Reklama

Reklama

Ztracená dovolená

všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární detektivka Ztracená dovolená je filmem o cestě, fotografii a identitě v dnešním propojeném světě, o paměti a významu uchovávání obrazů, Češích, Evropanech a Číňanech.

Český cestovatel Láďa objevil ve Švédsku kufr, v němž byly pouze negativy. Z těch vzniklo 756 fotografií neznámých turistů z Asie, čímž začal detektivní esej, ve kterém filmový štáb pátrá po tajemných Asiatech a po možné povaze člověka. Fotografie ožívají a vracejí se na místa svého vzniku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (66)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Jděte mi s „hledáním jehly v kupce sena“, hledání šestice Číňanů - o kterých nevíte zhola nic a za situace, v níž máte k dispozici pouze 756 náhodných fotografií těchto neznámých – mezi Číňany, kterých bylo už v roce 2006 miliarda a tři sta milionů („To je velice... velice podstatná věc, že Číňanů je hodně"), mně na první poslech přijde jako větší výzva a namnoze zábavnější podnik. A je tomu tak i na první (a snad ne poslední) pohled! Komu by se zachtělo po vzoru Lucie Králové (btw. lidé čtěte! tady se třeba můžete dočíst, jak těžké to mají podobně osobité dokumenty na půdě České televize) založit detektivní kancelář a stopovat Číňany (já a kdo?), tak vězte, že k vypátraní Číňanů je potřeba plného nasazení a součinnosti sinologů, soukromých detektivů a ezoteriků, procestovat Švédsko tam a zpět, spolupráce německého regionálního tisku a, což je nejdůležitější, pootevření se Číny vůči vaším opakovaným prosbám a žádostem. Odměnou, krom radosti plynoucí z toho, že se dílo zdařilo, budiž přednáška o krásách Číny a štěstí jejího lidu. Za dohledu všudypřítomných podobizen Mao Ce-tunga. Jedno (čínské) oko nezůstane suché! 85 % [dafilms] ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mi nic nedal, nic nového neřekl - ale prostě mě úplně normálně bavil. Jen z finále mi bylo trochu smutno. ...Nechci sahat tvůrcům do svědomí, ale završit vyprávění o tom, kterak hledali x měsíců napříč kontinenty pár chlápků, tím, že dotyčné nakonec v podstatě zredukují na funkcionáře strany, to docela šeredně zavání. Mám pocit, že Lucie Králová & crew si s CCTV nemají moc co vyčítat. Ale jak jsem napsala - bavilo mě to...:-) ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Dokumentárna detektívka. Výpoveď o zaujatí a zajatí človeka fotografiami. Ochota zúčastnených venovať toľkú energiu spoznaniu identity mužov na ničím výnimočných fotkách je neskutočná. Táto posadnutosť ide naprieč profesiami i kultúrnymi identitami. Je tak silná, že do pátrania sa aktívne zaangažuje čínska televízia (nenapodobiteľným spôsobom ukazuje ako vyzerá optimistický komunizmus podaný prostriedkami dnešnej techniky). Sebazhadzujúci a jemne ironický humor (najviac je prítomný v medzititulkoch reflektujúcich doterajší stav pátrania) dodáva tomuto skvele baviacemu light dokumentu ten správny náboj. Dodatok (27. 9. 2007): Dokument Ztracená dovolená sa pôvodne premietal pod názvom "103 minut z ukradeného kufru", pričom prvý raz bol uvedený na festivale dok. filmov v Jihlave. Autori ho následne prestrihali, skrátili o 18 min. a zmenili názov. Pôvodná, dlhšia verzia filmu je teda istou raritou, ktorá obehla len zopár kín (možno sa vystrihnutých častí dočkáme na dvd). ()

July 

všechny recenze uživatele

Samotný dokument za 3* - dlouho se celkem nic nedělo, grafika místy jako před dvaceti lety, pátrání vlastně samo o sobě nikam nevedlo - případ vyřešila až čínská televize jako deus ex machina. Ale za to, že štáb věnoval hledání šesti neznámých Číňanů tolik času a že to nevzdal (hlavně snahu o kontaktování čínské TV :-)) je i čtvrtá hvězdička. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu mě mrazilo v zádech. Ti lidé, po kterých se pátralo, byli vyobrazeni opravdu tak zvláštně a pátrání po nich bylo vedeno tak různorodě, že mi to připomínalo asijské horory. Neortodoxní cesta nemusí být vždy nesprávná. A lidem, kteří šli s hodnocením nízko, můžu vzkázat, že neznalost společenských a politických kontextů je jen a jen jejich problém. ()

Galerie (6)

Související novinky

Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007

Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po… (více)

Reklama

Reklama