Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cyklus Heydrich – konečné řešení poskytuje svými 43 díly zmapování tohoto období dosud nebývalý prostor. Základní osou cyklu je činnost Reinharda Heydricha v úřadu protektora. Její souvislosti pak přivádějí jednotlivé kapitoly ke klíčovým událostem, osobnostem a fenoménům doby a to nejen na území protektorátu a Třetí říše. Kombinovaná reportážní a dokumentární forma zpracování se opírá o využití dobových archivů, autentických předmětů i výpovědi pamětníků a historiků. Vedle známých faktů se autoři zaměřili také na nejnovější poznatky, které mohly být po letech zamlčování a dezinterpretací přidány k obrazu doby až v posledních dvou desetiletích.
Jednotlivé díly:  1.-Noc nad protektorátem
2.-Mladý ostrý hoch
3.-Šálek anglickeho čaje
4.-Svatováclavská neděle
5.-Utěš smutné, zažeň vše zlé
6.-Bezezbytková germanizace
7.-Muži pro speciální operace
8.-Sokolové
9.-Judenrein
10.-Operace Percentage
11.-Budujeme lepší zítřek
12.-A zase byli druzí
13.-Chci jít s Kubišem
14.-Válka nejnebezpečnějšího muže
15.-Venkov zachraňuje Prahu
16.-Vánoce u Heydrichů
17.-Konečně go!
18.-Silver jako spojení
19.-Modravé dálky
20.-Je nutné mluvit německy
21.-Dopadení zrádce X
22.-Východní vítr
23.-Operace Pohřbený kanon
24.-Sázka na Říši
25.-Ticho, které neléčí
26.-Protektorátní ráj
27.-Pozdější život atentátu
28.-Transport z ráje
29.-Zinc - na vlastní pěst
30.-Out Distance - zrádce na obzoru
31.-Svatobořické děti
32.-Na zámku a v podzámčí
33.-Věrnost Říši
34.-Libuše volá Londýn
35.-Dáme si do bytu dva mimopražské
36.-Souboj na Bulovce
37.-Zůstal jsem sám!
38.-Hledá se zatáčka
39.-Atentát
40.-Zmizeli
41.-Lidice - obraz pomsty
42.-Bylo nejhůř
43.-Češi se nevzdávají
44.-Ministr Eden oznamuje (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Pochvalu si určite zaslúžia strihači a tím, ktorý mal na zodpovednosti rekonštrukčné spracovanie obrazového materiálu, dobových fotiek i tých akože dobových (s výnimkou otrasných digitálnych hraných scénok s instantnými spomaľovacími kreácia ala matrix, ktoré dejinné súvislosti popisujú), ktoré hutne a upozorňujúc na dôležité udalosti dali o sebe vedieť. Veľmi mi prekáža naopak mimoriadne subjektívny a skreslený rozprávač, ktorý na mnohých miestach neprimerane buď vyťahuje triviálne špekulácie alebo dosť nekompetentne analyzuje dobovú situáciu. Čiže informačné vodítka, ktoré majú viesť dokumentárny seriál zlyhávajú obsahovo a nedokážu diváka podnecovať ani vťahovať adekvátne do historickej problematiky. Skôr ťažia z tém, o ktorých sa dá rozprávať donekonečna. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Mám sice menší výhrady k délce celého dokumentu, ale klady jednoznačně převládají (dokumentární archivy, komentáře badatelů a historiků, svědectví pamětníků). Kdy jindy, když ne teď, bude možné ještě natočit rozhovory s s účastníky odboje v Anglii nebo pamětníky v Čechách? Obdivuji zároveň, v jaké psychické i fyzické kondici tito lidé jsou, vždyť mnohým je dnes okolo osmdesáti, devadesáti let! Je skvělé, že veřejnoprávní televize natočila dokument, který je v takové míře věnován odboji a veřejnosti jsou předkládáni příběhy skutečných hrdinů z masa a kostí jako byli Gabčík, Kubiš, Pechal, Bartoš na straně jedné, na straně druhé Jan Zelenka-Hajský, biskup Gorazd, dr. Vladimír Petřek a mnoho dalších a dalších lidí. Milý igi.B - je neoddiskutovatelným faktem, že mnoho lidí v této šílené době zaplatilo za svou statečnost životem, většina chtěla jen přežít a někteří selhali ať už pod nátlakem nebo dobrovolně . No a o tom je ten dokument - myslím, že je dobré si připomenout, že zde i v této době žilo dost lidí, kteří šli do takového boje, který by jim mohl nejeden akční hrdina závidět, ovšem ten výsledek byl když ne tristní, tak v lepším případě nejistý. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

V tomhle dokumentu je všechno, co by v dobrém dokumentu mělo být: téměř neznámá nová fakta, autentické záběry, fundované komentáře... jeho největší vada, zdá se mi, spočívá v tom, že je toho zkrátka všeho příliš mnoho. Ve snaze zachytit všechno a nezapomenout na nic se stává neůměrně dlouhým a občas nudným. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý a svým způsobem unikátní cyklus čtyřiačtyřiceti epizod, předkládající Heydrichův osud po nástupu do funkce zastupujícího říšského protektora v září 1941, sice operuje s přehršlí informací a v jistém ohledu vnáší do uzavřených kapitol českých dějin nové světlo, ale zároveň se jen stěží dokáže ubránit jistým pochybnostem. Nezastupitelná je v tomto případě role odborníků, historiků a v neposlední řadě také přeživších pamětníků; možnost diskuse a konfrontace s archivními materiály pak poskytuje celku jistou výjimečnost, jíž se nám v obdobných dokumentech dostává spíše okrajově. Téma Heydrich zůstává i po sedmdesáti letech jedním z nejtragičtějších okamžiků porobeného českého národa a publicita, televizní či rozhlasová, je bezesporu důležitým krokem k znovuobjevení a pochopení období protektorátního temna. Právě dnes a právě teď. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem kdy chtěla napsat komentář k tomuto počinu České televize, nemohla jsem zvolit příznačnější den, než je ten dnešní. Cyklus se mi velmi líbí, je autentickým obrazem nejen o zastupujícím říšském protektorovi, ale i o všech událostech a osudech, které byly ovlivněny dobou a prostředím, které právě on spoluutvářel. Přesně před sedmdesáti lety a čtyřiceti pěti minutami se odehrál nejvýznamnější atentát na našem území. V nemocnici na Bulovce začínal několikadenní boj o život zraněného protektora a kola osudu několika tisíců lidí se v důsledku tohoto činu začala otáčet směrem ke svému konci. Odpustím si tentokrát jakékoli hodnocení díla z hlediska filmového. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama