Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto působivém filmu se idealistický profesor (Robert Redford) pokouší přesvědčit svého studenta (Andrew Garfield), aby v životě udělal něco důležitého, zatímco charismatický senátor (Tom Cruise) ve Washingtonu vysvětluje pochybující televizní reportérce (Meryl Streepová) novou válečnou strategii na Středním východě. Ve stejnou dobu se na druhém konci světa v Afghánistánu dva profesorovi bývalí studenti (Derek Luke a Michael Peña) ocitají za nepřátelskou linií a bojují tu nejen za svobodu, ale hlavně o své holé životy. Napětí roste a tito tři Američané si začnou navzájem měnit své životy zcela nepředstavitelným způsobem. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (279)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Po Zařikávači koní dalši film režírujícího herce Roberta Redforda, v němž si zahrál jednu z hlavních rolí a po Otázkách a odpovědích dalši mistrovský kousek, který nejenom že odkrývá mocenské machinace pod pozlátkem médií, ale také film, který formou dialogu vybízí diváka k angažovanosti (nejenom politické, ale i sociální). Scénárista Matthew M. Carnahan po problematické republikánské sračce Království překvapuje tím, že dovede napsat trojrozměrné postavy, jimž vkládá do úst chytré věty a že nepotřebuje přilišně zjednodušovat komplikovanou aktuální otázku. Všichni herci do jednoho jsou vynikající, Mark Isham netlači při mírně patetických výjevech na pilu a Robert Redford je natolik dobrý režisér, že si divák vyloženě přeje, aby byl film delši a odpustí mu i takové zjednodušování ryze pro efekt, jako je absentující diktafon u novinářky anebo všeřikající fotografie rozmístěné po místnosti, které dovedou postavu v myšlenkových pochodech dál. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Scenár postavaný v podstate na dialógoch má svoj spád a vzruch aj pričinením skvelých hercov, ktorí dokázali svojim postavám dať správne fluidum. Angažovanosť Redforda v súčasných politických otázkach je jasná a kritizovať levov, že požierajú ovce zrejmá. A hoci to levy inak ani nevedia, táto jeho výpoveď je potrebná. ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

75% No, mam s timhle filmem zasadni problem: Na zacatku je strasne moc dialogu a polovina z nich je zbytecna a trvalo mi tak 35 minut nez jsem se dokazal aspon trochu zorientovat v deji a pochopit o co jde. Takze za rozjezd strhavam hvezdicku. Na druhou stranu, pokud vydrzite az do konce, bude odmeni velmi chytrou mozaikou, kde do sebe vse na 100% zapadne. Ale hlavne bude asi vas nazor na film souivset s tim, co si myslite o soucasne americke politice...ovsem ani nejzarytejsi Bushuv privrzenec nemuze nepochvalit svkele vykony (vcetne cruise, ktery dostal roli primo na telo, jen mi moc nejde do hlavy, ze vzal tenhle zarytý republikán roli v takovémhle filmu). ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak u tohoto filmu jsem s hodnocením velmi váhal a stále ještě váhám.Je zde několik faktů, které mluví pro průměrné hodnocení a několik faktů, které naopak mluví pro nadprůměrné hodnocení. Takže se to pokusím nějakým inteligentním způsobem shrnout. Předně se musím přiznat, že přímo bytostně nemám rád politické filmy a filmy válečné. Naopak miluji filmy ze školního prostředí. A tady se sbíhají všechny tyto tři žánry dohromady. Ve prospěch filmu mluví to, že ač právě nesnáším politiku a válčení ve filmech, tak v tomto filmu mi to vůbec nevadilo a s napětím čekal, jak se ty příběhy budou vyvíjet. A musím říci, že nakonec mi všechny ty tři příběhy přišly co do napětí velmi vyrovnané a velmi solidně odvyprávěné. Navíc díky tak úžasnému skloubení třech různých témat považuji tento film za velmi kvalitní. Po dějové stránce to totiž všechno krásně navazuje a všechny ty tři příběhy jsou úžasně propojené. Do toho jsou zde navíc kvalitní herecké výkony všech zúčastněných, ať už se jedná o hvězdná jména (Cruise, Streep, Redford) nebo o jména zatím méně známá (Pena, Luke, Berg). Všichni své postavy zvládají odehrát velice přesvědčivě a bravurně. Takže se zdá, že jsem udělal dobře, že jsem si před zhlédnutím filmu nepřečetl nástin děje, neboť bych patrně nikdy tento film neviděl. Takhle mám za sebou velice úžasný filmový zážitek. Díky výše zmíněným důvodům jsem se tedy nakonec rozhodl pro nadprůměrné hodnocení v podobě čtyř hvězdiček. Rozhodně to stojí za vidění. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

I přes uvedené čtyři hvězdičky (spíš přesně tři a půl) mám s Redfordovým nejnovějším filmem několik výrazných problémů... Ten film má zatraceně chytrý syžet, respektive nápad, že uchopí současný problém prostřednictvím tří odlišných diskurzivních rámců, které nabídnou různá interpretační pole a zmnoží možnosti přístupů. Sledovat diskuze novinářky/politika, učitele/studenta-skeptika a učitele/studentů-těšitelů bylo vlastně strašně vzrušující a úplně jsem měl chuť se zapojit. Není nic zajímavějšího, než když je film obydlený samými chytrými postavami... Válečná linie zase obohacovala diskuzi o argumentační plochu, která by jinak v čistě "kancelářských" diskuzích chyběla. JENŽE ono to celé působí trochu zbytečně, když se centrálními tématy filmu stávají poměrně banální a průhledné problémy, nad kterými se každý novinář/politik/student nebo prostě zajímající se člověk dávno zamýšlel a asi se nedozví nic nového. Chytře vystavěný film nemá dostatečně silné argumenty k tomu, aby přinesl chytrým divákům stejné potěšení z diskuze, jaké prožívají (ne vždy) postavy filmu, protože sami už podobných diskuzí absolvovali řadu, i když možná ne v pozici mocného muže USA. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (15)

  • Film se stal v kariéře Toma Cruise druhým nejméně ziskovým filmem, kdy v USA totálně propadl a zisk přišel až po promítáních ve světě. (Rafik)

Související novinky

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

03.07.2010

Žádný strach, nebude to ten, který nesnáší pavouky a pondělky, tudíž nevznikne bizarní komiksový crossover. Ale jak to vlastně bylo? Kandidátů byly davy. Od Josepha Gordona-Levitta (protože hrál v… (více)

Reklama

Reklama