Reklama

Reklama

Santiniho jazyk

(TV film)
  • angličtina Santini's Enigma
TV spot

Obsahy(1)

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění... Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až na konec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (266)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Kdo je ta, jež vychází z pouště a opírá se o svého milého.......(Píseň písní 8,5.) Jiří Strach a jeho další mystický příběh. Tentokrát o Santinim a Nepomuckym. Je to tajemné, zajímavé a má to napětí. Jenže to nějak nefunguje, asi to chtělo lepší herecké obsazení, protože hercké obsazení v tomto příběhu nefunguje. Kamera Martina Šece je, jako vždy velmi povedená. CITÁT - Já bez tebe, bych nic nedokázal. Angeli svatý...... V poslední době jsem se dostal k několika Českým televizním filmům a zatím jsem velmi překvapen a spokojen. Tento příběh má své mouchy, ale je celkem povedený. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Šedivě vyblitý obraz by byl poslední problém, tenhle pokus o mystiku strhávají především toporné postavy tlačené k zádumčivým pohledům i ve chvílích, kdy je to spíš legrační (jak samozřejmě dokážou lidé v tomhle světě přijmout vraždu). Celý námět mě příliš nestrhl a pátrání po univerzální větě mě vlastně vůbec nezajímalo, protože jsem nedokázal pochopit, proč by měl být architekt Santini nějaká autorita vedoucí vůbec k přesvědčení, že by takovou větu mohl znát. Ani v ostatních aspektech to ve mně nevzbudilo příliš zájmu. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že pan Jiří Strach zkouší do diváků dostat tyhle konspirační thrillery. Sám je mám moc rád. Ale u nich je hrozně těžké divákovi představit příběh tak, aby ho pochopil a necítil se u něj jako debil. Taková Ďáblova lest byla o dost lepší. Nejenom ve vypravování příběhu, i když u něj jsem se také ztrácel, ale především v samotných hercích. Krajina a kulisy vypadají nádherně a konečně také někdo využil přednosti České republiky, ale ti herci, ti se v tom filmu kroutí tak netypicky, že nebyl snad jedinej, kterej by se mi v tomhle filmu líbil. Každopádně, co mě udivilo úplně nejvíc, tak to byla chvíle, kdy jsem se ke konci filmu jen tak ze zajímavosti podíval na profil filmu tady na čsfd a lidé ho vesele už před koncem okomentovali jednou hvězdou, popřípadě odpady. Nechápu, proč tohle mají za potřebí a zřejmě to nikdy nepochopim. ()

papaJA21 odpad!

všechny recenze uživatele

Strašný filmový zážitek. Ve všech směrech. Neskutečně nelogické chování postav, příšerná kamera, která by byla špatná i na poměry Toulavé kamery, nejhorší herecké výkony co jsem v české televizi zaznamenal. Celá osa zla je reklamní slogan - santiniho architektura - mysteriozní náboženský přesah. Abych pochopil autora, snažil jsem se najít nějaký rozhovor s autory, proč to na točili tak jak to natočili a našel jsem rozhovor s režisérem Strachem kde říká "Divák se zakouká do detektivky a najednou si ani nevšimne, že uvízl v síti myšlenek a filosofických úvah. V určitém smyslu má Miloš Urban velmi blízko k Umbertu Ecovi." Trochu jsem doufal, že to byl necitlivý zásah střihače, nedostatek financí, nebo nějaké jiné problémy díky nim vyšlo tohle strašné dílo. Ale jako Eco? Urban, vážně? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ne, Strach nezvolil zrovna ten pravý klíč, hlavně k filmu, který pojednává o svátosti mlčení. Ne že by Santiniho stavby nesnímala kamera pohledně, ale je to estetika reklamních spotů Unesca, nikoli Urbanův svět, v němž se modernita slívá s anachronismem, mýtus se skutečností a fabulace s pravdou. Něco takového je do televizního filmu nepřenosné a pokud něco Santiniho jazyk zachraňuje, pak že patří k těm dějovějším autorovým prózám. Tudíž alespoň něco z napětí se do filmu přelévá, byť tu chybí klíčová dimenze literárního stylu, bez nějž se Urbanova díla mění v sérii podivných šestákových historek s popletenými motivacemi postav. Pokud však tenhle solidně sehraný, nasnímaný a ozvučený film dostane do staveb jednoho z největších architektonických géniů alespoň pár zvědavců, pak měl jistě smysl. Sice úplně jiný než kniha, ale i tak... Sedmikostelí se však namouduši začínám bát, Strachova snaživá televiznost se k urbanovskému světu vůbec nehodí. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Slovenská herečka Lucia Molnárová neovládá češtinu, a proto je v českých filmech při postsynchronech vždy předabována. Tentokrát její postavě Victorie propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. (funhouse)
  • Ve scéně, kde dá Martin Urmann (David Švehlík) výpověď,odchází a hádá se se svým šéfem Kňourem (Marek Taclík), se u recepce objevují jako komparz režisér filmu Jiří Strach a herec Jiří Dvořák. (Anonymka1)
  • Ve scéně, kdy hlavní postava filmu studuje v Klementinu, můžeme vidět autora předlohy a částečně i scénáře Miloše Urbana, jak čte svou knihu „Sedmikostelí“, která byla jeho další adaptací režírovanou Jiřím Strachem. (Rover)

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama