Reklama

Reklama

Jason Bourne se vrátil do New Yorku, ohrožuje celou CIA a ta začíná konat. Ukončuje programy Black Briar a Outcome, do kterého patří i agent Aaron Cross. I on je určen k likvidaci, stejně jako ostatní agenti rozesetí po celém světě, kde služba operuje. Aron je na tréninkové misi na Aljašce, kde se mu podaří před vrahy uniknout. Musí ale vynaložit veškeré úsilí a využít své schopnosti k tomu, aby všemocnou tajnou organizaci překonal. Ocitá se na útěku, je opět sledován nejmodernější technikou a musí kličkovat mezi sprchou smrtících kulek. Cross se poté shledává s doktorkou Shearingovou, u které kdysi podstupoval léčbu jako agent. Té jediné může věřit. Proti nim stojí šéf tajných operací, který má obrovský zájem na likvidaci všech vylepšených agentů. (TV Nova)

(více)

Videa (27)

Trailer 2

Recenze (962)

H34D 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že Tony Gilroy je hrdý scenárista, protože místo, aby jeho řádky sloužily jako motor akčního filmu pohybu schovaný pod kapotou, snaží se působit veledůležitě a všechno šíleně okecat. Zatímco Greengrass vkusně použil politický Treadstone pouze jako stabilní základ pro motivaci, pohyb a briskní rozhodování svého agenta, Gilroy využívá agenta, resp. postavy obecně pro odhalování svého nijak oslňivého a vlastně poměrně rutinního až fádního příběhu. Bournovského nářezu se tedy dočkáme akorát v poslední půl hodině a i tam je vidět, že Gilroy na Greengrasse nestačí. Akce by zasloužila větší přehlednost, méně chaotický střih - ani choreografie soubojů díky tomu nevynikne. Každopádně o selhání se hovořit nedá. 6/10 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tony Gilroy si tak dlouho stěžoval, že jeho scénáře pod Greengrassovou režií nevyzní tak, jak by si zasloužily, až vzal kameru do ruky sám - a vykradl všechno, co předchozí trilogie nabídla. A když první půlhodinka nepřipomíná nic jiného, než nějakou pořádně dlouhou vystřiženou scénu z Bournova ultimáta, tušil jsem, že je zle. Při pohledu na překvapivě ukecaného a adekvátně ostrého Rennera to ale pořádně zamrzí. Jeho ruční práce s nepřítelem totiž bere dech a chemie s Rachel Weisz jakbysmet. Bohužel ve chvíli, kdy se tempo druhé poloviny rozpumpuje na maximum, přijde extra hloupý zvrat (Larx) a s ním i vystřízlivění, které v hlavě chtě nechtě bzučí až do konce. U samostatného příběhu bych asi měl mnohem menší problém, ale ono přisátí na profláklé značce celé Legacy zabíjí. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tak hezky od začátku. Divák, který si nepamatuje děj předchozí trilogie, udělá dobře, když si ji před zhlédnutím čtvrtého dílu zopakuje. Zároveň však musí být obezřetný, aby nebyl namlsaný onou vynikající akcí, která v předchozích třech částech byla. Bourneův odkaz je jiný. Jiný, avšak dle mého stále skvělý. Není dobré porovnávat příběhy s Jasonem Bournem a nynější snímek s Aaronem Crossem. The Bourne Legacy má svůj úvod pomalý, strnulý a upovídaný, ovšem proti nudě slouží prostřihy na Rennera v zasněžené krajině, což je první vlaštovka pro rozjezd akce. Všechny řeči, které se mimoto odehrávají, jsou zajímavé a připravují si půdu pro finální akční scény. Bohužel se stalo jedno, resp. dvě nedopatření. Řečí mnoho, akce ve finále málo. A že jsme ji chtěli víc! Od scény, kdy se Renner dá dohromady s Weisz, tak snímek nabírá spád, souboje natočené v rychlém tempu podpořeném střihem, dynamickou hudbou a roztřesenou kamerou nedávají vychladnout a musím konstatovat, že Jeremy Renner aka Aaron Cross je neskutečně cool! Jediné, co bych tedy vytkl, je stopáž, resp. čas, kdy se "nic" neděje a hodně se mluví (tato pasáž mohla být kratší) a čas, kdy se něco děje, tj. akce (té mohlo být více). Je pravdou, že akční část je tak nějak utnutá, ovšem vytváří se tu tak prostor pro nějaký ten sequel. Konečný dojem mám veskrze kladný a budu k tvůrcům vlídnější než ostatní uživatelé a dám 5* s podmínkou, že se dočkáme dalšího dílu, v němž se objeví jak Jeremy Renner v roli Aarona Crosse, tak Matt Damon s již kultovní postavou Jasona Bournea. To by totiž byl teprve ten správný nářez! [9.8. 2012 v kině; 19:30] ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Od Gilroya som rozhodne nečakal takú béčkovú zápletku... ale to je asi jediná zásadnejšia výhrada. Šlape to krásne, akčné scény sú parádne (najmä prestrelka v dome), Renner je príjemne iný ako Damon, Weiszovka plnotučná postava, Norton ako kancelársky vlk presný. Prepojenie na pôvodnú trilógiu hladké a logické. Záverečná akcia už je trochu navyše, ale inak fajn letná jednohubka. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Třetí nejlepší/nejhorší z dosavadních pěti bourneovek. Nejvíce jí podráží nohy těžkopádný rozjezd, což se napraví až spárováním ústředního dua; respektive prostorem pro vynikající Rachel Weisz, která si to od znepokojivé scény v laboratoři krade pro sebe. Neexistující závěr sice ničemu nepřidá, ale i tak spíše navnadí než znechutí. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (33)

  • Ještě před premiérou filmu Matt Damon prohlásil, že jestli se film nebude divákům líbit a propadne, je ochotný se po dohodě se studiem k sérii vrátit a natočit regulerní čtvrtý díl s postavou Jasona Bournea. Bourneův odkaz by byl pak ignorován. (S.W.A.T)
  • Rachel Weisz velmi váhala, zda má roli ve filmu přijmout, protože ve stejné době zvažovala účast ve filmu Mocný vládce Oz (2013). Nakonec se objevila v obou filmech. (R´Hell)
  • Ve filmu zazněla stejně jako ve zbylých 3 dílech filmové série skladba "Extreme Ways" skladatele Mobyho. (Xgeno)

Související novinky

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Další Star Trek má režiséra

Další Star Trek má režiséra

23.12.2014

Sci-fi fenomén Star Trek se v roce 2009 dočkal filmového rebootu. J. J. Abrams (Mission: Impossible III) posléze natočil ještě pokračování nazvané Star Trek: Do temnoty, pak ale vyslyšel volání Síly… (více)

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

16.09.2014

Ještě před pár dny se Paul Greengrass (Kapitán Phillips) zajímal o režii nového filmu s Leonardem DiCapriem a Jonahem Hillem (Vlk z Wall Street). Teď to ale vypadá, že ho spíš čeká návrat k… (více)

Reklama

Reklama