Reklama

Reklama

Ve stínu Beethovena

  • USA Copying Beethoven (více)
Trailer

Obsahy(1)

Aby složil svou Devátou symfonii, musel být svobodný – ve všem... Jemný příběh o posledních letech života Beethovena – jeho vášni, žádostivosti, utrpení, jeho lásce a jeho genialitě. Beethoven právě dokončuje Devátou symfonii, jeho nejvýznamnější dílo. Je hluchý, nemocný, ve špatných náladách, zpitý a naprosto sám. Lidé ho obdivují a zároveň jím pohrdají, nikdo mu nerozumí a není zde nikdo, kdo by mu pomohl v jeho nejhorších chvílích – až na mladou ctižádostivou skladatelku… jeho múzu… strážného anděla… který se objevil v jeho životě. Jejich vztah, nejprve neohrabaný až trapný se brzy změní v opravdové přátelství a vzájemně prospěšné hudební partnerství. Partnerství, které umožnilo premiéru Deváté symfonie a dalo v posledních chvílích Beethovenovi mnoho štěstí a poklidu. Leitmotivem filmu režisérky Agnieszky Hollandové je svoboda, svoboda ducha a tvorby, ničím neomezena, protože jen tak lze v umění dosáhnout pravdivosti. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Copying Amadeus, si povie každý, kto po Formanovom hite nadviaže na Agnieszkin malý počin. A práve ním sa nechala režisérka inšpirovať či už úvodom, kde sa prezrádza záver, tak konfrontáciou človeka s Bohom i neutíchajúcim hladom po uznaní. Isteže film nemôže rátať s toľkou eleganciou oscarového velikána, prepracovanejším príbehom ani tak výraznými vedľajšími postavami, ale.. Ludwik má štýl, je hluchý ako poleno a tak len kričí, sprchuje sa susedom rovno na obedový stôl a chýba mu falošný takt. Preto neváha roztrieskať celoročnú prácu ambiciózneho architekta na výstave mostov. Tu dokonale film vystihuje rozdiel medzi byť talentovaný a chcieť mať talent. Ostatní už tak dobre obsadení neboli, počnúc arcibiskupom, Ludwikovým synovcom či kolegom z brandže. Tým najviac "mimo“ je Diane Kruger, akej som neveril ani talent ani lásku k hudbe. Lenže tá muzika bola skrátka úžasná, zvlášť legendárna dvanásť minútová ukážka Deviatej symfónie, čo roztlčie srdce do nepríčetna. Viem, je to pochvala skôr skladateľovi no gradácia, strih a kamera tu dosiahli svojho maxima. V tieni Beethovena nie je dokonalý film, má medzery a je ďaleko od toho stať sa kultovým ako trebárs Amadeus, ale cez to všetko ho mám rád a viem si predstaviť, že mi na disku ešte zopár rokov zotrvá. ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

snimok odhalujuci posledne dni vynimocneho skladatela, nam ho predstavuje ako dynamicky zijuceho rojka, ktory dostal poslanie od boha...tento film je pravdupovediac urceny pre menej narocnych divakov, ktori si radi vypocuju unikatne muzicke diela (scena 9. symfonie mi priniesla peknych par zimomraviek) a taktiez beethovenove pohnutky... mna trosku film sklamal svojou tvrdostou a neschopnostou rozvinut hlbsiu myslienku nez tu, ze beethoven napriek hluchote bol genius, a preto mi postava anny holtz pride uplne zbytocna, aj ked kruger sa ako tak drzi, no oproti harrisovi je len sedou myskou...55% ()

Reklama

Katarine 

všechny recenze uživatele

Tady se někdo moc snažil napodobit Formanova Amadea, že paní režisérko? I tento poznatek vrcholí při scéně, kdy Ed Harris diktuje Diane Kruger melodii, kterou slyší ve své hlavě - hmm, mám pocit, že tohle jsme už někde viděli :)) No, ale zas tak kritická nebudu, protože to, co předvádí v roli Beethovena Ed Harris je skoro až famózní a charakter jednoho z nejvelkolepějších skladatelů předvedl špičkově i s neuvěřitelným hudebním cítěním. V pozadí bohužel zůstává "dřevěná" Diane Kruger, které jsem lásku k hudbě nevěřila ani za nic (přestože bývala kdysi baletkou, což mi nějak nejde do hlavy). No a nejúžasnější vyvrcholení při premiéře 9. symfonie - to byla lahůdka pro mé uši. Bohužel celkový zážitek z filmu mi kazilo příliš mnoho věcí, tudíž si dovolím tvrdit, že slabší 3* jsou hodnocením tak akorát. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Ve stínu Beethovena je jeden z těch filmů u kterých si říkáte, že to zpracování není vůbec špatné, ale pak vám dojde, že to má být o Beethovenovi a ouvej, tady to začíná skřípat. Má-li to být o Bethoveenovi, pak je to spíše trapný pokus o vtip, berete-li to jako etudu, jako něco co by se mohlo v jeho životě stát, ale tímto způsobem se určitě nestalo, pak to vcelku jde. Co mě trochu zklamalo jsou herci, Ed Harris je sice dobrý, ale mé představě o Beethovenovi neodpovídá ani zdaleka, navíc místy docela přehrává, Diane Kruger je herečka o které dodnes nevím co si mám myslet, v některém filmu vystřihne roli tak, že nadšením tleskáte a v jiném filmu je tak podivně rámcová, plochá a unylá, a to je bohužel tento případ. Celkově mám z tohoto filmu takový dost vlažný dojem. Uznání ovšem patří výpravě a před úžasnou Beethovenovou hudbou nelze jinak než smeknout. 60% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tetuška Agnieszka nemala na tento film veľa peňazí, a tak sa historickú atmosféru snaží navodiť nie davovými scénami a úchvatnou výpravou, ale... prirodzeným osvetlením. Alebo aspoň takmer. Všetko sa topí v temnote a blikavom jase sviečok a vy si zapamätáte, že toto bol vizuálne najtemnejší film od Sedem ;-). Zvyšok? Klasický priemer vhodný na "DVD doháňanie restov z kina". Dialógy sú síce dobre napísané, ale tých rečí Harrisa a Krugerovej stále v jednej a tej istej miestnosti je skrátka priveľa (v Ludvíkovom byte sa odohráva 70% filmu). Ed hrá tradične výborne, ale Diane je len o čosi lepšia ako v Tróji (to jej dirigovanie je fakt srandovné). Navyše film zažije vyvrcholenie kdesi na trištvrte cesty (premiéra deviatej) a potom už je to len také zadychčané dobiehanie po famóznom šprinte v cieľovej rovinke. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (8)

  • Premiéra "9. symfonie" ve filmu rozhodně neodpovídá skutečnému provedení. Beethoven nestál na dirigentském stupínku, ale dirigoval skladbu alespoň zpovzdálí. (L_O_U_S)
  • 11-milionový projekt studia MGM americké díváky velmi nezaujal. Debutoval na 40. příčce žebříčku návštěvnosti s obratem 70 460 dolarů. Celkový obrat v USA se nakonec vyšplhal na 355 968 dolarů. (imro)
  • Winona Ryder odmítla roli Anny, protože byla nespokojená s tím, že během celého natáčení by musela nosit blond paruku. (newpage)

Reklama

Reklama