Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další z případů soukromého detektiva Philipa Marlowa. Tentokrát pátrá po nezvěstné přítelkyni jednoho ze svých klientů, který se právě vrátil z vězení. (oficiální text distributora)

Recenze (33)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Román jsem nečetl, a i kdyby, ... porovnávat, myslím, není na místě. Ovšem atmosféra a hudba tohoto filmového zpracování mě osobně příjemně překvapily. Obsazení v jednotlivých rolích je pro mě nadmíru přijatelné a stáří herců je zvolené přiměřeně stáří literární předlohy. Zkušené "tvrdé detektivní chlapíky" té doby v Americe přece snad ani není možné si představovat jako mladíky nadupané zkušenostmi a drsností. Vždy platí: naše vlastní představivost při čtení jakékoliv literatury je poněkud odlišná od představivosti scénáristy a režiséra, kteří se snaží o vyjádření ducha a atmosféry té které knihy ve svém filmovém zpracování. A je to pak o tom, jak moc nebo málo se naše představivost shoduje s tou jejich a nakolik se přizpůsobíme. ()

haj 

všechny recenze uživatele

Skvělá noirovka se všim všudy - správně zamotaný příběh, kde člověk musí dávat bacha, aby se neztratil, temná atmosféra prosluněného LA, podivný postavy od alkoholiků, přes zkorumpovaný policajty až k šílený bordelmamá a femme fatale a hlavně za svým cílem neústupně si jdoucí Philip Marlowe, kterej střílí jednu cynickou hlášku za druhou a i přes zkaženost prostředí, ve kterém se pohybuje, se pořád drží svých morálních zásad, ať se děje, co se děje. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony a kameru jsem si bohužel z letité dabované VHSky musel trochu domýšlet, ale jelikož mám rád noirovky i Chandlera a tenhle kousek jim rozhodně nedělá ostudu, mj. díky stylové hudbě, úsečně napsaným dialogům a typově trefenému obsazení vedlejších rolí, nevidím důvod s hvězdičkami skrblit. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

A další remake kriminálky ze 40. let, která se mi moc nelíbila, tentokrát v žánru film noir. Tenhle styl se všemi vnitřními monology, hrami stínů a postavami jak figurkami na šachovnici asi mít rád nezačnu, nicméně oproti originálu jsem se celkem bavil. Případ je podán o něco zajímavěji než v originále, mrtvol přibývá, pátrání jde rychle kupředu a občas je tu i nějaká přestřelka. A jsou tu slušní herci, Mitchum vypadá trošku staře, ale nakonec působí rozhodně líp než no name herec z originálu, ti zbylí hrají celkem zajímavé postavy. Nejvíce mě dostal Jack O´Halloran, který hrál v pár novějších filmech záporáky jako obr, neúnavně hledající svoji milovanou Velmu, což se mu samozřejmě vymstí, protože život je svině. Slušné 3*. PS: Stallone i rok před Rockym tu má opět štěk, zabijáka pro bordelmamá... vypadá to že do Rockyho hrál jen hlavní role v totálních sračkách nebo camea. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Film dobře vystihuje pro Marlowea typická 40. léta a celá atmosféra je zdařilá a nese se celým filmem až do zajímavého závěru, scénář se povedl a relativně zachovává věrnost předloze. Režie je kvalitní a herci také. Robert Mitchum, i když trochu starý, Marlowea zahrál dobře. Hudba je skvělá a také kamera je velmi nadprůměrná. Komentář napsán 4.2. ve 14:43 (2009). ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Robert Mitchum si roli Philipa Marlowa zopakoval o tři roky později ve snímku Hluboký spánek (1946). (Terva)

Reklama

Reklama