Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Laputa patrí medzi tie ghibliovky, ktoré ma až tak nenadchli, no stále tu je cítiť rukopis majstra Mijazakiho a nebyť príliš prepálenej dĺžky (miestami som sa dosť nudil), šiel by som s hodnotením pokojne vyššie. A tak tomuto počinu dávam silnejšie tri za príjemnú stereotypnú animáciu, veľmi sympatické postavy a za veľkú originálnosť, ktorá už je v tvorcových počinoch zvykom. ()

Bones! 

všechny recenze uživatele

Vynikající, úžasný, skvělý... Další parádní zážitek, jenž nám Miyazaki naservíroval se vším všudy od předkrmu až po třešinku na moučníku!!! Po Cestě do Fantazie jsem nemohl nezačít hledat další filmy z jeho tvorby, vyplatilo se... Nádherný příběh podkreslený výbornou hudbou, není už více co dodat, to se musí vidět! ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Létající Ostrov pokladů. Dobrodružný, lehce melancholický a emotivní příběh o hledání jednoho snu, síle moci, přátelství a jedné zapomenuté legendě. Po technické a hudební stránce má blíž „Naušice z Větrného údolí“ než k pozdějším Mijazakiho filmům, v hloubce obrazu ho ale dosud nepřekonal snad ani žádný 3D animák. Jednoznačné must-seen na velkém plátně. Možná vám bude příběh připadat všem těm „Pirátům“ a "Atlantisům" trochu podobný, ale pro mě má úplně jinou duši. Škoda, že jsem film neviděl, když mi bylo tak 10-12, možná bych měl zážitek na celý život. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Další z mistrovských Miyazakiho počinů, v němž dosáhl zadostiučinění své fanscinaci létáním. Příběh o hledání létajícího zámku, tajemné dívce, přátelství a touze po moci a bohatství vypráví s takovou bravurou, že je vyloučena jakákoli spekulace o nějakém slabším místě. Projekce Miyazakiho filmů by měla být povinná pro všechny filmaře, aby věděli, že lze natočit filmy, ve kterých nebude žádná scéna zbytečná nebo samoúčelná, a že lze docílit toho, aby i efektní scény posouvaly příběh někam dál a odhalovaly divákovi nové skutečnosti. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozmýšľal som, ako by na mňa tento snímok pôsobil pred takými 20-25 rokmi. Fantastická akcia a kulisy, pripomínajúce verneovku, s nonstop dobrodružstvom, by mi z veľkou pravdepodobnosťou pripravili jeden z najväčších filmových zážitkov môjho dovtedajšieho života. Dnes je situácia o čosi iná, zo svetovej kinematografie mám toho napozerané habadej, ale nič sa nemení na tom, že ide o viac ako vynikajúci kúsok a o Mijazakiho najväčšiu pecku. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • O Laputě se zmiňuje už Jonathan Swift ve svých „Gulliverových cestách“. Obyvatelé jsou popisováni jako lidé, jež pro svoji přehnanou zálibu ve vědách ztratili smysl pro realitu. Létající ostrov se vznáší díky silnému magnetickému poli v centru říše, toto pole však spolu se vzdáleností od centra slábne a proto Laputu nelze spatřit nikde jinde na světě. (dvd-L)
  • Ve filmu bylo použito 381 barev. (HellFire)
  • Jelikož je Hajao Mijazaki fanouškem německých válečných zbraní, jsou všechny uniformy, zbraně a vozidla mixem německých a britských návrhů. (HellFire)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama