Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že aktuální hodnocení (66 % - říjen 07) není vůči filmu úplně fér. Základní střet kapitána Bligha s důstojníkem Christianem Fletcherem je vystavěný a zahraný opravdu dobře - líbil se mi Hopkins i Gibson. (Paradoxně mi ale jako větší parchant přišel spíš vůdce povstalců než přísný kapitán). K tomu se přidávají i působivě natočené exteriéry a povedený soundtrack (jinak přitom Vangelise moc nemusím). Ve stopáži se sice najde pár hluchých míst, ale není jich až tak moc, aby film nudil. Nejvíc se mi líbila část s důstojníky ve člunu. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Když to porovnám s verzí s Marlonem Brandem, tak tam byl kapitán (v podání skvělého Trevora Howarda) mnohem větší sviňák, než zde v podání Anthony Hopkinse, a proto byla vzpoura posádky výrazně pochopitelnější (nevím, jak se to odehrálo ve skutečnosti, ale tohle pojetí mi zkrátka přijde málo emotivní a vyhrocené). Jinak ale dobré - 60 %. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Takový klasický dobrodružný film a kdoví kolikáté už zpracování tohoto tradičního příběhu. I když pravda u mě jediné které jsem viděl a nic zásadního proti tomuto filmu nenamítám. hudba je podmanivá, prostředí exotické a příjemné a mladý rebel Mel potěší v jedné ze svých starších rolí. I když je pravda, že v té době ještě nebyl zdaleka tak vyprofilovaný a starý bard Hopkins ho svým projevem trochu strká do kapsy. Jinak celkem podařenej film jenom škoda té trochu nudnejší a ukecanější prostřední pasáže. začátek a konec ok.60% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Nebýt to tak často rozvleklé a místy více sebejisté, mohl jsem na Bounty vzpomínat stejně tak často a rád jako na Master & Commander. Nuž, není tomu tak, ale náběh na to rozhodně byl, když přičtu nádhernou krajinu, Vangelisův hudební výkon i Hopkinse s Gibsonem, u nich mi ale chyběla větší konfrontace nebo vybudování hlubšího vztahu, i když jako samostatné charaktery obstojí... Rozhodně se ale ještě někdy k filmu vrátím, až si na něj časem pořádně rozpomenu, zatím ale na něj mám stále dobré vzpomínky... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dve hodiny strávené na Tahiti v spoločnosti Gibsona, Hopkinsa a sporo odetých mladučkých domordokýň mi nepripadá ako stratený čas. Výnimočný film to ale nie je. Už Mel Gibson v jednom rozhovore pre časopis Premiere (ešte pod velením Tomáša Baldínského) povedal, že problém BOUNTY je hlavne v tom, že divák nevie, komu z "dvoch kapitánov" držať palce; producenti sa báli urobiť z jedného väčšieho špinavca a tak snímke chýba vierohodnosť. Na strane druhej, možno je to tak lepšie, asi to bol umelecký zámer a je to vari i realistickejšie; ani v bežnom živote totiž skoro nič nie je len biele, iba čierne. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Bounty byla britská fregata, trojstěžník. Původně se jmenovala Bertha. Těsně před plavbou ji přejmenovali na H.M.S Bounty. Posádku lodi tvořilo 45 mužů. Bounty byla konstruována jako obchodní, přesto byla vyzbrojena deseti pozičními děly a 4 těžkymi děly na lafetách. Děla sloužila pouze pro obranu. (blackrain)
  • Producent Dino De Laurentis pověřil novozélandskou firmu Whangerei, aby postavila přesnou repliku lodě podle původních plánů uchovávaných v greenwichském Námořním muzeu. Vážila 380 tun a v útrobách byly přepychové kajuty a nejmodernější zařízení. Stavba repliky lodi Bounty přišla na 4 miliony amerických dolarů, což byla čtvrtina celkových nákladů na film. (argenson)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama