Reklama

Reklama

Gottwald

(seriál)
Československo, 1986, 8 h 32 min (Minutáž: 84–123 min)

Scénář:

Jaroslav Matějka

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Jiří Štěpnička, Jan Teplý st., Ladislav Lakomý, František Řehák, Ilja Prachař, Jiří Holý, Otakar Brousek st., Vladimír Ráž, Michal Dočolomanský, Václav Mareš, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Epizody(5)

Pětidílný seriál podle scénáře Jaroslava Matějky o vůdci československého proletariátu je dramatickou rekonstrukcí života a zápasu dělnické třídy v letech 1928-1948, kdy osobnost K. Gottwalda v čele KSČ dovedla dějinný zápas k vítěznému završení. Seriál byl připraven k 90. výročí narození Klementa Gottwalda, představuje také celou řadu významných postav našich dějin. (woody)

(více)

Recenze (125)

Přemek odpad!

všechny recenze uživatele

Už jen za tu scénu, v níž si jde Vančura (Moravec) sednout k Nezvalovi (pámbuví, kdo to hrál) a řekne: "Podepsal jsem prohlášení proti straně. Myslím, že jsem udělal velkou chybu" - a to řekne prosím dvacet sekund poté, co podepsal!!!! Ach, Matějko, ty... scénáristo! Poslední hřebík do rakve dávné umělecké mohoucnosti Evžena Sokolovského seniora. A navíc jedna z nejhorších prasáren čs. televizní dílny osmdesátých let. ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Stačilo mi to vidět jednou. Bylo mi z toho hodně špatně, když jsem věděl, jak to skončí. Ale natočen byl seriál dobře a herecké výkony vynikající. Atmosféra té doby mě pohltila. Hlavně v posledních dílech bylo až moc schůzování, ale bohužel je na tomhle seriálu vidět, proč došlo k únoru 1948. Už TGM v 1. díle říkal, že je třeba se komunistů bát, ale neposlechli ho. A hodně mi vadilo, když Růžek, jakožto bývalý policejní prezident stál v davu s vnoučkem a radoval se z nástupu komunistů :-( Seriál skončil těsně před "sebevraždou" Jana Masaryka, který v seriálu nebyl moc vidět, na to jak na něj všichni politici spoléhali. A přišlo mi, že herci byli vybíráni hodně i podle fyzické podoby skutečných politiků. ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Myslím si že tenhle seriál se dá hodnotit z více pohledů.At už z pohledu toho že Gottwald, jeho poskoci a tehdejší KSČ byli opravdu pěkné hovada ale vzato z jiného uhlu to jak vedl republiku Beneš se muselo rozhodně změnit a nikdo jiný na to neměl dost síly než Gottwald.No a tak se nedivme že když se pak dostal k moci tak nepohodlné osoby které mu při cestě vzhůru hazeli klacky pod nohy prostě odstranil.Vždyt to nedělal jen Gottwald to se děje dodnes akorat se lidi nevěšejí a nepopravují.Holt byla jiná doba.Vím že to odnesli dobří lidé kterých je škoda ale bohužel a tím my nic nenaděláme.Já rozhodně nejsem zastáncem komunismu ani ho nechci nijak omlouvat ale bohužel s minulostí už nic neuděláme.Druhý uhel pohledu je výborný scénář který hodně dobře ukazuje postupně historické události té doby a taky skvělé herecké výkony(Teplý,Lakomý,Brousek,Vyskočil)No a především Štěpnička který zahrál Gottwalda naprosto skvěle a to jak se do role vžil bylo přímo ukázkové.Takže nevím proč skoro všichni tenhle seriál hodnotíte jako odpad???Vždyt i na tom špatném se dají najít pozitiva ()

Horak odpad!

všechny recenze uživatele

Postava Gottwalda behem let 1928-1948 mladne a kvete, jeho protivnici jsou proradni, uskocni a neustale tohoto samouka z lidu podcenuji. On jim ale zatne tipec, vi vsechno dopredu, kazdou podlost lehce prohledne, aby se pak mohl jit projit a spokojene zabafat ze sve stare dobre fajky, kterou nevynda z ust ani pri spani. Jeho stihla a vecne mlada zena Marta to s nim ale nema lehke, jeji muz je sice verny abstinent, ale porad schuzuje, nespi a dlouho do noci sepisuje sve burcujici projevy. Na delnickou rodinu si Gottwaldovi neziji spatne. Klema chodi v perefektne padnoucich oblecich a jeho smrnc a vkus je vyhlaseny siroko daleko. Jen dve veci by se serialu daly vytknout a to je vynechani obdobi 39-41, pac zde by prave vyniklo Klemovo kouzlo v obhajovani lisacke naoko spoluprace SSSR s Nemeckem a potom samozrejme obdobi demograticke obrody v letech jeho prezidentovani. Takze tech pet * mu uniklo skutecne o pomyslny syfiliticky vridek. Serial ma peknych sviznych 8h27min. Videno v kuse na letosnim letnim Brakfestu. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Úplně stejně jednostrunná tupá sračka jako nedávná Milada. Jediný rozdíl je ten, že tady primitivně pějí ódu na komunistického zločince, zatímco v Miladě se úplně stejnými prostředky snaží popsat život jedné z nejznámějších obětí komunismu. Ve finále to ale vyjde na stejno. Ale pokud se chce člověk pobavit, je Gottwald ideální volba. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (13)

  • Ve čtvrté části ve scéně, kdy vláda jedná o znárodňování, se v čase 46:59 v záběru mihne klapka. (Ganglion)
  • Jiřina Švorcová (matka Horáčková) odpovedala po rokoch, ako si spomína na svoju seriálovú rolu: "Tam jsem hrála? Vůbec o tom nemám potuchy. Asi to bylo něco úplně zanedbatelného. Ale s Jirkou Štěpničkou to snad ani nebyl seriál, to byla jednorázovka, ne? Ani nevím, že by to byl seriál." (Raccoon.city)
  • Režisér roli Gottwalda nabídl Jiřímu Štěpničkovi, aby mu pomohl vylepšit pošramocený kádrový profil. Způsobil mu stejně jako sobě trauma na celý život. (BoredSeal)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama