Reklama

Reklama

Columbo - Série 9 (1989) (série)


Odpočívejte v pokoji, paní Columbová (S09E04)

(epizoda)
  • USA Rest in Peace, Mrs. Columbo (více)

Obsahy(1)

Zdrcený poručík Columbo pohřbívá svou milovanou manželku. Mezi účastníky pohřbu je i realitní agentka Vivian Dimitriová. Zdá se, že nikdo netuší, že za smrt detektivovy manželky je zodpovědná právě tato žena. Ve vzpomínkách Vivian a několika dalších účastníků smutečního obřadu se odvíjí příběh, který se před nedávnem odehrál: Vivian je ve skutečnosti vdovou po vrahovi, kterého Columbo před deseti lety dostal před soud. Muž však ve vězení zemřel a Vivian je od té doby posedlá mstou. Napřed zavraždí svého nadřízeného Charlieho Chamberse, který podle ní kdysi jejího manžela udal. Jako další oběť si vyhlédla Columbovu manželku a pak samotného detektiva… (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Nejzásadnější, nejgeniálnější a zároveň nejdelší "díl" legendárního seriálu o postarším poručíkovi z Los Angeleského policejního oddělení vražd. Ušmudlaný baloňák, otřískaný Peugeot, věčně přítomný obláček kouře, vycházející ze smradlavého doutníčku, čnějícího z poručíkových úst. Takřka 2 hodiny trvající herecký koncert, vystavěný na konfrontací Petera Falka s "potencionální" vražedkyní Helen Shaverovou. Až sem se vše drží v oněch klasických kolejích. (Až na tu délku samozřejmě). Ale nenechte se mýlit. Kostra tohoto dílu je totiž postavena o dost jinak, než bylo kdy u Columba zvykem. Děj je totiž vyprávěn pomocí flash-backů jednotlivých postav, účastnících se pohřbu paní Columbové. Konečně máme možnost nahlédnout do mozkových pochodů detektiva v průběhu vyšetřování a tak trochu se podívat "do jeho soukromí". Závěr je grandiózní. Tleskám. 90% ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Dej mi jeden hod! A proč ne rovnou dva, co?“ U všech ostatních Columbových epizod je vidíme poručíka jako nestranného profesionála, který přistupuje k vrahům bez záporných emocí. Tento díl je ale výjimka. Tady se vražda poručíka citově velmi dotýká a nutno říct, že se jedná o jeden z nejlepších dílů. Flashbacky do minulosti fungují dobře, i když jsem si nebyl jist jejich logikou – když vzpomíná jedna postava, proč nám tvůrci rovnou servírují i příběh jiné? Ačkoliv v půlce stopáže mě již počáteční napětí opustilo a já již tušil, jaký bude konec, přesto mě závěr nezvykle plný emocí rozhodně nezklamal. A poručík zde dokazuje, že je mistrovský herec! ()

Reklama

Gothard 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zcela jistě jeden z nejlepších dílů. Při prvním shlédnutí sice sledujete hrátky celkem vyšinuté vražedkyně s Columbem, ale chtě nechtě pořád musíte myslet na to, zda paní Columbová je opravdu mrtvá. Samotný příběh je od řady ostatních odlišný i v tom, že Columbo bojuje o svůj život a sám to dobře ví, takže je to i tom, kdo bude chytřejší a přelstí toho druhého. Pointa v kuchyni je bezchybná. Kdysi se vedly debaty, zda paní Columbová vůbec existuje, toto je jeden z dílů, který dává odpověď. Samozřejmě je možné namítnout, že v některých scénách je Vivian Dimitri snad až poněkud nevěrohodná, ale tento díl si tak jako tak pět hvězdiček prostě zaslouží. ()

Master19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snad jediný Columbo, ve kterém se prolínají časové roviny. Tento díl je velice silný a v mnoha směrech symbolický. Fanoušek poručíka si jistě všimne vysvětlení, proč se jeho manželka nikdy neobjevuje, nebo toho, když Columbo odloží svůj balóňák. Scénáristicky jde o velice kvalitní počin a závěrečná scéna je v mnoha směrech nezapomenutelná. Rozhodně jeden z nejlepších dílů! ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Legendární epizoda, kterou jsem poprvé viděl až teď a která mi připravila šokující odhalení na závěr. A odhalení samotné vražedkyně, bylo absolutně geniální a nemám k němu slov, tohle je absolutní majstrštyk úplně všech a hlavně samotného poručíka Columba, který předvedl fantastický výkon hodný Oscara a rozhodně nejlepší ve své kariéře. Co se epizod Columba týče, mám ještě co dohánět, ale lepší, než tahle patrně není žádná. Jasných 100%. Absolutně strhující a napínavější a vtipnější, než obvykle (a i poručík je mnohem vlezlejší). 100%. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama