Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Radko 

všechny recenze uživatele

Zmiešanie cesty odvety, neveľmi vierohodných dejových kľučiek (tresty za odrazené prepadnutie pocestných v podobe jedla, nocľahu a výcviku poskytnutých neúspešnému lúpežníkovi), biblických poučiek so získaním jazykovej i sociálnej gramotnosti a zabŕdnutia do spôsobu života tých, ktorých pomstiteľ sám nenávidel vytvára vcelku pozerateľný western. Hviezdičku navyše dávam za ukázanie zaujímavého spôsobu zmiernenia agresivity trestancov makajúcich v bažinách v podobe celobarakového týždenného nevestinca organizovaného šéfom trestného tábora. Inšpiratívne pre zmiernenie hormónov a potlačovaného srdu i v celkovom väzenskom kontexte. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tohle se opravdu nepovedlo i přes výborné obsazení. Hlavní hrdina je svědkem toho, jak tři muži zabijí jeho rodiče a rozhodne se pomstít. Nic proti tradičnímu námětu, ale je to roztahaný, s dementními dějovými kličkami, zbytečnými nehodícími se odbočkami (pobyt u inidánů, kněz, jižanský pracovní tábor v bažinách) a příšerně naivním hrdinou který se mávnutím kouzelného proutku mění na všehoschopného zabijáka. Korunu tomu nasazuje konec SPOILER kdy po letech pronásledování není hrdina schopen záporáka ani zabít. KONEC SPOILERu. A obsazení hrdiny je obrovský castingový fail - hrdina je teenager, napůl indián a všichni se tak  k němu chovají, ale hraje ho vrásčitý, modrooký blonďák s ostře řezanými rysy McQueen, který jako teenager nevypadal ani jako mladši natož v 36ti letech. Je to tak 2,5* ale ty 3 jsem dal lepším westernům a tenhle si je prostě nezaslouží. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních westernů, které jsem viděl - a už je tomu padesát let. Na rozdíl od jiných jsem si dosud pamatoval brutální vstupní scénu (proto také jsem si pustil televizi raději o půl hodiny později) a dokonalou a dokonanou pomstu. Televizi jsem měl ale také zhasnout o půl hodiny před koncem; vyhnul bych se tak pomateného jednání hlavního padoucha, který měl zlato, pušku a kámoše a přesto se dá na útěk, když spatří hlavního hrdinu, s nímž si mohl vypořádat účtu kdykoli dříve. Na to, že trestanci v USA dostávají mzdu v naturáliích, jsem také už zapomněl. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný western. Bohužel tentokrát se musím ohradit vůči CZ dabingu, který připravila Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského pro Českou televizi v roce 1996. Vložit téměř chlapecký hlas do úst třiceti šestiletému drsnému muži je pro mě osobně nanejvýš nepřijatelné. I když tvůrci filmu také pochybili, když alespoň v okamžicích zavraždění rodičů nepoužili do role alespoň na pár okamžiků chlapeckého herce. Steve McQueenovi v jeho letech těžko uvěřit roli chlapce. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina disponuje dobrosrdečnou naivitou Hloupého Honzy a čestným profilem Mirka Dušína, což představuje poněkud nepraktickou kombinaci ... v ne zrovna mírumilovných a zákonů dbalých končinách Divokého Západu. Obzvláště když opustí závětří rodného domu a vydá se po stopě brutálních vrahů svých rodičů. Nicméně osud zastoupený scénářem a režií je k němu milosrdný, neboť mu staví do cesty jen překážky zdolatelné a v pravý čas mu posílá do cesty rozličné dobrotivé bytosti - to aby mohl postupně získávat zkušenosti a osvojovat si vzorce chování nutné pro přežití. Vcelku logicky spolu s nabytými schopnostmi nastává i určitý zvrat v charakteru našeho hrdiny: Hloupý Honza i Mirek Dušín zůstávají někde daleko vzadu v prachu cesty - bez koně a bez kvéru (zdá se, že historie se opakuje, jen její ústřední postavy se mění) ... a nemají nejmenší šanci ho dostihnout. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Víte ... neberu mu jeho pomstu - stejně jako on uznávám ono biblické rčení "oko za oko a zub za zub", nicméně ... neměli by na ni doplácet nevinní. Ksakru ... co se finále týká: On je NEVAROVAL ... dokonce se o to ani NEPOKUSIL - a pokud mohu soudit, nepociťoval pražádné nutkání postavit se na jejich stranu. Jejich osud ho zkrátka nikterak netrápil, neboť průběh a výsledek závěrečné přestřelky vyhovoval jeho plánu. V mých očích klesl na úroveň těch, které pronásledoval ... a popravdě netuším, co vlastně chtěli autoři divákovi sdělit ... 2,5* ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama