Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

Herráček 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych jít proti davu a dát míň... Ale asi nevidím důvod proč... Obyčejný tragický život podaný s takovým nějakým zvláštním nadhledem... Harvie pro mě vlastně představuje jakékoholi člověka, kterému seberete jeho masku... A v této krátké formě dle mě mnohem stravitelnější než čtyřikrát(?) delší Mary a Max... Na druhou stranu, že v kontextu tohoto snímku vyznívá právě Mary a Max o něco pochopitelněji... ()

jandula00 

všechny recenze uživatele

Harvie je moje srdeční záležitost. Je neskutečný, kolik úžasných myšlenek je možné vyjádřit za necelou půlhodinu. Krásný příběh s krásnou animací a hudbou a to vše doplněno podle mě naprosto excelentním Geoffreym Rushem. Tohle se prostě musí vidět! "Some are born great. Some achieve greatness.Some have greatness thrust upon them...and then..there are others". ()

Reklama

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Film o jednom celoživotním smolařovi byl příjemným překvapením, z obrázků film vypadal tak trochu odpudivě a nevlídně. Ale opak je pravdou — ano, nemůžu říct, že by ty plastelínové figurky byly nějak krásné, ale film je to pozoruhodně vtipný a tragikomický, od začátku mě dokázal naladit svým humorem. Harvie je smolař a smůla se mu lepí na paty a někdy jí jde naproti doslova čelem, vypadá trochu jako retardovaný Homer Simpson a podle internetových zdrojů je i částečně autobiografický. Adam Elliot, autor snímku, o pár let později natočil stejnou technikou celovečerní (a povedený) film Mary a Max. [Oscary 2003] ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Krátký snímek od tvůrce Maryho a Maxe, na kterém jde vidět, že to je od režiséra Maryho a Maxe (Adam Elliot) a vypráví příběh mentálně postiženého Harvieho Krumpeta, jenž i přes svůj těžký život si vždy najde světlo, pro které je dobré žít. Opět svým způsobem melancholický film, jenž nejde proti proudu, hrdina nebojuje proti společenskému řádu, naopak, smiřuje se s nevyhnutelností svého osudu. Ovšem metodou, při které vám dojde, že i v nejtěžších chvílích života můžeme najít dobré důvody pro to nejen dále žít, ale i se smát.. Tento příběh je totiž přesně tak vypravován. I přes pesimisticky laděný život, který Harvie má, je to komediální, dojemné. 85% ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Krásné motto na závěr zní: "Život je jako cigareta, vychutnej si ho až do konce!". Jsem absolutně ohromena! Je to tak nepozlacené, nezabalené nic do pěkného papíru, protože to vše krásné je ta samotná podstata, která to nepotřebuje. Škoda, že nemohu hodnotit víc než 5. Absolutně moje emoce vygradovaly a to všechno bez toho pozlátka v podobě "smutné doprovodné hudby". Humor zde byl tak chytrý a nepředvídavý. Ou, já jsem si to tak vychutnala. Ráda to doporučuji všem, kteří mají rádi čirou pravdu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama