Reklama

Reklama

Rambo II

  • USA Rambo: First Blood Part II (více)
Trailer

Obsahy(1)

Veterán z vietnamské války John Rambo je zavřený a pracuje v kamenolomu. Jeho bývalý velitel plukovník Trautman za ním přijede a nabídne mu, že ho dostane z vězení, když pomůže zachránit zajatce ve Vietnamu. Rambo souhlasí a letí na základnu do Thajska. Má za úkol najít zajatecký tábor a potvrdit jeho existenci fotografiemi – nesmí však vejít v kontakt s nepřítelem. Velitelem operace je Murdock, který v Rambův úspěch příliš nevěří, ale chce uspokojit své nadřízené. Rambo má seskočit z letadla, ale seskok se nevydaří: zůstane viset za popruhy a musí se odříznout. Murdock chce akci zrušit, protože nevěří, že by Rambo mohl takový skok přežít. Plukovník ho ale přemluví ať počká alespoň 36 hodin... Rambo přežil a setká se se spojkou – ženou, která ho má dovést na místo určení. Po řece je přeplaví říční pirát a v noci dorazí k táboru. Při prohlídce najde Rambo několik zajatců zavřených v chatrči a jednoho přivázaného ke kůlu. I přes jasné rozkazy se rozhodne tohoto muže zachránit. Společně prchají džunglí a pronásledují je vietnamští vojáci. Nastoupí na loď, piráti je ale chtějí zajmout. Rambo je zneškodní a potopí i člun, který na ně zaútočil. Mezitím se k místu setkání blíží vrtulník s plukovníkem, který má Ramba vyzvednout. Nahlásí Murdockovi, že má Rambo s sebou jednoho ze zajatců a ten dá okamžitě rozkaz ke zrušení akce. Když plukovník protestuje, namíří na něj pilot zbraň a on nemůže nic dělat. Murdock předpokládal, že tábor bude prázdný, a tím pádem se kongres o zmizelé americké vojáky přestane zajímat. Přítomnost zajatců ale mění celou situaci... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (692)

InJo 

všechny recenze uživatele

V jedničce byl nepohodlným štvancem, zde nepřekonatelným válečným hrdinou. Rambo II je skvělý akční film, který když bude posuzován jakkoliv seriózně, dopadne v hodnocení asi dost nepěkně. Z idelogického hlediska se tenhle snímek pro svou silně proamerickou agitaci totiž pohybuje někde na hraně mezi směšností a odporností (a bohužel to moc nezachrání ani ta sympaticky naivní kritika byrokracie). Každopádně však výborné pokračování, které se od svého předchůdce příliš neliší asi jen v pojetí ikonického hlavního (super)hrdiny, a hlavně naprosto klasická ukázka 80's akce, kterou mám prostě rád. A popravdě řečeno - málomluvný poloautistický outsider John mi byl snad vždy milejší než mudrující dobrák Rocky... 80 % ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

John J. Rambo, narodený 6. 7. 1947 v Arizone, indiánsko - nemeckého pôvodu. Do armády Spojených Štátov Amerických vstúpil dňa 6. 8. 1964. Bol prijatý k Špeciálnym jednotkám. Päťdesiatdeväť potvrdených zabití, dve Strieborné hviedzy, štyri bronzové a štyri purpurové srdcia, Kríž za zásluhy, medaila za statočnosť... dokonale vycvičený, vražedný stroj v ostrej akcii, v juhovýchodnej Ázii, priamo vo vietnamskom vnútrozemí. Poslanie: záchrana amerických, vojnových zajatcov. Drsná, akčná jazda. **** ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. Main Title [2:14] ,2. Preparation [1:19] ,3. The Jump [3:21] ,4. The Snake [1:53] ,5. Stories [3:30] ,6. The Cage [3:59] ,7. Betrayed [4:26] ,8. Escape from Torture [3:40] ,9. Ambush [2:47] ,10. Revenge [6:16] ,11. Bowed Down [1:05] ,12. Pilot Over [1:55] ,13. Home Flight [3:02] ,14. Day By Day [2:07] ,15. Peace in Our Life - Frank Stallone [3:20], ()

sud 

všechny recenze uživatele

Pokračování kultovního filmu "First blood" se nese ve zcela jiném duchu. Zatímco v jedničce vyniká zejména boj muže proti muži a schopnost přežití a obrany v divočině, zde uvidíme snad všechny druhy boje (kulomet, nůž, bombardér, luk). Není zde tolik silných a dojímavých scén jako v jedničce, ale některé tu jsou ("Rambo, nezapomeneš na mě"). Zkrátka "Rambo dvojka" je efektní akčňák typický pro 80.léta. Avšak je i něčím výjimečný a nezapadá do akčního standartu osmdesátých let. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli z dnešního pohledu "Rambo 2", se svou misí na záchranu sebevědomí USA po vietnamském debaklu, vyznívá značně úsměvně, nelze mu upřít dvě přednosti. První spočívá v nehorázně poctivé řemeslné práci na akčních sekvencích. Ačkoli zdejší anti-choreografie a naplnění konceptu guerillového scpec-ops boje vyznívají spíše úsměvně, všechny výhrady smazává precizní topografie akce, dynamický střih a hlavně vynikající kamera, která neustále zdůrazňuje reálný fyzický rozměr každého záběru (zdejší kompozice zevnitř kabiny helikoptéry na hrdinu s krajinou v pohybu v druhém plánu za sklem zajisté opisoval i tým Toma Cruise pro "M:I Fallout"). Druhou zásluhu představuje nezpochybnitelný statut "Ramba II" coby popkulturního fenoménu, který vychází ze vzácného neopakovatelného sladění étosu díla s dobovými náladami jeho publika. Byť kritika na obou stranách Železné opony film cupovala, stal se z něj na Západě kasovní rekordman (a to v USA, i v Evropě) a finančně sice menší, ale kulturně ještě zásadnější úspěch slavil ve východním bloku skrze nelegální distribuci. Hulákající hromotluk s cárem látky kolem hlavy, ozbrojený lukem s výbušnými šípy či kuláskem a likvidující karikaturně vykreslené komouše se stal zosobněním ideálu Ameriky na samém vrcholu Studené války. "Rambo II" ale nebyl Supermanem nebo jiným konkrétním hrdinou se specifickými vlastnostmi a ctnostmi, nýbrž v sobě stejně jako Berlínská zeď koncentroval náladu drolícího se sovětského systému a společnosti otrávené patovou situací i statem quo. Zatímco v Americe drnkal na ego konzervativcům a lízal jim rány z prohrané války, v západní i východní Evropě představoval rozjařile fantazijní ventil pro frustrovanou společnost. "Rambo II" se stal ikonou i synonymem své doby a ještě do nového tisíciletí zůstává součástí společenské paměti. Jenže vše řečené zůstává vázané právě a pouze na tento konkrétní film. Právě proto a navzdory všem Stallonovým nechápavým snahám nedokáže žádné pokračování nejen že navázat na toto dědictví se všemi jeho významy, ale ani nemůže zopakovat jeho kasovní úspěch. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (75)

  • Když jeden z osvobozených rukojmí pálí z Rambova (Sylvester Stallone) vrtulníku na ruský stroj, zasáhne jej tak, že mu ustřelí raketomet, který dopadne na strom u domu. V následující scéně je ale raketomet zpět na vrtulníku. (rakovnik)
  • Sovietski vojaci, ktorí sa objavujú vo filme, majú na uniformách autentické nášivky výsadkového vojska, avšak barety, ktoré nosia, používala sovietska námorná pechota. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama