Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pravdivá kronika líčící průběh bouřlivých tří měsíců v roce 1965, kdy Dr. Martin Luther King vedl riskantní nebezpečnou kampaň cílenou na zajištění rovného volebního práva a postavil se tváří v tvář násilným protivníkům. Grandiózní pochod ze Selmy do Montgomery vyvrcholil podepsáním zákona o volebním právu prezidentem Lyndonem Johnsonem a znamenal jedno z nejvýznamnějších vítězství pro hnutí za občanská práva. Film vypráví příběh o tom, jak uctívaný vůdce a vizionář Dr. Martin Luther King a jeho bratři a sestry z černošského hnutí docílili společenských změn, které navždy změnily dějiny. (mac000)

(více)

Videa (43)

Trailer 1

Recenze (78)

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám rád historické drámy, ktoré zobrazujú život ako taký a skutočné udalosti. A myslím si, že Selma je spracovaná veľmi dobre a uveriteľne. Najviac sa mi asi páči, že Dr. Martin Luther King je tu zobrazený ako reálny člověk, ktorý robí dobré rozhodnutia ale súčasne vie robiť aj chyby. Rovnako sa mi páči ako je zobrazený Lyndon Johnson ako prezident, a že film dokáže trošku naučiť o histórii, no súčasne vierohodne zobrazuje skutočné udalosti a nesnaží sa do filmu dávať žiadne streotypy alebo manipulovať s citmi. Podľa mňa ide o dobrý film. ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Životopisnej příběh o Kingovi, mě to teda vůbec nezaujalo. Samozřejmě byl to velkej člověk, dokázal velký věci, ale ten film sám o sobě nemá vůbec spád. Je tu teď strašně moc černošskejch filmů, a všechny mají něco společnýho. Jsou dlouhý. Jenže většina z nich má buď nějakej DĚJ, a nebo je to něčim zajímavý. Tohle bylo pro mě dost nulový .. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Paul Webb, Ava DuVernay | Hudba: Jason Moran | Distribúcia: Paramount, Pathé, StudioCanal | Štúdio: Cloud Eight Films, Harpo Films, Plan B Entertainment, Pathé | Rozpočet: 20 miliónov $ | Tržby: 53,6 milióna $ | Ocenenia: Oscar - 1 výhra: Pieseň (Glory). 1 nominácia: Film. Golden Globes - 1 výhra: Pieseň (Glory). 3 nominácie: Drama, Réžia, hr David Oyelowo. Spolu: 34 výhier a 71 nominácií || Ešte sa nad tým zamyslím... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ač vpravdě již historické téma, není snad lepší doba, kdy si rasismus v Americe připomínat. Toto téma, k mému nepochopení, stále žije a stále s sebou přináší oběti. Už dlouho mi u nějakého filmu nebylo tak nevolno, jako právě u Selmy (patrně i do budoucna jediného skvělého filmu Avy Duvernay). Hodnocení je silně podtaktované, zřejmě i z toho důvodu, že tato problematika v Česku moc nikoho nezajímá, přitom s ní máme taktéž hodně co dočinění. Jenom mě mrzelo, že se projekt nezaobírá delším časovým obdobím v životě Martina Luthera Kinga (nějak se mi nechce věřit, že to má být vůbec první film pojednávající o jeho životě)...8/10 ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Moja obľúbená téma, môj veľký vzor Dr. King a veľmi kvalitné spracovanie dôležitej udalosti, ktorá umožnila základné právo voliť aj afroamerickým občanom v celých USA. Pre mňa osobne veľmi silný film, pri pohľade na tých rasistických bielych južanov mysliacich si, že stále žijú v Konfederácii, sa mi dvíha dekel a som nasratý, že sa tam diali také veci, aké sa diali, v kolíske demokracie. Každopádne boj za slobodu a spravodlivosť má zmysel a dobro vždy nakoniec zvíťazí, aj za cenu veľkých obetí. Odhliadnuc od subjektívnych pocitov, filmu samotnému nemám čo vytknúť, nenudí, má svoju silu, vrátane úžasných prejavov D. Kinga, herci sú fantastickí a nielen černošská časť, ale aj tí na druhej strane, s Timom Rothom s úžasne neznesiteľným južanským prízvukom. Tu je to stovečka ako vyšitá, niet za čo strhnúť čo i len jedno percento. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

  • Podtitul filmu "One Dream Can Change the World" odkazuje na slavný projev Martina Luthera Kinga Jr. "I Have a Dream", který byl přednesen 28. srpna 1963 ze schodů washingtonského Lincolnova památníku. (Tristan Rafael)

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama