Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Citové vydírání a sentiment? Ano, to všechno v tomhle filmu najdete, ale tak dobře natočené, že to zatraceně dobře působí. Nezdolnost Homera Hickama a jeho tvrdošíjná cesta za snem postavit raketu, získat stipendium a vystudovat školu, místo práce v dolech, jak po něm vždycky vyžadoval jeho otec, byla obdivuhodná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Špinavé, zaprášené ulice malého banského mestečka, otec hrdý baník uznávajúci len fáranie a americký futbal, brat starajúci sa len o svoje a mama trpiteľka, v podstate však jediná spriaznená duša z rodiny chalana, ktorý bol iný ako ostatní jeho spolužiaci. Predovšetkým túžil niečo v živote dokázať a tak ujsť pred svojim osudom baníka... Tak z takého prostredia a pomerov pochádzal Homer Hickam - snílek s hlavou v oblakoch. Krásny životopisný film podľa skutočnej udalosti o človeku, ktorý sa z absolútnej nuly a totálnej diery vypracoval až na konštruktéra vesmírnych rakiet. Zo všetkého najkrajšia je na filme myšlienka, že keď človek skutočne niečo chce a ide si tvrdohlavo za tým, tak aj napriek nepriazni osudu a tvrdým podmienkam, má šancu na úspech. Šanca tá je tu vždy, len ju treba uchopiť a už nepustiť. Oceňujem aj peknú réžiu a nadpriemerné herecké výkony. Pre mňa zatiaľ najlepší Joe Johnston. 80/100 ()

Reklama

Beatle 

všechny recenze uživatele

Skvělé :) Musím se přiznat, že mívám slabost pro filmy, kde se z obyčejného člověka s neobyčejným snem, stane neobyčejná osoba. OCTOBER SKY je rozhodně typ filmu pro prakticky každého, kdo někdy snil o něčem "nemožném". OCTOBER SKY prezentuje vše, co má film mít - naději, víru, drama, oběť, lásku a touhu uskutečnit, co se zdá nemožným. Tento film ve mne zanechal velice silnou stopu, která jen tak nezmizí. Nejenže je pro mne, jakožto Ostravačku téma uhelných dolů velice blízké - takže vím a znám, jaký je život horníka - ale zároveň honba za "nesplnitelným" snem, je rovněž něco, co se mě osobně týká. Snímky jako OCTOBER SKY dávají lidem naději, že zázraky se dějí. Chce to jen věřit a mít odvahu a energii - i když vám ostatní hází klacky pod nohy. Zatnout zuby a jít dál...a pak se z horníka, můžete stát třeba i astronautem :) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne prijemny drama podle skutecnejch udalosti, kde si clovek muze stezovat, ze je to silne naivni a predvidatelny, ale proste se to tak nejak stalo, tak se neda nic delat. Jednoduchej pribeh o snu nekolika kluku stavet rakety misto aby makali v dolech, kde se vlastne nic moc nedeje, ale presto film prijemne odsejpa, ma prijemnou dobovou atmosferu a sympaticky herce, lepsi 4*. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

October Sky je životopisný film a ak máte tento žáner radi, film vás nudiť možno nebude. Chlapec, ktorý si splnil svoj sen a jeho príbeh je obdivuhodný. Ale nič navyše. Ak si prečítate popis filmu, už na začiatku sa dozviete všetko a film obsahuje nulový moment prekvapenia. Od prvej minúty si tak domyslíte každý nasledujúci zvrat a tak to zostane do konca filmu. Navyše mi prekážali patetické momenty – režisér si naplánoval každú vašu slzu dojatia aj úsmev, všetko je prvoplánovo namodelované. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • V knižní předloze je Homerovi čtrnáct let, ve filmu je mu sedmnáct. (rodo)
  • Lokaci, kde chlapci testovali své rakety, je možné najít i dnes. Nachází se ve městě Coalwood v Západní Virginii. Po úspěchu filmu zde byla postavena replika rampy na odpalování raket a kryt. Každý rok v říjnu se pak ve městě koná festival s názvem October Sky Festival. (HellFire)
  • Pravé jméno otce hlavního hrdiny není John Hickam, ale Homer Hickam Sr. (rodo)

Reklama

Reklama