Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzorový normalizační film líčí ve třech povídkách statečné a čestné komunisty jako věrozvěsty šťastnějších zítřků. První příběh se odehrává na sklonku německé okupace, kdy je odbojář zatčen při převážení letáků. Druhý se odehrává v 50. letech při společném ustájení dobytka. Závěrečná epizoda vypráví o lékaři terorizovaném prchajícími zločinci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý povídkový film velmi nestejnorodé úrovně. První povídku hodnotím jednoznačně jako nejlepší, jednalo se o vynikající drama z období konce protektorátu, v němž excelují Z. Řehoř jako přistižený diverzant a R. Hrušínský jako místní velitel gestapa. V pořadí druhá povídka však byla totální katastrofa, líčící z komunistického pohledu problémy při kolektivizaci, kde v čele stojí neohrožená svazačka I. Obermaierová a na druhé straně pomatený V. Kotva s vidlemi. Poslední povídka byla poměrně slušná, zobrazovala, jak se nesmělý a neseběvědomý mladý doktor v pravý okamžik překonaje strach mění na hrdinu. Velmi dobrý výkon v této časti filmu předvedl O. Vízner. Soudím, že je nezbytné vyzdvihnout nejkvalitnější aspekt celého projektu, a sice hudbu pana Lišky, tento člověk byl skutečný génius, neboť jeho hudba s nezaměnitelným rukopisem dala i prostřední, nepovedené a nudné povídce vyšší rozměr. Celkově si tento snímek dovolím označit jako vyloženě průměrný, z nehož vyčnívají první válečné povídkové drama a vynikající hudební složka. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

V prvni povidce vidime gestapaka Hrusinskeho a odbojare Rehore jak debatuji v kacelari. V druhe vznikajici vztah mezi krasnou kolchoznici Jaruskou a bodyguardem verejne bezpecnosti Zounarem. Ve treti pak naivni ztvarneni unosu lekare Viznera padouchem Munzarem, ktere se cele odehrava ve 1203, sanitce. :-) Proc je to vsechno cernobile taky moc nechapu, na konci sedmdesatek...? Neni nutno videt. 3- ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé povídky: Instrukce: *****, Tvrdohlavci **, Kandidát **. ............................. Napínavá povídka Instrukce o odbojáři za 2. sv. v. je u mě to nejlepší z celé filmografie Vladimíra Čecha. Však k té povídce také napsal scenář Vladimír Körner. Zbylé dvě povídky jsou ale hóóódně špatné. Náměty mají slušné, ale ty nevěrohodné mono- a dialogy a toporné herecké výkony to až neuvěřitelně shazují. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

První povídka, co se týče kvality je nejlepší, následuje třetí povídla s krvelačnám Luďkem Munzarem a jako nejméně vydařenou hodnotím povídku číslo dvě s Jaroslavou Obermaierovou v hlavní roli, týkající se zakládání JZD v Československu. Všechny tři povídky jsou samozřejmě prosáknuty komunistickou propagandou. (1. povídka : Zdeněk Řehoř agent komunista, 2. povídka : Rozorávání mezí a zakládání JZD a 3 povídka : Oldřich Vízner - kandidát KSČ) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dost se divím, že tohle měl ještě někdo potřebu v roce 78 točit. Navíc nebarevně. Ale vzali to pěkně po pořádku soudruzi.. Odboj, padesátá léta a pak současnost...Tři povídky, tři činy statečných soudruhů komunistů, vlastně v té prostřední je to statečná soudružka komunistka... Souhlasím s ostatními, že nejlepší byla ta první okupační. Řehoř coby bolševik odbojář verzus komisař SS Hrušínský, To byla panečku opravdu lahoda. Trochu to pokazil závěr ve stylu Bonda, ale holt tvrdě kalenej soudruh lecos dá. To v té druhé Obermaierová nedbá na anonymní výhrůžky (statkářů a sedláků jimž znárodnění zatíná tipec!) a kolektivizuje, meze rozorává, krávy bere sedlákům hlava nehlava a nebojí se ! Vlastně ano, bojí se, že se zamiluje do sličného agenta STB Zounara který jí doma hlídá. Nu a v té třetí statečný komunista Vízner přemůže dvojici vrahounů co prachají na západ..a mimo jiné uvidíme také jak si to dvanáctsetroska OÚNZ uměla hnát aj po náledí až gumy kvílely.... Nevím co komu mělo toto dílo v tom roce 1978 sdělit... Bylo to tak naivní, že tomu nemohl věřit ani ten nejblbější soudruh...no i když... pitomých tam bylo více než dost. Já jsem to dal jako naučnou látku. Po propagandistických a normalizačních filmech jdu a o tomto jsem se dozvěděl teprve nedávno. Dávám tedy za dvě šifry zapečené do chleba. * * ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Třetí povídka byla natáčena v Příbrami a jejím okolí. (rakovnik)
  • Spěchající sanitka ve třetí povídce projíždí v Příbrami po střihu dvakrát tím samým místem - kolem střediska URAN v dnešní Plzeňské ulici. (rakovnik)
  • Filmovalo se i v obci Bedrč u Benešova. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama