Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (349)

Shit 

všechny recenze uživatele

Nebýt Cate Blanchett, která byla naprosto úžasná, tak by film byl nesnesitelná nuda. v superlativech se dá ještě mluvit o hudbě, ta byla taky fakt výborná, ale zbytek za moc nestojí. Situace, který se odvíjej kolem královny většinou nejsou nic zajímavýho a je to na pokraji nudy, ze stereotypně ubýhajícího příběhu to ale nakonec vytrhává pár kvalitích scén, jak jinak než s vynikající Cate Blanchett a občas s dobrým Clivem Owenem. Nicméně bohužel nakonec byla opět všechna snaha o nápravu rychle poslána do prdele chabou námořní bitvou, něco tak chaoticky přerušovanýho, kdy se naprosto stupidně střídaly krátký záběry bitvy s tim co se děje na dvoře Alžběty, sem teda ještě neviděl, v podstatě naprosto zničená bitva, která vypadala fakt dobře a to bych se radši ani neměl zmiňvovat a podivných skocích v ději a rezignování na dokončení načatých a hlavně velice zajímavých scén, jako byla třeba bitva s Alžbětou v čele armády. lepší 3* ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Neslaná nemastná popkornovka, která se s mnohem minimalističtějším a mnohem méně na masového diváka konstruovaným imidžem jedničky dá jen těžko srovnávat. Na drama málo dramatu a "realisticky" podané historie, na typický popkorňák zase málo akční příběh a příliš málo akce jako takové. Postavy pronášejí provařené dialogy, vztahy mezi nimi jsou černobílé a tak nám zbydou oči jen pro výtečnou Cate Blanchett a několik velice intimních scén (polibek). O strhující lodní bitvě nemůže být vůbec řeč, takže všechny kterým snad přijde kvalitní a zajímavá s chutí nasměruji na provedením strhující Master and Commander. Z Královny Alžběty máte ve finále pocit, jako byste viděli průměrný a naprosto ničím neohromující tuctový film. A ona je to vlastně pravda. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Jednotka ma nestrhla, ale bavila. Dvojka mi prišla príbehom zaujímavejšia a bavila ma napriek slabšiemu hodnoteniu viac, ako prvý diel. Stále sa jedná a o historickú drámu, no tento krát je kráľovná tŕňom v oku katolíckej Európe na čele so Španielskym kráľom Filipom II, ktorý bol svojho času najmocnejším panovníkom. Tento konflikt nás prenesie v závere filmu od dráme až k akčnému žánru, kde nastupuje na scénu slávna bitka o Anglicko proti Španielskej flotile. Samotné finále by mohlo byť natočené trošku lepšie, je vidno, že Indický režisér Shekhar Kapur nepatrí medzi akčných režisérov, no stále je to celkom solídne natočené a nemám prečo strhávať body za slabšie efekty. Napriek tomu, že mám rád akciu, prvá komornejšia časť filmu ma bavila viac. K druhému dielu okrem starých známych (Blanchett, Rush) sa pripojí aj šarmantný dobrodruh Cliwe Owen. A práve on je dôvod, prečo ma baví druhý diel viac ako ten prvý. Dialógy sú celkom dobre napísané a laškovanie medzi dvomi zvodnými dámami zaujímavé. Veľké plus okrem pekných kulís, kostýmov, masiek, dekorácii a dobových rekvizít je aj výborná hudba. Fajnšmekrom historických filmov odporúčam. Obľúbený soundtrack: Opening, Storm. 75% - 4* ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Komorná dráma s prepracovanými charaktermi je fuč. Prišla na rad popcornová skratkovitosť, povrchné pozlátko v podobe krásnych kostýmov a ždímanie emócií z vody. Množstvo evidentne dôležitých postáv zmizne skôr, ako si divák uvedomí, o koho išlo. A jediné dve postavy, ktoré v príbehu dávajú zmysel (a sú výborne zahrané), sú záporáci Jordiho Mollu a Samanthy Morton. Režisérovi Shekharu Kapurovi ide oveľa lepšie temnota než svetlo a mal by skúsiť horor. Cate Blanchett a Clive Owen iba hádžu epizodické pózy. Obávam sa, že film mal byť pôvodne oveľa dlhší a je otázkou, či ho prestrihali, pretože nefungujúcemu vzťahu Blanchett+Owen (na ktorom snímka padá) nepomáhali ani rozširujúce scény; alebo ho skrátili čisto z komerčných dôvodov, pre konzumného diváka. V každom prípade, v tejto výslednej, "rýchlej" verzii má bližšie k Bruckheimerovmu Kráľovi Artušovi než k pôvodnej Elizabeth. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Královna Alžběta II. Respektive Alžběta první, Kapurova "část druhá". Bětčiny osudy jsou bohaté, a lze na ně pohlížet natolik porůznu, že utáhnou i těch vícero adaptací, které se v posledních letech vyrojily. Opulentní (a jak!) komorní snímek nasnímaný tak, že působí jak namalovaný od holandských mistrů. A až do popravy (ups, spoiler) Marie Stuartovny je to především film výtečný po všech stránkách. Pak se to přehoupne ke střetu se španělskou flotilou a Kapur se začně až příliš vyžívat v kýčovitých zpomalených záběrech na vlající kde si cosi, tříštící se vlny, dmoucí se hrudě, vzletné proslovy a tak podobně. Jenomže má oporu v Cate Blanchett, která by na svých bedrech utáhla klidně i záběry po dvě hodiny zcela nehybné. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • Natáčanie prebiehalo v mestách Weston-super-Mare, Stamford, Burham-on-Sea, Cambridge, Ely, Winchester a Shepperton (Anglicko, Spojené kráľovstvo). (Arsenal83)
  • V skutočnosti sa námorná bitka medzi anglickou flotilou a španielskou armádou odohrala pri pobreží Francúzska, nie Anglicka. (Arsenal83)
  • Kvůli pár záběrům z námořní bitvy vznikla kopie padesátimetrového korábu. (77Ivana)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama