Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (226)

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Ale áno, je to milé. Renée aj Ewan sú príjemní (i keď mne sa ešte viac pozdávala Emily Watson) a keďže film je nám prezentovaný skrz optiku autorky literatúry pre najmenších, aj neskrývaná naivita je ospravedlniteľná a hodí sa ku konceptu. Absenciu dramatickosti však už odpustiť neviem ("len-tak-mimochodom" úmrtie jednej dôležitej postavy nepovažujem za dobrý dramatický zvrat). Miss Potter je príliš priamočiara, jednoduchá a "bezkonfliktná", než aby dokázala poskytnúť hlbší (a aj emocionálnejší) zážitok či si nebodaj vynútiť aj viaceré pozretia. 7 / 10. Zlatý J.M. Barrie a Finding Neverland. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Miss Potter je tak bezelstně upřímná podívaná, že ji prostě musíte mít rádi. Navíc, tři naprosto báječní herci v hlavních rolích, tomu nemůžu odolat. Chemie mezi Renée a Ewanem funguje na dvě stě procent a každý, kdo se občas rád nechá dojímat, by si Miss Potter neměl nechat ujít. Z téhle filmové čokolády se netloustne. ()

Reklama

Mikah 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že o Beatrix Potter jsem nikdy neslyšela, ale o to víc mě okouzlil tento film. Ta žena, co myslela svou vlastní hlavou a šla si za svými sny, které se natolik příčily viktoriánské představě o řádné dámě a ze všeho nejraději kreslila a vymýšlela příběhy plné fantazie, navíc ztvárněná Renée Zellweger, která se pro roli dokonale hodila, se mi velmi líbila. Nejen příběh, ale i provedení je skvělé, krásná výprava, příroda Lake District a mnohé ostatní si na 88 minut získaly mé srdce. Skutečně hezký, snivý film... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Než jsem si film pustila, tak jsem nevěděla o čem bude. Došlo mi to až v průběhu filmu, že je to příběh o autorce Králíčka Petra. Bylo to krásně natočené. Kresby vypadaly úžasné a líbily se mi chvíle, kdy je autorka viděla se pohybovat. Žila ve svém vlastním světě plné zvířátek s lidským oblečením a to z ní udělalo slavnou autorku dětských knížek. Její matka mi nesnesitelně lezla na nervy, být na jejím místě odejdu už dávno. Romantická linka mezi Renée a Ewanem byla krásná, milá až na její konec, který mě překvapil. Celkově příběh krásně utíká a plyne, že nemáme chvilku, kdy by jste se nudili. Renée zvládla svojí roli úžasně, jen mi místy přišla jako Bridget Jones. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

A že sa dá životopisný film natočiť aj rozprávkovým štýlom ma presvedčil Chris Noonan. Ale asi ide aj o to, koho život film zachytáva. Zobraziť život Al Caponeho v sviežích farbách s rozprávkovým ladením by asi nebol najchytrejší ťah, ale život Beatrix Pooterovej je na to ako stvorený. Noonan po jedenástich rokoch opäť za kamerou a opäť to srší živočíšnou ríšou, z papiera na diváka žmurkne zajačik, či posmešne mu otrčí zadok kačka. A celé je to neskutočne milé a dojemné. A čo ma po tom, že je to pramočiare a jednoduché, život môže byť krásny a trpký a vôbec nemusí byť komplikovane prežitý. 90%. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • René Zellwegera Ewan McGregor spolu hráli již ve filmu Kašlu na lásku (2003), kde též ztvárnili zamilovanou dvojici. (skinny)
  • Beatrix Potterová vydala během svého života přes 23 knih. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová ve své závěti odkázala Národnímu fondu přes 16 km2 (čtverečních) půdy a 15 farem. (Rodriguez)

Reklama

Reklama