Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (899)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V rámci možností celkem slušné. Stopařův průvodce po Galaxii (jakože kniha, první díl) mě před nedávnem úplně nadchnul, ale už v Restaurantu na konci vesmíru jsem se Adamsovým literárním stylem jaksi přesytil. Film jsem viděl až poté, hodně se zde z knihy předčítá, hlavní vtipy jsou na svém místě, dost věcí je jinak... Myslím, že to šlo udělat lépe, ale nevím, jak přesně se to mělo udělat. Nevím, v jakém poměru bych věrnost předloze a různé změny namíchal, aby byl výsledek přesvědčivým samostatným filmem. Tak či onak by z toho asi stejně nakonec vylezl nějaký nesmyslný absurdní hybrid, jehož by každý vnímal jinak. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nečekal, že by se podařilo Stopařova průvodce tak dobře zadaptovat. A přece! Scénář se předlohy láskyplně drží, jak může, a když k ní přidává něco nového, co (by snad ani) Douglas Adams nevymyslel, je to zcela adamsovsky praštěné, vtipné a působí to přirozeně. Zkrátka se pozná, že film dělali lidé, kteří ho vážně dělat chtěli. Platí to také o hercích, zcela úžasné výpravě, která kombinuje loutky z dílny Jima Hensona (Vogoni jako živí) s půvabně barevnými počítačovými efekty, jež by v budoucnu určitě slušely třeba celovečernímu Červenému trpaslíkovi (stále jsem se nevzdal naděje), a o hravé hudbě. Jedinou vadou na kráse je zcela nepochopitelné nevysvětlení zásadního významu ručníku. Mně to nevadilo, já bych si jako věrný čtenář vzal na stop vesmírem nejméně dva ručníky a dvaačtyřicet dalších záložních, ale nezasvěcený divák se určitě musel ptát "Co s tím pořád k čertu mají?". ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Douglas Adams je pro mě velkou neznámou, ale nemohlo být lepší reklamy než zrovna tenhle film. Filmový Stopařův průvodce je kouzelně střelený guláš se šťavnatou porcí ironie a sarkasmu. Přesto si nemyslím, že by to byla bůh ví jak zdařilá adaptace. Aneb zadaptovat literární dílo takovým způsobem, že mi tam zůstanou dva vypravěči (jako voice-overy), tak by se někdo měl dlouze zamyslet, zda točí film nebo píše román. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem četl a jsem přesvědčen, že se podle ní dobrý film natočit nedá. Lépe to asi fakt nešlo. Jde o to, že v knize má čtenář dost času poznat ujetost jednotlivých postav, jenomže ve filmu jsou jednotlivé charaktery jen tak lehce načrtnuté a divák, který knihu nečte si bude muset hodně snažit aby dobře pochopil například depresivního Marvina. Všechno je zde nevysvětlené a zkratkovité. Na druhou stranu je film výborně výtvarně vyveden. Efekty a masky atd. jsou na jedničku. Také citace jsou vyvedeny dobře. Jenomže to jako film nefunguje. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak mám pravdu povedať, bojím sa dať štyri hviezdičky už len kvôli prvej polhodinke, tá ma natoľko odradila, že som mal chuť film vypnúť. Film sa však pekne rozbehol, čo nebýva tak častý jav, väčšinou opačne. A všetko to nakoniec dalo prekvapivú pointu, pekné spracovanie, hlavne po farebnej stránky. A najmä ten milý malý robot bol strašne zlatý! 65%. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • V původní knižní předloze není o afroamerickém původu Forda ani zmínka. Obsazení bývalého černošského rapera Mose Defa tak u fanoušků vyvolalo řadu rozpaků. (Divočák)
  • V záběru na panikařící lidi v ulicích sedí u stolku v kavárně matka autora knižní předlohy Douglase Adamse. Režisér jí nedal žádné pokyny, a tak si prostě jen dál četla. (montana_cz)
  • Květináč petúnií, který se proměnil z termonukleární střely, je tvor zvaný Agrajag, který je vždy po reinkarnaci zabit Arthurem Dentem (Martin Freeman), což odkazuje na třetí knihu ze série Stopařův průvodce Galaxií "Život, vesmír a vůbec". (jakubmoravec)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno