Reklama

Reklama

Režisér a scénárista Frank Darabont, známý především filmovým zpracováním románů Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle divákům nyní představí další zpracování povídky Mistra hororů. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) se společně se svým synem Billym (Nathan Gamble) a nepříjemným sousedem Nortonem (Andre Braugher) ráno po neobvykle silné bouři vydávají do nedalekého městečka nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu supermarket obklopí hustá a tajuplná mlha, která, jak se zdá, v sobě ukrývá cosi vražedného a děsivého… Ještě větší zlo se ale ukrývá v duších obyčejných lidí, kteří jsou postaveni tváří v tvář zoufalé situaci. Hrůza se pozvolna ale jistě prodírá na povrch... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 901)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Hm... ta blondýna mi byla děsně nesympatická... on mi tam vlastně nikdo do oka nepadl... Nejlepší bylo to zfanatizování davu lidí, jak to krásně jde, že? A ten konec? Tak nějak se ho očekávala, přesně takový. Mr. King se snaží vždycky končit ta trochu šokem, ale tenhle se mi zdál průhledný, mno nic, už se rozednívá a nad vrcholky stromů se rozlézá mlha. A já se vůbec nebojim. Škoda. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Další zfilmované dílo Stephena Kinga, které když se smíchá s režií Franka Darabonta nemůže dopadnout špatně. Hlavní plusy filmu The Mist jsou v jeho originálním příběhu a hlavně hereckých výkonech. Na druhou stranu mi přišel film poněkud místy zbytečně natahovaný a být zkrácen o 20 minut asi bych u něj ani nedýchal podobně jako u Shawshanku. Takhle mě chvílemi i připadla nuda. Některé záběry mi přišly zbytečné a rovněž některé dialogy. I přesto si ale The Mist v mých očích zaslouží plné hodnocení. Je v něm patrná Kingova atmosféra z knih, kterou mám velmi rád. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Skvělej film, ale co se týká hororovosti, tak to je jen průměrný, sice sem byl povětšinu doby fakt nehorázně napnutej, ale že bych se přímo bál to se mi snad ani nestalo, problém byl asi v tom, že Darabont nenechal moc dlouho váhat díváka s čim má vlastně v podobě tý mlhy čest, rovnou to vybalil, krom toho se moc nekonaj žádný děsivý scény. Být to o kousek děsivější, tak jdu jednoznačně na 5*, protože jinak se jedná od Darbonta o skvěle odvedenou práci s výborným příběhem, skvělou atmosférou a s kupodivu fakt vynikajícíma hercema, kterým sem věřil snad každý slovo, ale takhle to spolu se slabou pointou, s ještě slabšíma příšerama a nic moc trikama je tak na 80%, ovšem konec je fakt hustej a neskutečně vypjatej, i když sem to zakončení celkem lehce vytušil ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Frank Darabont je pojmem, který tentokrát udělal krok do neznáma s další adaptací Kinga. Osobně to považuji za krok správným směrem, kde využil nesporných kvalit předlohy a svého umění natočit velmi zajímavé i jednoduchou látku. Tou v podstatě Hustá mlha je, protože se v ní neodehraje nic extrémně těžkého na pochopení a spíše se neustále točí ve smyčce my jsme uvnitř-venku mlha-něco je v mlze-chce nás to zabít?-co uděláme?. Přístup k filmu je příjemný, protože jako slabý vánek pohladí tvář se snaží Darabont poukázat na klasické a jednoduché principy hororu, které prostě dokážou fungovat. Mlha je pro to skvělý příklad, protože v ní může vše ukazovat bez detailů, z dálky, jen obrysy a dovoluje divákovi představovat si a bát se. To se mu daří na jedničku a atmosféra je přesně taková jaká má být. V ní nepřekvapí ani syrový konec, který dá vzpomenout na jméno autora předlohy a na podobně laděné filmy jako jsou například Lupiči těl (atmosférou a provedením podobné). Možná jen zamrzí nepřítomnost silnějších mrazivých hororových scén, které prostě neměli, kde být. Ohledně herců potěšil velmi příjemně Thomas Jane a svůj vysoký standard a přesvědčivost předvedla Marcia Gay Harden, která umí být velmi přesvědčivou zvěstovatelkou apokalypsy. Nemohu, možná kromě chvilkami pomalejšího tempa a opakování několika myšlenek, chybu na tomto hororu roku, který strká do kapsy i krvavých 30 dnů noci a jen smutně poukazuje na neschopnost českých distributorů přivést kvalitní horor do kin. Škoda, ale od teď se bojím mlhy víc než dříve... Mimochodem existují dvě verze konce filmu, jedna podle knihy a jedna podle Darabonta. Sami se rozhodněte, která vám lépe sedí. PS: pro Shadwella Tento film je jako pohled z okna, za kterým je mlha, vám je 5 let, věříte na monstra a v hlavě máte stále tu nepříjemnou noční můru, která vás děsí každou noc během spaní. A pak ta noční můra ukáže v mlze svůj obrys... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

NESKUTEČNEJ MASAKR! Největší distribuční zrada na českém filmovém divákovi posledních let. Mistrovský, psychologicky úžasně propracovaný hororový monstrfilm, který diváka soustředěně dvě hodiny "ničí". Když dají na chvíli pokoj příšery, pere to do vás náboženská fanatička, které byste už na začátku nejraději zakroutili krkem. A bude hůř, mnohem hůř. Vedle Kubrickova Osvícení asi jediná skutečně vydařená hororová adaptace Stephena Kinga. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (31)

  • Na první neveřejné projekci filmu, kam byl Stephen King pozván, se režisér zaradoval jako malé dítě. V jedné napínavé scéně se totiž King vyděsil a nadskočil na sedadle. To byla pro režiséra satisfakce, neboť vyděsil mistra hrůzy samotného. (Rodriguez)
  • Ve scéně v lékárně David Drayton (Thomas Jane) sbírá komiksy pro svého syna (Nathan Gamble). Režisér Darabont navrhoval Janeovi, aby si vybral sešit "Punisher: War Journal", protože před třemi roky hrál titulní postavu. Herec to odmítl s tím, že se s producenty rozešel ve zlém. Vzal si místo toho "Hellboye", aby tím vzdal poctu svému kamarádovi, herci Ronu Perlmanovi. (Rodriguez)
  • Obraz, na kterém David (Thomas Jane) pracuje v úvodní scéně filmu, je poctou jinému dílu Stephena Kinga. Pistolník, věž, dveře a růže na obraze jsou referencí na ságu "Temná věž". V pozadí je také nákres, který byl použit na plakátu pro film Věc (1982). (3DD!3)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama