Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Výborná hudba ve filmu/pohádce/komedii v historickém mundůru nebo co to bylo za žánr. Pro slávu Ježíšovu ... přemýšlela jsem, jestli se pozdrav ahoj používal už v době křížových výprav. Myslím, že spíš ne. Pokud vím, tak zařízení na odrážení dobývacích žebříků je vynález Leonarda da Vinci. Filmový sestřih je poněkud zkratkovitý a zmatený, takže bez máminých dovysvětlení ze seriálu bych zřejmě tápala, o co se to pán z Krvenos snaží. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

AŤ ŽIJÍ RYTÍŘI jsou Janákův nejlepší film určený pro kina, což ale neznamená, že by se jednalo o povedenou žánrovku (ani fantasy, ani pohádka, ani historický), která je leda tak pážetem co do srovnání s českými klasickými pohádkami a hollywoodskými inspiračními zdroji; je pouze snesitelnější než "-ácká" volná trilogie. Na to, aby byli RYTÍŘI historičtí, nemají ujasněno, nakolik chtějí být moderní a nakolik doboví (postavy mluví moderně a přitom sem-tam použíjí historický výraz, středověk slouží jako pouhá dekorace); na fantasy nemají dostatečně promyšlený svět a jeho mytologii, postavy jsou redukovány na jedinou charakterovou vlastnost; pohádce zase chybí nadpřirozeno, protože na strašidla zde věří pouze dospělí. V podstatě se zase jedná o teenagerovskou komedii, ale v jistém "před" stádiu, kdy kluci tlak spermatu na mozek vybíjí neplechami, starší holky svrbí, a tak se rády koupou v řece a hladí koně, malé holky plní funkci vedlejšího zábavného zvířátka z animáčů (Kateřina jako Oslík) a postava z ciziny je směšná, protože je z ciziny. Prostoduchá fabule (zlý zeman chce hrad hodného zlemana, a tak kuje pikle) je zbytečně uměle komplikována, což způsobuje rozpad filmu na jednotlivé scénky; vyjma úvodu a závěru je většina scén interiérově televizních; neustále se něco děje, ale stopáž 105 minut je ve druhé čtvrtině cítit, protože "něco se děje" znamená "děcka páchají neplechu", či "zlo kuje pikle"; hudba sice dodává spád, jenže hraje nepřetržitě, což vede ke stereotypu; dobře natočené akční scény a atrakce postrádají nápad a chybí jim velkolepost, jsou příliš "lokální"; herci hrají ve zcela jiných polohách (osazenstvo jednoho "hodného" hradu se pokouší - důležité je slovo pokouší - o civilnost, osazenstvo druhého - zlého - zase přehrává, čímž na sebe strhává pozornost a nutí tak fandit diváky těm zlým)... a už nemá smysl dál pokračovat. Ono vlastně nemá smysl točit další pokus o českou pohádku (protože jsou mrtvé, pokud se nepřiblíží těm současným zahraničním) a nemá smysl Janáka považovat za žánrového obroditele v české polistopadové kinematografii, protože nebyl schopen natočit ani jeden skutečně žánrový film. ()

Reklama

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Taky už by si nejmenší generace zasloužila nějaký film, u kterého jednou bude nostalgicky vzpomínat a vychutná si ho i se svými ratolestmi. Rytíři to nebudou. Ani nevadí "malost" filmu, Martin Preiss s kamerou umí a občas vykouzlí opravdu povedený obraz a i ta akce je na místní poměry slušná. Soundtrack má energii a umí i záběr na 4 jezdce epochálně nafouknout. Jenže, jediný Pavel Kříž ví, jak se přehrává (a vychutnává si to), tak jak žádá žánr. Děti jsou opravdu otřesné, ale i to je slabota proti Prachařovi a spol. Janák tak nějak drží tempo příběhu, ale gagy mu jdou do ztracena s tím, že čím horší, tím častěji se opakují. Takže už Karlovi nevěřím ani na poli žánrovek a je to poslední film od něj, na který jsem koukal úmyslně. Přitom ten příběh, atmosféra a sdělení jsou nadčasové, univerzální a mají potenciál bavit. Třeba se jednou dočkáme povedeného remakeu. Zlý Albrecht, chce hodného Martina tvrz, ale nepočítal s tím, že Martinovi děti jsou horší než vozová hradba - jak pro něj, tak pro zábavnost filmu... 30% ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Svižně to plyne, má to krásnou hudbu a i vtipy se občas podaří. Zamrzí absence jakékoliv pořádné bitevní scény (parta bežících komparzistů v lesklé zbroji opravdu nestačí) a nulové rozvedení postav. Děti si film maximálně užijí, teenageři si také najdou své a dospělí si zavzpomínají na časy, kdy si na nedalekém pískovišti hráli na loupežníky a rytíře. O opakovaném shlédnutí ale pochybuji. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Trošku Pán prstenů (vážně, koho to nenapadlo při dobývání tvrze?), pár špatných hereckých výkonů dětských herců, pár dobrých výkonů Prachaře a Kříže, pár vtípků, pár akčních scén, pár zamilovaných trapásků, které však místo milého pousmání vykouzlý spíš posměšný úšklebek, alespoň u mě. Není to špatný nápad, mohla to být relativně milá rytířská pohádková komedie, jen kdyby to dostal na stůl někdo jiný než idiot Janák. Takhle bohužel nic moc. Spíš nic. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Počet natáčecích dnů: 96 (exteriéry + interiéry) (POMO)
  • Jedná se již o druhý český historický film, který byl v roce 2009 uveden v kinech, i když se původně počítalo se seriálem pro televizní obrazovky. Oním prvním je snímek Jménem krále, což měl být původně televizní „pilot“ k seriálu. (Taninaca)
  • Lokace natáčení: Novohradské hory, Český kras, Českolipsko, Lipnice, Křivoklát, Hlubočepy a hlavně úžasná tvrz Cukenštejn (POMO)

Reklama

Reklama