Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (859)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neil Marshall a jeho průměrné představení. Krví se tu opět nešetří, příběh je přímočarý, herci charismatičtí, ale v podstatě nic navíc. Při sledování mi to příliš nevadilo a bavil jsem se slušně, ale později v podstatě není nic, kvůli čemu bych si film měl pustit znovu nebo si na něj jen vzpomenout (snad jedině úvodní/závěrečné titulky?). Je to škoda, Marshall má rozhodně na víc. PS: Docela by mě zajímalo, proč, po filmu navazujícím na odkaz levných post-apokalyptických sci-fi, zvolil zrovna souboj zbytků římské legie proti divochům. Uvidíme, jak mu pomůže finální rip necelý měsíc před premiérou v kinech:) ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Fandila jsem Piktům. Tak asi tak. Jelikož jsem celkem chápala, proč chtěj ty Římany dostat pryč. A kdyby mezi Římany nepatřil Michael Fassbender, bylo by to ještě horší, protože jinak je ta římská partička dosti tucová (pár zástupců menšin, jeden veterán, zrádce, nuda). I tady je vidět, že Marshall točit umí, ale měl by se orientovat na žánry, který líp ovládá (ano, nenápadná prosbička o další horor, jako byl The Descent), protože jinak to je celkem slabota. Nezajímavej děj by se dal překousnout, kdyby ho Marshall uměl vtipně a zábavně prodat (jako to dokázal právě u The Descent), ale tohle je prostě další utahaná variace na historický dobrodrůžo s nějakejma těma drsnejma domorodcema, která je výjimečná jedině a pouze tím, že tam hraje Michael Fassbender The Awesome. A ještě k Olze... Možná že je jen těžko uvěřitelný, aby barbaři z lesů byli tak krásný a sexy, ale zápal se jí upřít nedá. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Smerom ku mne typicky Marshall. Je to drsne, spinave, rubacky maju patricnu stavu, ale mam tu zas rovnaky problem ako pri Marshallovych predchodzich filmoch. Neprehladny strih a nadvaznost. Viacere sceny su sami o sebe minimalne remeselne dobre zvladnute, ale to ich vzajomne prepojenie skripe horsie ako loziska, ktore nevidel olej uz peknych par rokov. [EFM 2010] ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Marshall je dobrý režiser, ale není dobrý scénarista. Tento film si sám napsal a zrežíroval a dle toho to také vypadalo. Přenesl do něj skvěle vyglančené scény s geniálními prvky, ale nezapomněl přidat i scény naprosto trapné, nelogické a tak trochu stupidní. Feministky musely dostávat záchvaty orgasmů, když prsatá, geniálně namalovaná a upravená "nejobávanější bojovnice" nakopávala prdel římskému generálovi, který by sám rozsekal vlastní legii. Já u toho ale brečel smíchy. Samotná podstata filmu je předem zábavná - přeživší masakru utíkají domů, honí je bezcitní stopaři a chtějí je za každou cenu zabít. Kdyby se pouze tohoto Marshall držel, film by byl i na pět hvězdiček. Bohužel, Marshall chce být jednou v Hollywoodu, proto si neodpustil zběsilé odběhy od dějové linie. Z vojáků udělal pitomce, už jen proto, že všichni byli klaďasové a za tři vteřiny konec filmu z některých udělal svině a zrádce, naprosto nelogicky tím potopil celou dosavadní podstatu filmu. Úplný konec je ovšem totální výsměch, překombinovanost, trapnost. Dost kritiky. Marshall díky "Pádu do tmy" a "Psím vojáků" získal dobrý cit pro akci, krev a masky. Proto zde všechny akční bojové scény vypadají ŠPIČKOVĚ. Krev, useknuté končetiny, litý boj, vše naprosto skvělé. Postavy vojáků jsou až na chybu, kterou jsem zmínil, velmi dobří a sympatičtí, skvěle je doplňují vtipné dialogy. Oceňuju i detaily - mluva vojáků, když mrznou zní, jakoby fakt mrzli. Tenhle film jsem předem zatracoval, ale je skutečně dobrý ve všech směrech. Marshall ho udělal skvěle, ale ten samý Marshall do něj vnesl zbytečně moc chyb, které z naprosto dokonalého filmu, který v současnosti nemá konkurenci, udělal jen nadprůměrné survival drama. 80% 15. 08. 2010 ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Poctivá řežba, která si sice během inscenace jednotlivých scén okatě bere z Gladiátora nebo Pána Prstenů, ale sama o sobě jako celek dokáže obstát. Přestože sledujeme příběh optikou rozprášené Deváté legie, nelze film nařknout z jednostrannosti a ve svém vyznění je i protiválečný. Olince Kurylenko nakázal Marshall bobříka mlčení a ono to tak (nepřekvapivě) funguje lépe a s tažením Piktů motivovaným pomstou je možné do určité míry i sympatizovat. Nakonec se nedá přehlédnout ani očividná paralela s dnešním stavem USA, které jsou, jakožto impérium v úpadkové fázi, často přirovnávány právě ke starověkému Římu. Nákladné válečné avantýry, kde velkomocenské jednotky narážejí na úsporný, guerillový styl boje primitivnějších nepřátel, je možné spojit nejen s tehdejší situací v severní Británii, ale také s permanentní, nevydařenou okupací současného Iráku/Afghánistánu. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • 23 komparzistov utrpelo nejaké zranenia počas natáčania. (westerns)
  • Natáčení filmu probíhalo ve Skotsku a v Anglii. Také v studiích Shepperton a Pinewood. (topr harley)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama