Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Atlantic City se schyluje k boxerskému utkání v těžké váze. Místní detektiv Rick Santoro (Nicolas Cage) nemůže mezi rozvášněnými fanoušky chybět. Rád sází a rád použije svou policejní placku, aby profláknutého bookmakera suše obral o pár stovek dolarů. Detektiv Santoro totiž není žádný svatoušek. To jeho přítel z dětství Kevin Dunne (Gary Sinise) je vzorem všech ctností. Dotáhl to až na pravou ruku ministra obrany, který se cestou z raketové střelnice zastavil na boxerském utkání roku. Gong. První kolo. Čtrnáct tisíc fanoušků šílí v dunivém rytmu levých háků černých šampiónů. Mezi nimi se skrývá jeden ledově klidný atentátník s prstem na spoušti. Ministr obrany je zavražděn několika výstřely. Dívka, která se k němu na poslední chvíli připletla, mizí s prostřeleným ramenem v davu, zachváceném hysterií. Detektiv Rick Santoro instinktivně tasí revolver, ale marně hledá cíl. Sportovní aréna je neprodyšně uzavřena. Všichni jsou podezřelí. Santoro a Dunne se okamžitě pouštějí do vyšetřování plného dramatických zvratů a nečekaných překvapení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (229)

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) Říkám si, že je tohle můj tak nějak náhodně vybraný film z 90. let, který mi unikal a on mi sedl jak ulitý. Hned ze začátku musím říci, že je toto přímo brilantní práce režiséra a ostatních tvůrců tohoto skvostu, který se zpočátku jeví trochu zvláštním pojetím a hlavním hereckým duem, ale poté už jen blaženě zírám a užívám si každou minutu snímku. Až na urychlený konec se tomu snad nedá nic výrazného vytknout. Nicolas Cage tu má výbornou roli – v té době bylo jeho herectví snad na vrcholu. Paradoxem u téhle záležitosti je skutečnost, že mi úvodní cca desetiminutovka připadala strašně zbrklá a s podáním Nicolase šílená. I jsem si říkal, jestli mi zde jeho bláznivá role sedne, ale pak jsem předčasné chmury zahnal a jeho úlohu si vyloženě užíval. Postupem času jsem naprosto spolkl s navijákem jeho detektivní schopnosti, zápal pro jeho práci a inteligenci. A abych furt nechválil Nicolase, tak další můj velký oblíbenec Gary Sinise se zde opět předvedl jak se sluší a patří – prostě další role, která mu padla jak na míru. Ty jeho chladné, ostré pohledy a především to jeho osobité charisma. Zhruba v polovině snímku tu máme velmi solidní pointu, kterou jsem téměř neuhádl. Nechci to moc okecávat, ale i ta detektivní linie je zde zajímavá a skvěle natočená. Jednotlivé scény z úvodního atentátu (střílení) se zde ve filmu víckrát protne a naštěstí vše dává logický smysl. I technická stránka filmu je solidní – a tím myslím zejména kameru a všelijaké úhly pohledu, které se v této době jen tak nevidí. Najdou se tu tedy asi tak 2 scény se slabšími efekty, ale to odpouštím. V závěrečném odhalení jedné postavy, která se stala víceméně zápornou jsem málem nedýchal. Proto mě trochu mrzel urychlený závěr, který mi ale i tak sedl. Stejně tak jako dobrá hudba, která se s atmosférou krásně doplňovala. Ostatní herci bez problému. Mohl bych pokračovat do nekonečna. Chápu, že ne každého to pohltí tak jako mě, ale já si nemohu pomoci, kriminálky mám rád a ještě s tímto netradičním až originálním pojetím. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Film na tělo pro Nicolase Cage a  jeho herectví. Netuším, zda se herec přizpůsoboval režisérovi nebo  naopak, ale Hadí oči opravdu sedly zběsilému projevu páně Klece dokonale. De facto krimi jednohubka, v které byly karty rozdány naprosto jednoznačně od  samého začátku a šlo jen o to,  kdo s koho.   Postupem času sice De Palma začne hrát nejen s odkrytými kartami, ale taky změní styl hry a z naznačeného pokeru se stává "prší" a v závěru doslova dětská "válka", kde eso bere krále a je vymalováno. Děravý scénář je zkrátka největší slabinou jinak docela hravého filmu a finále bylo  až nedůstojným úderem pod pás.  Na druhou stranu trochu až překvapivá nadstavba s rozložením obrázku hrdiny a následně s klasickým "kiss happyendem"  těsně přelézá přes hranici čtyř hvězd. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Klasický De Palma je z toho cítit na míle daleko (nápadité režijní a technické vychytávky + prapodivný scénář a nevábný nádech "divnosti"). Přesto stojí Snake Eyes za vidění. Především pro fandy formální vybroušenosti. Dočkáme se několika dlouhých záběrů bez střihu, dělení obrazu, zvláštně "rezavého" kamerového filtru a dalších drobností kterých si běžný divák spotřebitel ("kouknu na telku při žehlení") ani nevšimne. Škoda že to byla obsahově jen tuctová kriminálka s poněkud směšným koncem. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Ryûichi Sakamoto: 1. Snake Eyes ,2. Assassination ,3. The Hunt ,4. Julia's Story #1 ,5. Tyler And Serena ,6. Kevin Cleans Up ,7. You Know Him ,8. Blood On The Medals ,9. Crawling To Julia ,10. The Storm ,11. Snake Eyes(Long Version) ,12. Sin City - Meredith Brooks ,13. The Freaky Things - LaKiesha Berri , ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nepříliš chytrý thriller, v němž polda, co znovuobjevil své lepší já, zlikvidíruje konspiraci na místech nejvyšších. De Palma však z této látky ušil něco lepšího než podprůměrnou slátaninu. Už první, "nekonečný" záběr předjímá, že nebude nouze o dlouhé, efektní kamerové jízdy. Oko v nich plynule přechází ze stísněných chodeb do rozlehlých prostor, hledí do "propastí" schodišť, objektiv nahlíží za rohy, zvědavě sleduje nově oteřvené pohledy a když divák chce, může v objevování nových míst vidět obraz objevování nových faktů a důkazů či tvorbu hypotéz. Když je známo více, může se pohled přenést střihem do minulosti a projedeme se s kamerou po jiné trajektorii než dříve, s někým jiným. |Kdyby snad i teď chtěl někdo film obvinit z konvenčnosti, ten by mohl tasit další argument. Zparchantělého pozéra s tisíci nectnostmi na místě protagonisty. Tohohle hyperaktivního žvanila pak vsadí do role zachránce morálky celých Spojených států amerických a (SPOILER) nechá jej za to po zásluze potrestat (KONEC SPOILERU). No není to alespoň malinko podvratné? Cagovi tahle role vcelku sedí, až jsem si řekl: "Tak možná tenhle výkon napomohl k tomu, aby šel dělat Herzogovi toho Špatnýho poldu." Slabé ****. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Roli velitele Kevina Dunna měl hrát Al Pacino, ale Nicolas Cage chtěl, aby ho ztvárnil Will Smith, který se nakonec natáčení zúčastnit nemohl. Smith a Cage spolu později ještě chtěli natočit komedii Time Share, ale z toho také nakonec sešlo. (Edgerton)
  • K rozhodnutí nepoužít natočenou, velmi drahou závěrečnou pasáž s obří vlnou, režisér Brian De Palma řekl: "Když jsem tu sekvenci viděl poprvé, uvědomil jsem si, že vlna je moc velká. Příliš obrovská pro tenhle žánr a proto by diváky zbytečně odváděla od skutečného vyvrcholení příběhu. Všichni diváci by ztuhli na židlích a překvapeně zírali na obrovskou vlnu a já přece nenatočil trikový katastrofický film, ale thriller. Pochopitelně, je to má chyba - myslel jse, že pro náš film nestačí bouře, ale že potřebujeme BOUŘI. Trochu se nám vymkla z rukou." (NIRO)

Reklama

Reklama