Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 3
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 3

Recenze (74)

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál není vůbec prodchnut nijak drastickou ideologií, odhlédneme-li od faktu, že se jedná o prostředí celnice a tehdy platné zákony, které bylo zkrátka nutné při ježdění přes čáru dodržovat (zvlášť úsměvně působí scéna, v níž si Ilja Prachař veze z NSR dva papoušky, na něž nemá patřičná veterinární potvrzení). Velice příjemné dílko, které si určitě časem najde cestu na televizní obrazovku – tipoval bych, že se s ním jednou vytasí TV Barrandov. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Neškodný seriál (asi jediný) z prostředí celníků. O nějakém realistickém pohledu tu není řeči (na druhou stranu nejde ani o politickou agitku), spíše je to značně zidealizované a zromantizované vyprávění. Kromě epizody Léto s Venuší s příjemným hereckým tandemem Aleny Vránové a Josefa Vinkláře jsou další epizody po všech stránkách průměrné. 50%. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pro me zcela neznamy serial, ktery bych se nakonec nebal doporucit. Je kvalitne natocen i obsazen, a celym se prolina celnicka prichut... Dily bych strucne popsal takto: 1/ Sexy Jana S. v uniforme odolava Hanzlikovym lichotkam... 2/ Krasna Alena V. jako pracovnice z ministerstva bali pohodoveho Vinklare... 3/ Hezka Katerina M. zazije sok kdyz najde mrtvolu, ale nakonec vsemu prijde na kloub... 4/ Slovensky dil ve kterem chladna Viera S. zapoli nejen s dcerkou Sonou V., ale tez rozbiji paserackou sit na zeleznici... 5/ Hanzlik je proskolen na celnika, a vraci se za svou ff, divokou Evou H.. Pomahaji mu dva dedove... ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První a pátý díl mi z detektivního hlediska přijdou nejslabší, i když v prvním pobaví zejména Zázvorková a Beyvl. Škoda že v posledním Zázvorková chyběla. Hanzlík sice objeví drogy v saxofonu, za což mu kolegové vyslovují uznání ještě po roce, ovšem šperků ukrytých za kozama (čili nejčastější ženskou skrýš) nechá projít bez kontroly. Hlavně že buzeruje turistu kvůli dvěma papouškům bez papírů, načež následuje jedna z nejvtipnějších scén celého seriálu, kdy Prachař papoušky vypustí.:) Ve druhém dílu mě krádež obrazu sice moc nezaujala, ale zato to napravili hereckými výkony Vinklář s Vránovou. Díly o zavražděném v mrazícím voze a pečlivé slovenské celničce byly průměrné. Celkově mi hodnocení vychází něco mezi dvěma a třemi *, ovšem s přihlédnutím k tomu, že mnozí seriál zodpadňují už jen z principu, že byl natočen za normalizace se přikloním ke třem. Navíc tolik důmyslných schovek pašeráků se hned tak někde nevidí.:) 50% ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Další z normalizačních seriálů, který nám může posloužit jako dokument doby, pokud si nevzpomínáme, jak to ještě nedávno chodilo na našich státních hranicích a jak probíhala celní a devizová kontrola. Jednotlivé díly tvoří samostatné dramaturgické celky a pouze první a poslední na sebe navazují. V každém z nich zavítáme na jinou celnici (periodicky: Hřensko, Rozvadov, Cheb - Strážný, Bratislava a nakonec Harrachov / Náchod). I přes své "pohraničnické" téma je seriál poměrně apolitický a díky kvalitnímu hereckému ansáblu i divácky atraktivní, s mnoha odlehčenými a vtipnými částmi. Samozřejmě i těmi nezamýšlenými, plynoucími z absurdity své doby (například boj s pašeráky konfekce ve čtvrtém dílu). ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Ve čtvrtém díle "Stopa stříbrných draků" celnice Tomašovičová (Viera Strnisková) otevře ve vlakovém kupé aktovku, v níž jsou kartóny cigaret. První vytáhne značku Lord, poté Marlboro. Při výslechu podezřelého v kanceláři však na stolku leží tři kartóny Marlboro, ovšem mají docela jiný obal a tři Peter Stuyvesant (čtvrtý má celnice v ruce). Lordky někam záhadně zmizely. (Robbi)

Reklama

Reklama