Reklama

Reklama

Podzemní pevnost

  • Velká Británie The Blockhouse

Jaké to je strávit sedm let v podzemí? Šestice mužů, kteří jsou v Německu na nuceném totálním nasazení, je během náletu uvězněna v podzemním bunkru. Bezprostřední strach brzy vystřídá pocit beznaděje z pobytu v kopce bez světla a bez možnosti kontaktu s vnějším světem. I když je v bunkru dostatek jídla a vína (bunkr byl zároveň skladem), muži různých národností se musí především naučit překonat psychické strádání a charakterové rozdíly. (Levné knihy)

(více)

Recenze (38)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film bol natočený podľa románu Paula Cleberta, ktorý opisuje skutočný príbeh šiestich nemeckých pešiakov zavalených v podzemnom sklade v Babích Doloch v Poľsku. Títo muži strávili v podzemí viac ako 6. rokov. Ide o málo známy film s naozaj dobrým príbehom, ktorý končí spolu so zhasnutím poslednej sviečky, v skutočnosti prežili dvaja, obaja boli úplne slepí a jeden z nich sa aj zbláznil. Film je trocha skresľovaný, ale sa snaží pridržiavať faktov. Plné bodové ohodnotenie v tomto prípade je namieste. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Totálně zazděný námět. O uvězněných mužích se nic nedozvíme, ani během pobytu v bunkru se neprojeví jejich charaktery. To, že jsou dva roky někde uvězněni se projevuje tím, že v občasných zàblescích, kdy se rozhlasovà hra (většina filmu se odehrává ve tmě) nahodile změní na film, můžeme zahlédnout na tvářích zúčastněných vousy. Oděv i obuv bez jakéhokoliv poškození odolovává nepřetržitému používàní během dvou ket. Občas někdo umře, ale bylo mi to úplně jedno, protože v té tmě stejně nebylo poznat, kdo a proč. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Málo známy, zaujímavý film s naozaj dobrým príbehom, ale nemôžem sa ubrániť dojmu, že tvorcovia nevyťažili z tejto témy všetko. Chýbali mi tam silnejšie charaktery, silnejšie scény, o ktoré by v takýchto situáciach nemala byť núdza a možno aj lepšie dialógy. Niečo medzi troma a štyroma hviezdičkami. Film 70% . ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Téma přitom silné, očekávání velká ( vzhledem k místnímu vysokému hodnocení ) a vše umocněno faktem, že příběh je natočen na motivy skutečných událostí. Co sráží tento snímek nejvíce je větší seznámení se s hlavními hrdiny, daleko větší prokreslení jejich charakterů ( divák se po celou dobu snímku, téměř nic o nich nedozvídá ) a že se snímek zabývá spíše analýzou psychyckého náporu na jedince v krizové situaci ?! Pokud by tomu skutečně tak bylo, vůbec bych se tomu nebránil....! V tomto případě však jakoukoliv postupnou gradaci v chování hlavních hrdinů postrádám. S trochou nadsázky by se dalo říci, že jsme svědky " pouze neustálého se ožírání hlavních hrdinů " v důsledku nastalé situace. Což o to, proti tomuto tématu zhola nic nemám, to by musel být ale zcela jiný příběh nazvaný např. 7 let " v lihu " a tvůrci by hlavní hrdiny nemuseli zavírat do podzemního bunkru, ale stačil by jakýkoliv moravský sklípek :o) Herci dobří, to by ale museli mít v zádech daleko lepší scénář ( o nějakých smysluplnějších dialozích nemůže být ani řeč ) a schopnější režijní vedení. Víc jak na 2* to u mě není! ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"The Blockhouse" byl natočen podle stejnojmenného románu Jeana Paula Cleberta (česky vyšel v roce 1958 v nakl. Svoboda - Melantrich pod názvem "Zajatci tmy"), který se pro jeho napsání nechal inspirovat případem šestice německých pěšáků zavalených v podzemním skladišti v Babích Dolech v Polsku, z nichž dva přeživší zde skutečně strávili více než 6 let. Snímek zdaleka nedosahuje mrazivé hrůznosti literární předlohy a jak zde upozorňují gudaulin nebo Šakal, o minulosti hrdinů se z něho také nedozvíme téměř nic. Kdybych nečetl knihu (téměř třetina jejího děje se odehrává v naprosté tmě), měl bych patrně značné problémy s chápáním motivace jednání postav, v románu je kromě jejich minulosti kladen daleko větší důraz na sexualitu a na to, čemu se říká "ponorková nemoc" - násilí tam nepůsobí téměř náhodně jako ve filmu, ale je logickým důsledkem vzájemných vztahů uvězněných. Přesto všechno se mi snímek jako takový líbil - Reesovi se podařilo vybudovat patřičně klaustrofobickou atmosféru a byť zůstává spíš na povrchu dění, postavení několika jedinců v bezvýchodné situaci vykresluje ve vší jeho tragice a zoufalství šesti nešťastníků dokáže divákovi účinně zprostředkovat. Ještě dodám, že zatímco film - docela pochopitelně - končí spolu se zhasnutím posledních svíček, v knize se dva přeživší dočkají záchrany - oba dva úplně slepí a jeden z nich navíc šílený. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Podzemní pevnost se zakládá na pravdivém příběhu. Ve skutečnosti šlo o německé vojáky, kteří rabovali při příchodu Rudé armády v jednom skladišti. Vchod vyhodili Němci do vzduchu a uvěznili tak uvnitř své vlastní lidi. Po mnoha letech byl prostor otevřen. Dva lidé byli nalezeni živí, čtyři nebo pět mrtvých zasypaných moukou. Z oněch dvou živých jeden zemřel deset minut po vysvobození a druhý o třicet šest hodin později, slepý a šílený. (Pavlínka9)
  • Celý film se natáčel pod zemí - sedmdesát stop pod povrchem a dle slov Petera Sellerse to tam bylo neuvěřitelně tiché a skličující. (Pavlínka9)
  • Natáčelo se na Guerney, malém ostrově u francouzského pobřeží. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama