním poutem, které cítila ke svému otci. Jenomže je to jen příběh rozmazlené bílé holčičky, která se umí bavit pouze tím, že rozbíjí hračky. SHRNUTÍ: Elektřin komplex je pořádná hrůza. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět na tento film procházel tolika úpravami a změnami, že si ho Ewan McGregor raději natočil sám. A vůbec na něm není vidět, že by nebyl vystudovaný filmař. Atmosféra doby je poctivá, herecky je to v pohodě, navíc se zajímavými herci. Nicméně film se tváří na víc, než ve skutečnosti je. Většina průběhu je spíše nuda a děj se vystříbří až v posledních 25ti minutách, kdy to začne být alespoň trošku zajímavé. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšila 2 roky. A to jsem si ho pustila ve chvíli, kdy jsem si chtěla dát nějakou odlehčenou komedii či tak něco...A sice jsem se totálně minula, ale za mě - stálo to za to :) :) Desplat - jako hudba - no tak to když jsem viděla v úvodu - tak už jsem se uvelebila :) Herecky - naprostá krása a ta atmosféra - já jsem nadšená. To téma, to prostředí, obviňování, nejistota, strach, obavy co bude dál, plno otázek - vyčítání (scéna v blázinci kdy Connelly prohlásí - "Ty" - no tak to byla síla. A jak to tedy bylo? Co bude dál? A jak tohle může člověk přijmout či s tím pracovat? A ten závěr - takovouhle husí kůžu a zaskočení jsem opravdu dlouho neměla. Bylo to neskutečně těžký a náročný, ale zároveň tak skvěle hlavu matoucí a zanechalo mi to v paměti hodně silný zážitek, který si klidně ještě jednou připomenu :) ()

Galerie (59)

Zajímavosti (4)

  • Scénář byl napsán už v roce 2006. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2016 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Reklama

Reklama