Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Fiktivní životopis skutečné fotografky, který je zároveň jedním z nejlepších a nejpřirozenějších emancipačních filmů, jaký jsem kdy viděl a přitom se jedná o ujetost. Vlastně je to jednoduché na pochopení, jen divák musí přistoupit na hru a chtít vyhledávat realitu v jinak fikční ústřední zápletce. A jelikož to je zápletka bizarní a já bizarnosti rád, dostal jsem se do toho snadno a s každou další minutou očekával, kam se vše posune. Je to skutečně pozoruhodně stylizovaná cesta za nalezením sebe sama, která vše vykresluje skrze mírný poetický surrealismus, mysteriózní úvod, ze kterého se stane lovestory variace na Krásku a zvíře, ze které zase vyplyne, že nesmíme zapomínat, po kom je film pojmenovaný a čím se tato žena proslavila. Věci se zde dějí neuvěřitelně, realitu z nich je třeba nejen najít, ale i procítit - což je to hlavní, protože pochopit ji je celkem snadné. Mě na tom fascinovalo mnohé - jak zpočátku "úsporné" tak postupem času více "meziřádkové" herecké výkony, fascinující exteriéry, které jsou sice nerealistické, ale jejich barevné ladění má půvab přesně se hodící do nálady filmu a taktéž celá výstavba příběhu, která by mohla být docela jasná, ale přitom umí překvapovat i přes to, když prohlédnete skutečný narativ. Zvláštní film, ale působivý a podmanivý. A to natolik, že mu těch pět hvězd nakonec rád dám. Slabých 5* ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Dokonalé nepochopení, tak by se dal nazvat můj dojem z filmu. A jen proto, že si, (ach, ano skromně), myslím, že jsem ho nepochopila, dávám dvě hvězdičky, jinak by letěl rovnou do odpadu. Hříčka snažící se o jakési metafory, vzpomínky na dětství, únik ze sešněrovaných šatů a děsně moc chlupů. Asi nebudu fanoušek... ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Zvlastna atmosfera, zvlastny pribeh...Ale pre mna jeden z najkrajsich milostnych pribehov... Nemozem si pomoct, ale skutocnost ako to zahrala Nicole plus Robert D. (aj napriek tomu, ze mu vidno iba oci), bola neuveritelna... A navyse jedna z poslednych scen, s nafukovackou, je abolutne brilantna...Rozhodne to vsak nie je film pre siroke masy ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo celkem slusne psycho... Film lehce balancuje na hranici zvrhlosti, zvrácenosti, romantiky i sentimentu. O Diane Arbus jsem doposud nic nevěděl a nebýt tohoto filmu asi bych se o ní nikdy nedozvěděl. Film si určitě přidal ke skutečné postavě svůj vlastní pohled, nicméně to co předvedla Nicole Kidman i Downey bralo dech. Zejména u Nicole jsem musel (jako už mnohokrát) obdivně pokývat hlavou. Ona není jen neskutečně krásná ženská. Ona neumí jen skvěle zpívat a hrát. Ona je zkrátka vše v jednom. Herecký chameleon, který zahraje cokoliv. Velmi zajímavý zážitek. * * * * ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Kráska a zvíře jako hard art předstírající, že je a současně není životopisným příběhem. Pohádka o osvobození princezny uvězněné ve věži společenských konvencí, tvářící se jako psychologická studie temných vášní v kontrastu zasazená do pestrobarevných kulis, které jakoby vypadly z dobových reklamních fotografií. Občas fascinující, ale občas poněkud přestřelené urputnou stylizací, umělostí, která přepadává do kýče, ale přitom se bije v prsa okázalou nekonvenčností. Všichni se v silně stylizovaných kulisách pohybují a mluví tááák umělecky pomalu, až je to občas komické. A Diane, ve skutečnosti inteligentní, sečtělá, dynamická, je podána spíš jako zaostalá a poněkud dezorientovaná domácí puťka, která se vyplašeným zíráním na chlupy propracuje k osvobození od takových okovů jako je rodina, děti či starostlivý manžel. Filmařsky brilantní, místy magické, s řadou velmi silných až úžasných momentů, obrazů a scén. Přesto ve výsledku spíš sebestředné než upřímné a proto možná jako celek ne až tak přesvědčivé jak by mohlo být, kdyby se tolik netlačilo.. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Chicago Tribune opísali film ako: "Objavný, vyzývavý a hlboko zasahujúci portrét, ukotvený tým, čo môže byť Kidmanovej najdojímavejší výkon." (Arsenal83)
  • Původně byla do hlavní role obsazena Samantha Morton. (formelin)
  • Vo filme sa nezobrazujú žiadne obrázky od samotnej Arbusovej, pretože to zamietli majitelia jej práv. (Arsenal83)

Reklama

Reklama