Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (446)

malylada 

všechny recenze uživatele

Jakožto velký konzument McDonaldu jsem si tuhle projekci nemohl nechat ujít (trošku vtipkuji, nejsem žádná chodící koule). Příběh vypráví o obchodníkovi, který prodává mixéry a shodou okolností se stane jeden z největších businessmanů minulého století. Celé je to odvyprávěno velmi solidně, dobová atmosféra dýchá na každém kroku a Keaton hraje svojí roli snad lépe, než originál. V celém příběhu jsem měl jeden problém a to se samotným hrdinou, který se v očích jeví jako docela nemorální člověk, jdoucí tvrdě za svým cílem a který se moc neohlíží kolem sebe. Celkové svého úspěch nedosahuje ani tak svojí pílí, ale spíše mu život přihrává do cesty správné lidi nebo na nich parazituje. Proto ve filmu není moc momentů, proč hrdinovi fandit v budování podnikání, ale naopak soucítí s lidmi kolem. Film od začátku do konce jede ve vlažném tempu, bez žádných zvratů nebo něčeho, co by vyvolalo nějaké emoce nebo rvalo koule. Prostě dobře odvyprávěný příběh, nic víc, nic míň.......6/10 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Především v úvodní části filmu tvůrci až obdivně zdůrazňují převratnost přípravy jídla na principu efektivní průmyslové výrobní linky i skutečnost, že majitelé zpočátku přísně kontrolovali kvalitu masa, hranolků a mléčných koktejlů. Některé záběry, v nichž se jak z reklamy mladí a krásní lidé šťastně zakusují do hamburgerů, skoro působí dojmem, že se firmě McDonald's podařil největší product placement v historii americké kinematografie. Negativním jevům spojeným se stravováním (nejen) v tomto řetězci se snímek vyhýbá. Což je značně problematické v době, kdy se na sociálních sítích diskutuje o vysokých nutričních hodnotách či o množství chemických látek a přísad, které každé sousto obsahuje. Film Zakladatel si tedy skoro až říká o to, aby byl promítán v dvojprogramu s provokativními snímky typu Fast Food Nation či dokumentem Super Size Me, které na fenomén rychlého občerstvení nahlížejí z opačných pozic. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Filmařsky ploché a výrazně nevybočující, zato informativně dost výživné a s velkou výpovědní hodnotou o tom, jak vlastně dnešní "mekáč" vznikl krok po kroku se všemi hlavními aktéry. Michael Keaton v roli zpočátku neúspěšného investora verbujícího lidi na potkání do rolí vedoucích poboček byl výborný, zbytek obsazenstva byl tak nějak spíše do počtu. Ačkoliv je to spíše víc dokument než plnohodnotný film, protože zde chybí výraznější zvraty, napětí nebo něco "wow", o čem bych si za pár týdnů řekl, že to stálo za to, i tak jsem se nenudil. Ve výsledku zajímavý pohled na vzestup původně nevinného a nekomerčního řetězce, ale možná mi tam malinko chyběl dnešní negativní dopad na obézní společnost a vadí mi dost kontroverzní vykreslení Raye Kroca jako spasitele lidu. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film tak obsažný, až sa vám z toho všetkého svinstva ( a to nemyslím to, čo dnes Mc ponúka ) zdvihne žalúdok. Keaton ako presvedčivý hajzel, ktorý sa neštíti ničoho, aby obzvláštnil svoje skryté komplexy. Čo je ale horšie, ľudia ako bol Kroc nám vládnu. A vládne aj tento svižný snímok, ktorý svojím podaním rozhodne nenudí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hancock je nějakej novej odborník na selfpromo či co? Zakladatel sice neni podobně odpudivá korporátní propaganda jako Zachraňte pana Bankse, ale že by se zase tak vzdálil... taky ne. Sice rafinovaně vkládá konflikt, aby to nepůsobilo jako pouhá reklama, ale značku McDonalds jako takovou to beztak vynáší do nebes. Myslím, že scénář je o kus lepší než mělká režie, škoda, že to nevzali ti Coeni. Jenže takhle se nenechám opít, když se podávají jen soft drinky. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • O režírovanie filmu mali veľký záujem aj bratia Joel a Ethan Coenovci, ktorým sa moc páčil scenár. Práca na filme sa im ale skrížila s prácou na inom spoločnom projekte, Ave, Caesar! (2016). (MikaelSVK)
  • McDonald's bolo vytvorené v roku 1955 nie 1954. (Mesiacik_)
  • Podnikatel Ray Kroc (1902-1984) měl české kořeny. Jeho rodiče emigrovali do USA z Plzeňska. V roce 1955 otevřel Kroc svoji první fast-food restauraci v Chicagu. V roce 1961 od bratrů McDonaldových firmu odkoupil za 2,7 milionu dolarů. Časopis TIME ho zařadil mezi 100 nejdůležitějších osobností 20. století. (Yardak)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama