Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem měl teď hovno na práci, rozhodnul jsem se zhlédnout všech 7 dílů tohoto seriálu s nálepkou 275. nejhroší seriál podle čsfd. Mně to teda zase tak strašný nepřišlo. Ostatně kompletní seriál (dohromady nějakejch 6 hodin) jsem zvládnul za 2 dny. Je sice fakt, že zápletky jsou dost primitivní a nikdy bych nevěřil, že se dá natočit celej díl o tom, že pracovníci na poli dostávaj svačiny na hovno, ale pořád je to asi 100× lepší než současný seriály typu Velmi křehké vztahy, Ordinace v růžový zahradě a podobný sračky. Většina herců to zahrála celkem se ctí, i když jejich postavy jsou ve většině případů takový nekomplikovaný figurky. Obsazení různejch menších rolí je takovej bonus. Třeba Filipovský jako náruživej mariášník je super. Ale největší zabiják je Moučka. Ten tady měl takovou předehru k Okresu na severu. Mam pocit, že Moučka by dokázal za 5 minut přesvědčit francouzský odboráře, aby zrušili generální stávku a šli někam házet lopatou :-) 55% ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Seriál je opravdu blboučký. Ono přeci jen natočit něco smysluplného o sklízení polí a roztáhnout to na 7 dílů dá trochu zabrat. Neurazí herecké výkony, režie není z nejhorších. Jenže z hovna bič neupleteš. Dietl opět selhává na poli vztahovém. Nevím jestli mi přišel vtipnější Hartl a Kořínková či Haničinec a Švorcová. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Seriál o kombajneristech? Jeho největším svízelem je fakt, že tehdá to tvůrci patrně mysleli vážně. Leč o tom já nevím nic. Pro mě, pro študáka, který si v době vzniku Kavalérie hrál v uhláku na horníka, je tento seriál humornou vzpomínkou na časy, kdy jsme s kamarády při žních chodívali za barák na pole a nechali se vozit v kombajnech. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Horovat na filmovou kvalitu seriálu lze těžko. Kamera je inovátorská, vlastně docela akční. Kameraman se nebrání prudkým nájezdům na detail ksichtů herců. Pak tu máme velký výskyt neherců. Ty ovšem tvořila banda jezeďáků, kterou klidně nechali tvůrci tlemit se bezostyšně do kamery. Pak tu máme Hanzlíka, kterému jdou monteráci a pasáčci krav naprosto skvěle. Mnoho dalších skvělých herců a komunistu Moučku. Vše odpovídá době vzniku, nemám s tím problém. Ideologicky je to ovšem jasně vyšitej seriál na míru smutné doby. Když celkem sympatický Hartl odmítl lehároš u moře, protože chce raději s brigádou JZD a hloupé mamičce, která jeho nadšení nerozumí odpověděl hned v úvodu seriálu vzdorovitým mlčením, věděl jsem, že je zaděláno na průser. Když se pak jézeďáci nakýblovali do hospody se slovy, že mají nějakou brigádu u prdele, bylo ještě veselo, ale jak se do toho vložili komunisti, bylo po srandě a šlo se s křečovitým úsměvem připomínající Jokerův odporný škleb makat. To vše během "pilotního" dílu. Jsem rád, že ta doba je pryč a s ní i tyto nesmyslně vychovávající seriály, které lidi milovali jako osinu v prdeli. Jednu hvězdu za to, že je to celé s odstupem let tak trochu vtipné a člověk si oddychne, že jeho děti nemusejí žít v něčem takovém. ()

Něrpa 

všechny recenze uživatele

Tak jsem musel zvednou hodnocení, protože by bylo nespravedlivé k novým seriálům. Po delší odmlce jsem si pustil nový český seriál o koních a viděl tu hrůzu, kde "hrají" jen dřeva. Ano, kombajnéři jsou poplatní době a seriál je agitka, ale ... Ale ti herci hrají tak přirozeně a dobře, že se na to dá prostě dívat. Nové seriály jsou nejen stejně stupidní, ale navíc přidávají mizerné herce, zmatené scénáře, stupidní dialogy a předvídatelné zápletky. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Pokaždé, když se mluví o doprovodném vozidlu, je toto označováno jako GAZ (tedy ruský terénní automobil). Ve skutečnosti je doprodovným vozem jeho vzhledově totožný rumunský ekvivalent ARO M461. (cundak)
  • Ve třetí epizodě pojmenované Hektary má na sobě ve skladu jeho vedoucí (Václav Lohniský) hnědý plášť, v dalším záběru je však plášť bílý. (M.B)
  • V 6. díle Svah se převrátí kombajn. Před pádem však jede Pepa Tichý (Jaroslav Kaňkovský) v kombajnu s modernější podélně nedělenou kabinou, avšak na svahu je převrácený úplně jiný kombajn. Podobně se v průběhu natáčení hercům pod rukama často měnily stroje, přestože v 1. epizodě bylo jasně řečeno, že si každý vybere "svoji mašinu". (Luckyno)

Reklama

Reklama