Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jak jsem psal v komentáři u mého velmi oblíbeného filmu Death Sentence (2007), existují pocty legendárním filmům či žánrům a existují vykrádačky... Death Sentence byla špičková práce, kterou beru jako poctu a veškerou úvahu na téma subžánru "revenge movies" odkazuji na komentář k tomuto filmu... Harry Brown je vlastně podobný film ... ale je to vykrádačka jak mraky ... Bere si do huby jak absolutní kultovní klasiku Death Wish (1974), tak spoustu dalších filmů, až i konečně naprosto jedinečný film, který do tohoto subžánru nepatří, tedy Gran Torino (2008) ... Všechno poskládáme dohromady a máme z toho kupodivu hodně dobrý, koukatelný, překvapivě drsný a neuvěřitelně zarážjící kousek ... Kriminalita (zejména) britské mládeže byla v posledních letech filmově již několikrát kvalitně nakousnutá, jak již výše zmíněným Death Sentence, tak špičkovým exploitačním horrorem Eden Lake (2008) a několika dalšími filmy... I zde máme perfektně zahrané a představené grázly, prasata a hovada, které nemůže člověk už od pohledu vystát ... jejich herecké výkony vyloženě oceňuji, opět nahánění strach, adrenalin do krve až nenávist ... A máme zde hrdinu, kterému na začátku nevěříme fakt vůbec nic, děda, co se sotva postaví z pohovky, šourající se mezi bytovkami a hledící si svého ... ovšem bývalý člen speciálních jednotek, který kromě té milé stařečkovské povahy má ještě jednu stránku osobnosti a to je jeho výcvik, který se zřejmě nezapomíná stejně jako plavání či ježdění na kole ... Dožil by si vklidu svůj důchod, kdyby mu jeden den nezemřela manželka a druhý den mu grázlové nezabili kamaráda, se kterým hrával v baru šachy ... i to by ještě nestačilo, kdyby na něj jeden z těch grázlů nevytáhl po cestě v noci domů kudlu a nechtěl po něm jeho peníze ... A tady opilému staříkovi šouajícímu se z baru naskočí dávný výcvik a jednoduchým a sekundovým hmatem toho šmejda probodne sám ... A pak už není nic, žádný vývoj postavy, jak jsme zvyklí od 70. let, žádné zvraty ... jen starý Michael Caine se šourá ultra-odporným světem zvrácené kriminální společnosti jako pomalý, ale jistý stroj na smrt a postupně oddělává všechny, kdo se mu z tohoto světa postaví do cesty ... Musím uznat, že se jedná o jednoduchou akční záležitost, nic víc ... žádné stotožnění se s hrdinem se zde nekoná. Caine jen rozsévá smrt a v brutalitě a násilí si nezadá ani s tatíkem masakrující Francii ve filmu 96 hodin/Taken (2008). Jenže ten film je neuvěřitelně zábavný, nemůžu si pomoct, i když tak strašně vykrádá a chvílemi je to fakt "už trochu moc", to prostředí, děj a hlavní postava je prostě klasicky super ... A nejlepší na tom je, že ten děda nakonec nečekaně "vyjebe úplně se všema" ... ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.8/10] | me: Michael Caine je drsnej Harry (Brown). Výborne zahraté a tým veľmi presvedčivo zobrazená brutalita britskej mladej nevychovanej špiny. Michael Caine je opäť vynikajúci. Odhliadnuc od menších (prehnaných) detailov v závere (kvôli ktorým nedávam 5*) sa jedná o výborný film, ktorý má neuveriteľne veľa silných momentov a scén a stojí za povšimnutie. Je to tvrdé - reálne až autentické ... britské Gran Torino bez Gran Torina. Good one ! ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o skvělé dílo, ale přesto se tu najde několik scén, za které by se nemusel stydět žádný režisér (doupě velmi podobné Trainspottingu apod.). Avšak tuto laťku si nedrží po celou dobu filmu. Spíš taková amplituda. Harry Brown má tu smůlu, že podobné téma už tu bylo tento rok (pokud teda počítám českou premiéru) v rámci filmu Gran Torino, který je pro mě vrcholem a Harry Brown mu nesahá ani po kolena. Mnoho lidí bude nadšena tou nadmírou zbytečného násilí, po které ta dnešní zkažená mládež touží. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Prostředí 9/10/// +jednoznačně Michael Caine, celé je to uvěřitelné, reálné, drsná atmosféra, kruté prostředí, napětí, krvavé, drastické -vůbec by nevadilo kdyby všeho bylo ještě víc (délka filmu, akce, protivníků)/// Akční tempo je napsané přesně Michaelu Cainovi na míru. Tedy vzhledem k jeho věku je akce pomalejší, je jí méně, ale o to více je brutální a krvavá. Caine si tu zahrál roli podobnou té Eastwoodově v Grand Torinu a opět dokazuje, že na stará kolena se dá zahrát i tak vážná a akční role. A nesmím opomenout, že jim to děsně "sluší". Harry Brown je navíc velké překvapení. Moc jsem o tomto filmu neslyšel, než jsem ho zahlédl ve videopůjčovně a pochopitelně mě námět hned zaujal a film ani v nejmenším nezklamal. Konečně jsem viděl nějaký pořádný film./// Celkem 89%/// ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Harry Brown vs Dirty Harry? Ani za mák. Dirty má charisma na rozdávání, hlášky, drsné pohledy, spousty vystřelených kulek. Brown je tradiční penzista luštící křízovky, sotva se pohybující, šetřící s každým nábojem, aby zbylo na rohlíky z Tesca. Harry Brown je film, popisující britskou mládež v tom nejhorším světle. Dle filmu je horší, než gangy z Comptonu (největší a nejdrsnější ghetto v LA). To se mi moc nezdá, občas je vykreslena až přehnaně drsně. Například jízda na motorce a zastřelení matky s kočárkem, se mi zdálo až moc přitažené za vlasy. Tento panelákový gang, hlídající podchod pod státovkou, jako největší poklad, mi přišel až moc drsný, aby to mohla být pravda. Michael Caine je až moc starý a rozvrzaný, abych uvěřil jeho schopnosti vůbec udržet zbraň v ruce. Mladší herec by sem rozhodně seděl víc. Caine navíc používá jeden a ten samý pohled, takže při smrti svého kamaráda se dočkáme stejné grimasy, jako při radostném popíjení piva. Film není špatným, až na přehnaný konec a zbytečně přehnané teenagery i uvěřitelný. Hezky kontrastuje doživání důchodce, s následným masakrem. Bohužel záporné vlastnosti filmu, popsané výše, mi neumožňují dát více, než 60%. 03.01. 2010 ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown. (SarumanKo)
  • Dýka, kterou ve filmu používal Harry Brown (Michael Caine), je Fairbairn-Sykes britských Commandos. (kwaicheng)
  • Noela Winterse si zahrál britský rapper a skladatel Ben Drew, známý pod pseudonymem Plan B. Často spolupracuje s duem Chase & Status, se kterým se podílel i na soundtracku k tomuto filmu. (bradl3y)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama