Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V království lidí panuje král Jaroslav (J. Dvořák) s královnou Annou (Z. Vejvodová). Na první pohled je patrné, že se nevyvyšují nad jiné. Jejich děti si hrají běžně s ostatními a dobré jsou i vztahy královských manželů k rodině štolby Petra (P. Motloch). Místem, v němž platí zákony, které není radno překročit, je sousední Lesní země. Jeho panovnice (K. Brtníková) zůstává tajemně v pozadí a lidé mohou potkat pouze správce země Pavučince (J. Vondráček). Král Jaroslav je potrestán za překročení léta tradovaného zákazu a svoji svobodu musí vyvážit darem pro Pavučince. Jakmile zjistí, že by se musel vzdát svého syna, snaží se jej zachránit. Ale něco za něco – Pavučinec si přece jen svou oběť vybere. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

milos.bradik 

všechny recenze uživatele

Tak musím říci, že ta pohádka sice nebyla nic zvláštního, ale přesto jsem uvažoval až o čtyřech hvězdách, protože Pavučinec a jeho dva sluhové jsou opravdu k popukání, zvlášť mne zaujaly ty Pavučincovy tanečky. Dost mi tam ovšem vadil ten vypravěč, takové věci do dnešních pohádek nepatří, to si mohla dovolit možná Štěpánka Haničincová, ale dnes je to už přežitek, zvlášť u "výpravné" pohádky by vyprávění nemělo nahrazovat děj. ()

Linda.csfd 

všechny recenze uživatele

Hej, ale mě se to vážně líbilo. Záporák Pavučinec byl prostě správnej - jak ten jeho houbovej tanec, tak jeho narkolepsie. Příběh docela zajímavej, postavy sympatické, tedy až na královnu Lesní země - při záběrech na ni mi nervózně cukalo oko, že jí uletí peříčka, která měla přilepená na řasách. Ten konec s jantarovou hůlkou byl teda trochu nedomyšlenej a pak extra rychlej, ale já to té pohádce prominu, protože byla opravdu fajnová. ()

Reklama

Ghedina 

všechny recenze uživatele

Beru to jako velmi příjemné osvěžení.Oproti jiným novým pohádkám,které se hemží připosranými princi a odvážnými princeznami,je tady vše skoro ve starých klasických kolejích.Unesená skoro princezna, princ zachránce a neskutečně záporný záporák.Pár blbostí se i tady samozřejmě najde,ale u mě převažují více klady.Jen té dějové výpravy by mohlo být méně.Nejsme snad takový kreténi, abychom potřebovali vše vysvětlovat. ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Nízkonákladová splachovací telepohádka, která sází na přírodě blízké a dřevorubci nezvelebené exteriéry, ovšem mimo ně také nemá co nabídnout, jelikož scénář je slaboduchý i na desetiminutový večerníček a herecký výkvět předvádí s vypětím všech sil minimalistické výkony na maximálním prostoru. Ale pro ty, co rádi u telky usínají a bojí se, že o něco přijdou, vřele doporučuji! ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebylo Jana Vondráčka v roli Pavučince, tak by to byla spíše podprůměrná pohádka. Co hlavně vůbec nechápu, je zvolený způsob vyprávění. Kryštof Hádek má jistě příjemný hlas, ale zde bylo toho jeho vypravěčského hlasu fakt nadmíru. Kvalitní scénárista by se měl (snad s výjimkou úvodu a závěru pohádky) určitě poradit i bez vypravěče. Pokud jde o samotný příběh, v zásadě jde o docela slušné pohádkové vyprávění (snad až na onu nelogičnost kdy Pavučinec si myslí, že král Jaroslav nemá syna ale dceru a že Klárka není jeho ale štolby Petra). Ale způsob zpracování (kamera, střih) i většina ostatních hereckých výkonů (třeba takový Broňo Dolíček) za moc nestojí. Tak ještě, že je celé zachraňuje Jan Vondráček. A k tomu už snad jen krásná lokace zámku v Náchodě. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Když pronásleduje družina krále Jaroslava (Jiří Dvořák) bílého jelena, dostane král do ruky kuši. V dalších záběrech už ale kuši nikde nemá. (rakovnik)
  • Filmovalo se na zámku Náchod, na Kočičím hradě u Ostaše, na Novém hradě u Blanska, v Adršpašských skalách, na Státním zámku Náchod, NPÚ ÚOP v Pardubicích, Novém hradu u Adamova, v oboře zámku Opočno, v Oboře Žehušice, na Býčí skále a v CHKO Broumovsko. (M.B)

Reklama

Reklama