Reklama

Reklama

Film Bohemian Rhapsody je oslavou rockové skupiny Queen, jejich hudby a především Freddieho Mercuryho, který svou tvorbou i životem vzdoroval všem myslitelným stereotypům, díky čemuž se stal jedním z nejvýraznějších umělců na světě. Snímek mapuje raketový vzestup nekonvenční skupiny prostřednictvím jejich revolučního zvuku a ikonických písní, jako jsou „We Will Rock You“, „We Are the Champions“ nebo právě „Bohemian Rhapsody“. Jejich příběh začíná bleskovým startem, pokračuje neřízenou životní spirálou a vrcholí nezapomenutelným, strhujícím vystoupením na koncertu Live Aid v roce 1985. Na jeho pódiu Queen v čele se rtuťovitým Freddiem předvedli jednu z největších show v historii rocku. Jejich hudba byla a stále je ohromnou inspirací pro celý svět. (Cinemart)

(více)

Videa (14)

Trailer 3

Recenze (2 040)

Marius 

všechny recenze uživatele

Odkedy začali hrať Fat bottom girls som tomu strašne chcel nasoliť plný kotol, pretože som zrazu znova bol ten pätnásťročný chalan čo celé dni počúval Queen až z toho uši boleli celý panelák. Lenže priznajme si napriek výborným hereckým výkonom , a to nielen Rami Maleka (Gwylim Lee ako Brian May je čistá kópia gitaristu Queen) je scenár prvoplánový a Bohemian Rhapsody je pomník titanovi, zložený zo zábavných historiek bez patričnej hĺbky. Ten film šlape ako švajčiarske hodinky a Live Aid je výborným vrcholom aj zakončením a po skončení máte ozaj dojem, že ste videli "niečo" ale keď sa to rozloží v hlave, je to len perfektne vykalkulovaný hagiograficky poňatý životopis bez pridanej hodnoty. 8/10 P.S. Som prekvapený, že to, čo som na Queenoch obdivoval, a síce že každý ich album je diametrálne odlišný, vlastne nebola náhoda ale úmysel. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Před zhlédnutím bylo obtížné krotit očekávání, které díky drtivé vlně pozitivních ohlasů (nejen tady, ale i přímo v mém okolí) řádně nabobtnalo. Nečekal jsem však něco nutně fakticky naprosto přesného, ostatně se ani nepovažuju za znalce skupiny. Jednalo se mi vyloženě o zážitek. A ten je opravdu mimořádný. Film má především energii a emoce. A to i přesto, že je poměrně dlouhý a tempo (krom koncertů) nepatří k nejrychlejším. Pokud se zrovna řešily vztahy, samota a hledání se, šlo o kvalitní podívanou. Ale v pasážích, ve kterých se přešlo k samotným vystoupením, byl film naprostou peckou hudebního žánru a právě v těchto mezích jsem snímek vnímal a přistupoval k němu. A samozřejmě, když se ještě takhle vydaří casting a zejména Rami Malek předvede takový výkon, zážitek to posune ještě o trochu výš. Půl hvězdy strhávám za některé příliš chtěné dojemné scény (hlavně ty s rodinou), jinak bez dalších výtek (jen škoda, že na mou nejoblíbenější písničku došlo až při titulcích a už bez obrazu). Přiklepávám slabší plný počet. ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Výborný hudební film, ale mizerná biografie. Snad všechny aspekty týkající se orientace jsou tady vyobrazeny jak ten růžový slon v místnosti. Od coming outu přítelkyni přes metaforu s gay barem coby místem nákazy HIV, její zneužití do podoby hnacího motoru pro finální akt až po závěrečnou romanci. Přesně takto navazují gayové vztahy, chodí od dveří ke dveřím a po dvou hodinách strávených spolu se jdou představit svým rodičům. V roce 2018 by si tohle téma zasloužilo citlivější přístup. Takhle je výsledek filmem o tom, jak by se kapela vidět chtěla a né o tom, jaká vlastně byla, protože to by mainstreamový divák nerozdýchal. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Veľmi chytľavo a svižne nakrútený hudobný film z produkcie Roberta De Nira. Brutálne mu pomáha soundtrack (nie som žiadny extra fanúšik Queenov, ale je pravdou, že keď od nich niečo zaznie v rádiu, vždy ma to nakopne), skvelá vizuálna retro stránka, zaujímavá ústredná osobnosť resp. výkon herca v hlavnej úlohe (čo v tomto prípade sú dve odlišné veci) a viacero silných, mrazivých momentov. Je to dosť dlhé, ale nenudí to a to napriek tomu, že v niektorých dejových linkách ide o veľmi predvídateľnú prácu. Trocha ma zaskočila reakcia postáv X, Y a Z na priznanie postavy G o tom, že má AIDS („Aha, hm, kur*a to je blbé, no tak ale čo už.“). Ale som rád, že som znova po dlhom čase videl v akcii Tima z Jurského parku. Ono sa môže zdať, že nie je nič jednoduchšie, než natočiť takýto "ľúbivý" film. Ale keby to bola pravda, mali by sme takých 50 do roka. A to nemáme. Prečo? ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Singer mechanicky cyklí lidská dramata, studia a živá vystoupení, která v dílčích jednotlivostech překypují energií, prýštící ze všech stran – od výborných herců, skrze kameru a střih až k poslednímu přesně namířenému světlometu, ale jinak těch 130 minut proklouzne mezi prsty jako promarněná šance jít za hranu uhlazeného biopicu, kterému plátno sluší. Ale tím, jak k němu houfně usedávají diváci bez rozdílu věku i hudebního vkusu, se značí především to, že snaha zalíbit se absolutně všem klapla na výbornou. Nebýt ale té geniální hudby (a to říkám jako člověk, který k ní nepřetéká vřelostí), je to sezónní tuctovka. Naštěstí to o té hudbě je a já to nebudu skrývat: dojalo mě to. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (101)

  • Když se ve filmu během nahrávání ústřední písničky „Bohemian Rhapsody“ hádají Brian May (Gwilym Lee), John Deacon (Joseph Mazzello) a Roger Taylor (Ben Hardy) o tom, že Rogerova písnička „I'm in Love with My Car“ není dost silná, začne Ben Hardy coby Roger Taylor házet po svých kamarádech zbytky slaniny a kávovar. Jedná se o reálnou historku. Roger Taylor byl vždy poněkud hysterický a dal se lehce vytočit. V zápalu hněvu prý začal řvát a po všem co se hýbe házet různé věci, které mu byly zrovna po ruce. Freddie Mercury v jednom ze svých rozhovorů vzpomíná, jak po něm jednou naprosto zbrunátnělý Roger hodil své bubny. (Leeenilka)
  • Rami Malek (Freddie Mercury) podle svých slov nikdy nezpíval ani nehrál na žádný hudební nástroj, proto musel absolvovat několik intenzivních pěveckých lekcí a naučit se hrát na klavír. (Hannahh)
  • Bob Geldof (Dermot Murphy) byl za Live Aid nominován na Nobelovu cenu. Na realizaci tohoto monstrózního projektu měl pouhé čtyři měsíce. Kapely na Live Aid hrály zadarmo, bez smlouvy a musely se na stadion dopravit na vlastní náklady. Vystoupení Queen na tomto koncertu je dodnes považováno za nejlepší rockové hudební vystoupení všech dob. Geldof po koncertu přísahal, že už nikdy podobnou věc neudělá. V roce 2005 uspořádal ještě mnohem větší charitativní akci s názvem „Live 8“. (Leeenilka)

Související novinky

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Reklama

Reklama