Reklama

Reklama

Nokas

(festivalový název)
  • Norsko Nokas
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

5. dubna roku 2004 těsně před osmou hodinou ranní vpadlo jedenáct ozbrojených mužů do Stavangeru. Cílem bylo vyloupení sčítací centrály Norsk Kontantservice – NOKAS (rozvoz peněz bankám). Podle plánu mělo přepadení trvat 8 minut a lupiči měli zmizet dříve, než policie stihne zasáhnout. Film se odehrává několik hodin před přepadením, během přepadení a až do doby, kdy lupiči opustí místo činu. Událost vidíme očima těch, kteří se jí nejvíce zúčastnili – lupičů, policie a zaměstnanců NOKASu. Film na motivy skutečných událostí byl natočen podle výpovědí očitých svědků. Natáčelo se na místech, kde přepadení proběhlo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Norský heist / dokument věrně rekonstruující vyloupení sčítací centrály Nokas, který je podle distributora natočen podle výpovědí očitých svědků události a dokonce v autentických lokalitách. Jeho hodnotu vidím v realističnosti a civilnosti zpracování a zároveň ve zdůraznění laxnosti norské společnosti, jež se v takové krizové situaci chová bez jakéhokoliv náznaku pudu sebezáchovy, dále také v připomenutí nepřipravenosti norských policejních složek, jakož i amatérismu zlodějů. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Docela realistická rekonstrukce poměrně banální vloupačky, která v rozespalém Stavangeru kupodivu mnoho paniky nevyvolala, takže může pro svoji prozaičnost leckoho nudit. Nejvíce oceňuji právě snahu tvůrců udržet příběh a jeho ztvárnění co nejvíce při zemi (zvlášť co se týče počtu spotřebovaných kulek), což by v takovém Hollywoodu zvládli asi jen stěží. Naopak iritovala mne laxnost civilistů, kteří svým chováním připomínali umělou inteligenci komparsu v akčních počítačových hrách. Obdobně i hlavní postavy vykazovaly značnou chladnokrevnost, a přes svoji dokumentární roztřesenost i kamera. Nakonec se toho divák k okolnostem případu mnoho nedozví, ale alespoň si užije jedno obyčejné chladné norské ráno, kdy se na chvilku někde něco zadrhlo, ale přesto se nakonec do práce snad každý dostal včas. 72% ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

V PONDĚLÍ 5. DUBNA 2004 PŘIJELO DO STAVANGERU 11 MUŽŮ PŘESTROJENÝCH ZA JEDNOTKU SWAT..... /// Tak tomuhle říkám filmově zrekonstruovat fakta (včetně přihlížejících čumilů). ZA MINUTU NA TO JDEM!! Z akce vyzařuje napětí, tohle dělaj holky v NAKASu, tohle chrabří poldové a takhle lupiči překonali neprůstřelný sklo. Některý události se prolínají, panika, strach, chaos – realita okamžiku, ve který můžou jisté věci působit směšně - přesně podle pravidla: TO NEVYMYSLÍŠ..... Výborná záležitost o tom, jak ukrást 57 miliónů a ještě změnit ulice Stavangeru ve válečnou zónu. Dovolím si poznamenat, že tak nějak jsem si představoval, že bude udělaný PIKO. (Nepište mi, že jsem hlupák...) . /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Doposud známé: ,,když důchod – tak v Řecku“ doplním o ,,když loupež, tak v Norsku“. 2.) 05.04. 2004 ? Mám vokno. Vůbec nevím, co jsem tenkrát mezi 03:00 až 08:30 dělal. 3.) Thx za titulky ,,Philcze“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Vykrást banku v Norsku je tak snadné... Ozbrojenci v kuklách nikoho nevyvedou z míry... mohou se jen tak procházet po ulicích, občas vystřelit a nic se neděje. Lidé kolem nich chodí z práce, do práce, autobusy jezdí a všichni si myslí, že jde o nějaké cvičení jednotky rychlého nasazení. :-) A ten jediný, který se zachoval jako hrdina, ten se musí ještě zodpovídat z toho, zda nepoužil zbraně neoprávněně. Dodatek dopsaný po tragických atentátech: Film částečně dokumentuje to, jak skutečný zločin v Norsku nikdo moc nečeká, navzdory tomu, že severské detektivky jsou plné mrtvol. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Seversky chladně natočená rekonstrukce velkého loupežného přepadení. Civilní ořezaná atmosféra sází na samotný průběh událostí a nepotřebuje k tomu americkou drahou výpravu. Zachyceny jsou všechny podstatné okolnosti. Nejzajímavější jsou chyby lupičů (např. okno nebo trezor). Plán to byl nevšední. Hlavně zůstává jeden velký otazník. 73%. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (12)

  • Scénář je založen hlavně na rozhovorech s osobami zapojenými do původní loupeže z roku 2004. Kvůli rozhovorům musel scenárista Christopher Grondahl navštívit téměř všechny větší věznice v Norsku, protože odsouzení lupiči byli rozděleni do oddělených věznic a neustále je převáželi z bezpečnostních důvodů do jiných. (Maulincio)
  • Ze zhruba 79 výstřelů, které norští policisté vypálili mezi lety 1994 až 2004, bylo 48 vystřeleno během loupeže NOKAS. (Maulincio)
  • Při natáčení byla přítomna policie z důvodu konzultací, ale také kvůli možné další loupeži, jelikož pro scény uvnitř banky byly použity skutečné bankovní dokumenty i skutečné peníze. (Maulincio)

Související novinky

Severský filmový podzim 2011

Severský filmový podzim 2011

05.11.2011

Po Severské filmové zimě přináší Severský filmový klub divákům letos již druhou filmovou přehlídku: Severský filmový podzim. V pořadí již počtvrté budou mít diváci možnost shlédnout vybrané snímky… (více)

Reklama

Reklama