Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (898)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů, jakým způsobem se tvůrců podařilo přenést předlohu na filmové plátno (i když scénář částečně vypracoval i sám její autor). Tohle však není další "Galaxy Quest" a už tak celkem úzký okruh příznivců sci-fi komedie je ještě zúžen o nasměrování někam k "Monty Pythonům". Škoda, že se ovšem drželi předlohy až příliš, větší uvolnění by jen prospělo. V předloze naprosto zásadní ručníky se ve filmu naprosto míjí účinkem a naopak, myšlenkové plácačky, v předloze nepřítomné, fungují z filmového hlediska perfektně a přitom krásně podtrhují jejího ducha. Více takových míst, delší stopáž, i pro větší rozvinutí charakterů a nebylo by co řešit. Naštěstí tu je ještě z anglické produkce seriál "Červený Trpaslík", který v lecčems film zaskakuje, neboť se mu podařilo ducha této ulítlé předlohy celkem vystihnout. Vždyť třeba Kryton pronese větu "Nepropadejte panice!" hned několikrát. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď kráľ Chrostos recitoval svoju ´Ódu na hrudku hnusu, ktorú som objavil pod pazuchou jedného rána´, štyria poslucháči zomreli na vnútorné krvácanie a predseda prežil len vďaka tomu, že si odhryzol nohu.“ Sympatická sci-fi komédia alebo Douglas Adams večne medzi nami.Tento film je z tých, o akých sa môžu rozprávať iba ľudia, ktorí ich videli: depresívny robot, „zbohom a ďakujeme za ryby“, dve myši, ručník, 42, kraby, vorvaň s kvetináčom petúnií. Nechýbajú kreatúry štúdia Jima Hensona a strhujúce dialógy/hlášky. Takmer 70%. Plus fajn kasting a uchádzajúca réžia. Občas to ale nudí a réžia s vizuálnou stránkou sú občas jemne nepresvedčivé. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/sci-fi/34-stoparov-sprievodca-po-galaxii-80-# ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak mám pravdu povedať, bojím sa dať štyri hviezdičky už len kvôli prvej polhodinke, tá ma natoľko odradila, že som mal chuť film vypnúť. Film sa však pekne rozbehol, čo nebýva tak častý jav, väčšinou opačne. A všetko to nakoniec dalo prekvapivú pointu, pekné spracovanie, hlavne po farebnej stránky. A najmä ten milý malý robot bol strašne zlatý! 65%. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Bláznivý příběh postavený spíše na jednotlivých vtipech nežli na konstruktivním vypravěčském tempu, ale nutno uznat na vtipech místy tak geniálních a nápaditých (vogonská poezie, robot s depresí, planeta trestající přemýšlení), že mu nelze odolat. Ke konci sice značně dochází jakékoli inovaci dech a vyznění je jalové, ale dobrý dojem zase zachraňuje výborný komentář mimo obraz a hlavně herci, kteří se sešli v opravdu výtečné formě a očividně i náladě. Líné odpoledne po náročné párty snad lépe zabít nešlo... 65% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho to môže byť úplná volovyna. Pre niekoho zas skvelá komédia. Pre mňa zas niečo, čo obsahovalo tak prepracovane vyjadrené myšlienky, že som sa od úžasu nevedel ani smiať ani vypnúť sprostý BS Player. Stalo sa niečo iné. Začal som zhánať knižky pána Douglasa Noela Adamsa, ktrorý tieto myšlienky napísal. Myšlienky, ktoré sú strašne ,,ďaleko,,. Mimochodom postava Marvina by nemohla byť nominovaná na sošku. On je totiž od pozemských hercov ešte ďalej, a tak by nikto iný nemal ani kapku šance... :D ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Film je jich několikátým zpracováním knižní série "Stopařův průvodce po Galaxii". Dalšími adaptacemi byly rozhlasová hra, televizní seriál, počítačová hra, divadelní hry a komiksy. (imro)
  • Kostým maniodepresivního robota Marvina vážil celých 25 kilogramů. Liliput Warwick Davis, který ho na place nosil několik hodin denně, přitom váží pouhých 38 kilogramů. (montana_cz)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama