Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harold Lloyd přjíždí do velkoměsta s ambicemi stát se někým, aby získal ruku svojí dívky. Stane se však pouhým prodavačem a když mu hrozí vyhazov, rozhodne se udělat obchodu nečekanou reklamu - nechá svého přítele vylézt na vrchol mrakodrapu. Protože má ale jeho přítel problémy s policií, rozhodne se první patro vylézt sám s tím, že v dalším patře se nenápadně vymění za svého přítele. Kam až bude muset Harold vylézt? (Rosana)

(více)

Recenze (103)

mortak 

všechny recenze uživatele

Před sto lety se v komediích nemluvilo, a jen se vršily gagy a honičky v rychlém tempu na sebe. Dnes je komikem každý, kdo umí říci padesátkrát za minutu fuck (to je hint na tebe, Rogene), ale to, co tady předvádí Harold Lloyd, to už dnes nikdo nepřekoná. Tohle je a bude pořád jeden z vrcholů filmové komedie. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Film, co přesahuje meze pouhé grotesky. Je to spíš fascinující dokument o tom, co všechno je člověk schopen udělat pro legraci. Jistě - filmu se dá vytknout, že důležitý je jen ten bravurní výkon na konci a začátek je takové natahování, aby to dohromady dalo celovečerní film. Přesto hodnotím naplno, protože to co na konci přijde už není jen tak nějaká zábava. Je to přímo jakýsi manifest grotesky. Lloyd, co visí za ručičky hodin je obraz neméně výrazný nebo vzrušující než kočárek padající z oděsského schodiště nebo ruka s nožem odhrnující závěs sprchy. Harold natáčel všechny scény tak, jak jsou vidět - bez záchrané sítě, bez falešných zadních kulis. A právě proto je to dodnes sugestivní film (viz zdejší hodnocení) o hranicích lidských možností a jejich překonávání. ()

Reklama

FIBO 

všechny recenze uživatele

Zhasněte světla, sedněte si do křesla a nechte se nést filmem. Člověk by nevěřil, jak film z počátků kinematografie dokáže diváka i v dnešních časech doslova rozbít. Nadčasový film, který dokáže i dnešního diváka dostat, pobavit a zejména - dokážete se vžít do děje a co hlavně - mít strach o život herce, což dnešní kinematografie nabídnout nedokáže. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už několikrát, ovšem teprve tuhle reprízu asi největší klasiky s Ním, jsem si stoprocentně užil. Zejména díky tomu, že má fobie z výšek konečně eskalovala na maximum a já už nevyjdu ani na terasu našeho jednopodlažního domu. Zpočátku jen mile vtipná a klasicky ztřeštěná komedie se v okamžiku Lloydova vynuceného rozhodnutí ztéci budovu zvíci 12 pater mění v adrenalinovou jízdu, při níž jsem často zavíral oči a otvíral ústa v naději, že popadnu dech. Snímek starší 90 let nakopává svým precizním zpracováním zadnici mnoha současným pokusům o akční thriller. Tady není co řešit. Pět neotřesitelných hvězd. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Zábavný film s prvky grotesky, ale už se více tváří jako moderní film. Jsou tu nezapomenutelné scény jako visení na hodinách či prodej látek hysterickým ženám. Scénka s prodejem látek pro ženy posedlé nákupní horečkou zcela vystihují i dnešní ženy v nákupních horečkách. Jen se zkuste hádat se ženou, co potřebuje právě tuhle látku! Jako nápad výborné, ale místy dosti zlouhavé. Harold Lloyd hraje velmi dobře a spíše opravdu hraje než, že by napodoboval groteskní chování. Přesto k Chaplinovi má ještě daleko. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Tento film byl vybrán do Národního filmového registru v roce 1994. (Kulmon)
  • Bill Strother nebyl herec, ale artista – objevil se jen v tomto snímku při zdolávání výškové budovy. (Kulmon)
  • Harold Lloyd v roce 1919 omylem osvítil cigaretou bombu, která explodovala a utrhla mu pravý palec a ukazováček, poté byl půl roku dáván dohromady v nemocnici. Když se zotavil, vrátil se zpátky k točení filmů a začal nosit bílou rukavici, která zakrývala jeho handicap. Bylo senzací, když v tomto filmu – a pak i ve filmu Feet First (1930) – visel z římsy, hodin a oken, za užití jen osmi prstů. (Kulmon)

Reklama

Reklama