Reklama

Reklama

Strašidelný palác

  • USA The Haunted Palace (více)
Trailer

Obsahy(1)

Velmi volná adaptace Lovecraftova Případu Charlese Dextera Warda nás spolu se stejnojmenným hrdinou (Vincent Price) a jeho ženou (Debra Paget) zavádí do přímořského městečka Arkham. Manželé se rozhodli navštívit obrovskou vilu, kterou Charles zdědil po jednom ze svých předků. Starousedlíci jsou však vystrašení a od návštěvy sídla je vyloženě odrazují. Charles se ale nenechá vyděsit pověstmi o svém prapradědovi, který prý prováděl v domě ohavné rituály a zapřičinil tak dědičné znetvoření obyvatel ponurého města a rozhodne se v domě přespat. Brzy se ale ukáže, že jeho osudné dědictví je strašlivější, než si vůbec dokázal představit.

Produkční společnost navzdory Cormanovým protestům do názvu snímku prosadila odkaz na Adgara Allana Poe, aby tím vytvořila dojem návaznosti na předchozí úspěšné Cormanovy adaptace Poeova díla. Těsně před závěrečné titulky také bylo přidáno několik Poeových veršů. (TobRieper)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Působivý snímek, kde se navzdory stáří podařilo dodnes dochovat vskutku luxusní atmosféru, kterou může většina soudobých hororových blábolů jen tiše závidět. Samozřejmě, že se doba vzniku podepsala i na celkové děsivosti. Přeci jen se od roku 1963 požadavky a možnosti vyděšení diváků kamsi posunuly, tudíž v tomto případě nejde o děsivosti vůbec mluvit. Nicméně, hlavní dějová linka mě velmi bavila. Netuším, zda to připisovat jistě dobré knižní předloze nebo scénáři. Velkou pochvalu si jistě zaslouží i herecké výkony. Zejména Vincent Price byl naprosto boží ve své schizofrenické dvojroli. Rád v budoucnu kouknu na dalšího Lovecrafta. [80 %] ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sychravé počasie dokáže vyvolať dokonalú atmosféru, pričom návrat do dávnej filmovej tvorby, má pre mňa najmä v tomto období čarovné kúzlo. Pociťujem to tak každý rok na jeseň, nie je tomu inak ani pre tento krát. “Haunted Palace” spĺňa všetky prísne kritéria z pohľadu spracovania, ktoré miestami vyznie lepšie, ako v prípade mnohých filmov v súčasnosti. Nádherná kamera, kulisy, “Alpha Omega” - dokonalý gotický nádych, a Vincent Price ako záruka kvality. Pre mňa o chlp lepšie ako “Zánik domu Usherů”, o chlp slabšie ako “Jama a kyvadlo”. Štvrtá z rešpektu .. ()

Reklama

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Haunted Palace představuje návrat ke starému receptu amerického gotického hororu 30. let. Tím se rozumí viktoriánské dekorace, ateliérovost, ponurost a postupné racionální vysvětlování všech událostí. Výsledkem je nesnesitelně žánrový závěr a realisticky-strnulé prostředí, v některých momentech nepatřičně exponované (blesky, objevování kastelána, klaustrofobie a nepoznatelnost místa vily). A vůbec nejde o to, jak se někdo zabije, ale jak se k tomuto zabití dopracujeme. ____ Celý film záměrně a důmyslně pracuje se systémem apriorního / aposteriorního poznávání. Události ve filmu se odehrávají o 110 let později, divák tedy díky aposteriorním znalostem ví víc než postavy. Přesto se spolu s postavami ocitá po začátku dění v pozici apriorního pozorovatele, který musí věci domýšlet, protože nedisponuje jakýmikoliv zkušenostmi. Co víc, postavy díky dědičnosti diváka v informovanosti předběhnou a vymění si s ním pozici. Což je komplikováno ještě tím, že 1, paradoxně nejvzrušivějším objektem je manželka, sic nevědoucí, přesto zachraňující vědoucí. Lépe řečeno, svoji apriornost vykupuje schopností být hybatelem děje (na rozdíl od diváka) a ženským instinktem. Pohybuje se přesně na pomezí femme fatal (na to však nemá dostatek moci) a gore-předmětu (před tím ji chrání žánr). A za 2, je to komplikováno tím, že spousta postav ví víc než jiné postavy. Neboli některé ví víc než divák a jiné ví méně než divák. Tudíž vedle klasických „hladin" každého filmu (autor - vypravěč - postavy - divák) se jednotnost postav (třetí hladiny) rozchází v tom, co jim vypravěč, potažmo autor přiřkne, co jim vědět dovolí a co zatají. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Búrka, noc, cintorín zahalený v hmle, sídlo z tajnými chodbami a v neposlednej rade rozhnevaný dav ľudí, ktorý upaľuje človeka a do toho hrá nádherne mrazivá hudba. Corman vie ako navodiť tu správnu atmosféru. Sídlo bolo ukážkovo temné i strašidelné aj z jeho interiérom. Remeselne dokonalé, vizuál tiež skvelí. Herci aj z Priceom boli veľmi dobrý. Ďalšia atmosferická lahôdka od režiséra Cormana ale za 5* to nieje, videl som pár scenáristických prešľapov, ktoré mi trocha kazili úplne dokonalí filmový zážitok. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tentokrát je to spíš Lovecraft než Poe, ale je to asi jedna z nejlepších Cormanovek co jsem viděla. Pochopitelně nechybí spousta mlhy a pokroucených stromů a větví kolem tajemného paláce nad prokletou vesničkou, ale navíc jsou tu lovecraftovské motivy starých bohů a rybích lidí a podobných věciček a samozřejmě taky šílenství a černé magie. Vincent Price tu předvádí asi nejdémoničtější výkon i postavu, i když možná je to jen těma fousama :), každopádně jeho výraz a hlas když se zrovna nejedná o pana Warda je vynikající. Kulisy a výprava a herečky pochopitelně všechno dohromady zase úžasné a hlavně velmi napínavé a k tomu všemu s takovým tím oldschoolovým strašidelným hlavním hudebním motivem, který se mi tak zdá, že někdo trošku předělal pro jinou lovecraftovskou adaptaci :) možná pro Dagona. Tohle všechno by vypadalo normálně jako na pětku, jenže film dojíždí na takovou zvláštní pomalost druhé poloviny, kterou nezachrání ani závěr filmu. Z nějakého důvodu se to prostě začne dost vléct, i když atmosféra pořád zůstává, jen to prostě vypadá jak kdyby to ztratilo směr a jen to tak zbůhdarma plynulo dopředu. Ale jinak velmi pěkný oldschoolově strašidelný film :). ()

Galerie (67)

Zajímavosti (3)

  • Záběry z tohoto filmu použil Vincent Price ve filmu Madhouse (1974). (Chatterer)
  • Snímek byl natočen na motivy krátké povídky H.P. Lovecrafta, název však snímek nese podle jména básně "The Hanuted Palace" z povídka "Fall of the House of Usher" od Edgara Allana Poa. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama