Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Herec John Turturro, kterého známe především z řady nezávislých snímků, se celých dvanáct let snažil dostat svůj scénář k filmu Mac před kamery. Původně plánoval, že v něm bude pouze hrát, ale úsporný rozpočet jej nakonec dovedl i k jeho režii. Turturro se zde představil v titulní roli jako Mac, jenž je jedním ze tří dospělých bratrů z italskoamerické rodiny, která žije v 50. letech v New Yorku. Jeho dalšími sourozenci jsou rádoby "drsňák" Vico a idealistický Bruno. Všichni tři jsou nespokojeni se svým zaměstnáním u stavební firmy, kterou nepříliš úspěšně vede Polowski. Mac je přesvědčen, že o podnikání v oboru ví neskonale více než jejich šéf, a tak založí svou vlastní stavební firmu, do které se mu podaří přetáhnout i většinu Polowského zaměstnanců. Jen malý krůček od velkého úspěchu však Mac zjišťuje, že se jeho bratři nejsou ochotni novému podnikání plně oddat. A právě to se stane důvodem nezvratného rozkolu v jejich vztazích. Tento autorský, osobní snímek se velkou měrou inspiroval v životě Turturrova otce, který na vlastní kůži zažil, jak krušné jsou pro italského přistěhovalce začátky v USA. Ve filmu se navíc ve vedlejší roli Macovy ženy objevila Turturrova opravdová manželka Katherine Borowitz. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Není to můj šálek čaje, ale i kdyby byl, měla bych spousty výhrad - je na tom opravdu moc vidět, že nebyly prachy. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Film, který si nepustíte pokud si přečtete obsah, že jde jen o nějaké podobenství života italských bratrů, kteří staví dřevěné domy v USA v padesátých letech. Ano víte kam mířím. Je to kus poctivé filmařiny, je v něm velký díl člověčenství a oslava lidské práce. Nebojte se, tohle není žádná americká moralita. Syrová a hodně hořká komedie, či drama s veselím (nesnáším škatulky). Pohyblivá kamera, která mi místy vyrážela dech zase jindy dokázala vystačit s minimální potřebou ukázat vše. Scénář je tak nasáklý xenofobními hláškami, že by se nestyděl ani Borat. Dramatické scény jsou střídány s ironickými situačními vtípky. Celé dílo je ale koncepčně pojato jako právě hold Torturrovu tatínkovi, tudíž nemohly všechny zmíněné atributy dosáhnout neotřelosti a neochvějnosti nezávislého filmu. MiniSPOILER . Stavět dům v blízkosti psychiatrické léčebny, kde zřízenci nahánějí blázna ve svěrací kazajce, který řve, že není komunista je jedním z mnoha povedených střípků velmi svěžího a příjemného ba až dojemného snímku. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Od filmů o italskejch imigrantech v USA obvykle očekávám nějaký mafiány. Na tyhle lůzry už v mafii asi žádný místo nezbylo, takže skončili jako obyčejný lopaty někde na stavbě papundeklovejch domků. Průměrný drama na téma "běž si za svym snem". ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Zpráva na záznamníku, která zazní na konci filmu, je stejná jako skutečná zpráva, kterou Johnu Turturrovi zanechal před svou smrtí jeho otec. (Mr.Hudson)
  • Postava Maca byla založena na osobě otce Johna Turturra. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama