Reklama

Reklama

Zneklidňující vidina smrtící záplavy pronásleduje Noema (Russell Crowe) ve snách čím dál častěji. Tu i další podivná znamení mu pomůže rozluštit moudrý Metuzalém (Anthony Hopkins). Země se ocitla na kraji propasti, kam ji zavlekla lidská rasa. Nejvyšší se rozhodl pro kompletní restart v podobě gigantické potopy a pro obnovu člověčího druhu si vybral právě Noema a jeho početnou rodinu. A protože Noe ví, že zkáza přijde s vodou, začne stavět archu, obří loď, na níž by se on i jeho rodina zachránili. Během stavby se musí potýkat nejen s nedostatkem času, vlastními pochybami, obavami svých blízkých, ale i s otevřenou nenávistí soukmenovců v čele s krutým potomkem slavného bratrovraha Kaina (Ray Winstone). Kromě toho musí na plavbu přizvat i zástupce všech živočišných druhů, aby život na „nové" Zemi mohl být úplný. Největší katastrofa v dějinách planety v tu chvíli může začít. (Cinemart)

(více)

Videa (32)

Trailer 1

Recenze (1 359)

larelay 

všechny recenze uživatele

uprimne, nerozumiem nizkemu hodnoteniu tohto filmu. opat je to Darren v plnej sile, vo svojej absolutnej genialite. Prva pol hodina bola klasicky Aronofsky depresivna. Cista ucebnicova depka. A potom to prislo. Nadej. Vyborne herecke vykony, vyborne spracovanie. Ale ano, chapem, ze Darren proste nie je pre vsetkych. A tak to ma byt. Niekto musi mat predsa rad aj Fast and Furious 1-12 :) ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Nepřekvapivě (pro ty, kteří si pamatují moje názory k Aronofskyho předešlím filmům ventilované na moviezone) první jeho snímek, který se mi upřímně líbil. A nebylo to ani tak kvůli těm epickým kulisám a solidním trikům, spokojený jsem hlavně díky absenci stupidně náboženských srajd v podobě dialogů stejně jako absenci slepého následování něčeho, co ani ve filmu není nijak dokázáno či vysvětleno. Nope, zde je vše dokresleno historickou povídkou ze začátku (nevadí že smyšlenou, celý film beru jako čistokrevné fantasy s několika více či méně mýtickými motivy), postavami, které rozumně vysvětlují co, jak a proč dělají a hlavně koncem, který je skrz naskrz "lidský" přesně tak, jak by měl být. Zároveň "Creator" fyzicky zasahuje do dění, bouře/stromy/andělé - vše je vidět, vše nějakým způsobem pevně stojí na zemi. Není to tedy o tom, zda-li můžu věřit, že se to tak dělo. Já můžu dál žít s tím, že se to nedělo, ale vychutnat si tenhle příběh, který ukazuje jak by se to dít mohlo, kdyby podobné nadpřirozené bytosti existovaly = tedy fantasy. Má to hlavu, patu a ještě jsem se bavil jako u podobných fantasy pohádek, aníž bych se musel stydět - v podstatě bych tak klidně mohl jít na 5* :) ale nechám si tu raději prostor, kdyby se Aronofsky přece jenom rozhodl natočit někdy ještě něco podobně postaveného. Kdo ví, třeba se ten chlapec konečně probral. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Biblický Noe mě už od počátku projektu připravoval na totální epično. Příběh samotný je vlastně ten nejpoctivější a nejzákladnější příběh všeho, ve kterém se promítá a proti sobě stojí čisté dobro a čisté zlo. To všechno si už několik let na nás chystal ten zřejmě nejzajímavější režisér současnosti - Darren Aronofsky. Čekali byste tedy něco jiného? Já nejspíš ne. A možná i právě proto jsem si na tenhle film musel prvních dvacet minut zvykat. Během toho jsem si stihl vzpomenout na články, kde jsem četl o tom, jak Darren měl s tímto filmem problémy, jak vydavatelství na něj tlačilo nebo jak mu plno scén proškrtalo. V tu chvíli jsem si ale na metaforické pojetí příběhu stihl zvyknout. Stihl jsem si také zvyknout na naprosto překrásnou islandskou krajinu, která jako kdyby připomínala měsíční krajinu. Také jsem si doslova začal užívat boží hudbu od režiséra dvorního skladatele - Clinta Mansella a určitě nesmím zapomenout ani na samotného Noa, tedy Russella Crowa. Všechno to začalo splývat a po nejistém začátku se rozjela ta největší příprava na tu největší světovou katastrofu, co se v dějinách lidstva kdy vůbec objevila. V posledních 40ti minutách to ještě k tomu naprosto parádně gradovalo, tak jak to v současnosti umí snad jenom právě Aronofsky. To, že je to vlastně ten nejklasičtější případ pomsty, zklamání a lidských vlastností jako takových, to mi zase tak nevadí. Užíval jsem si ty krásné záběry, jako když silueta Noeho stojí před úsvitem samotného Slunce, časosběrné sekvence nebo záběry příchodu celého zvířectva k arše. Na takové scény se prostě nezapomíná. Stejně tak, jako já nezapomenu na tento film. I když není dokonalý. Ale to ani samotný příběh této archy. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Přijde mi jako hrozná škoda vysmát se tomu jako digitálnímu eko/ezoguláši! Mě Aronofsky utáhl na podmanivé, atmosférické fantasy, která se, samozřejmě v mezích blockbusteru s kamenými transformery se svítícíma očima, pokouší i o drama vyplývající - ať už to zní jakkoliv bizarně - z praktických aspektů toho, když jste vyvolenej a jste přesvědčenej, že musíte bejt krutej. Jak úspěšně se to pokouší, na tom se dva lidi neshodnou... Já ale oceňuju, že to není tupá náboženská agitka, popřípadě biblickej Emmerich. Noe je svůj, s diváky to bude mít těžký, já na palubu ale každopádně chci. 70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"On zničí všetko. Kvôli novému začiatku..." Asi ako väčšina som sa na film strašne tešil. Po vlažnom prijatí a kritike som návštevu kina odložil a počkal na dvd. Výsledok ma tiež ako väčšinu prekvapil. V dobrom i zlom. Dobré je, že film je iný, no nečakal som až takú temnotu. Akoby si Aronofsky vybral z Biblie len to, čo sa mu hodí. Podivnými obrami z kameňa ma teda fakt zaskočil. Presvetlené filmy plné slnka s biblickou tématikou vystriedal Aronofsky za temnú a tmavú zem, akoby tu nejaká katastrofa bola už pred potopou. Herecké výkony boli fajn, všetkých, čo vo filme hrali mám rád. Strašne by som chcel písať chválospevy, ale fakt je aj to, že to nie je úplná bomba a štvrtú hviezdu získal u mňa film len veľmi tesne. Dúfam, že Aronofsky už milióny na film nedostane a vráti sa k malým, veľkým filmom. Po tomto začínam mať pocit, že dopadne ako režisér Joel Schumacher. Čím väčší rozpočet, tým horší film...Slabšie štyri hviezdy.70%. ()

Galerie (275)

Zajímavosti (34)

  • Ačkoli se ve filmu objevuje mnoho zvířat, ve skutečnosti se žádné živé zvíře natáčení nezúčastnilo. Všechna zvířata jsou totiž počítačově animovaná. (CatcherBlock)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 125 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Příběh vyobrazující náboženské motivy se nesetkal s výtkami pouze v nekřesťanských zemích, nýbrž i v domácích Spojených státech. Předseda konzervativní křesťanské vysílací společnosti National Religious Broadcasters Jerry Johnson v únoru 2014 uvedl, že je třeba vysvětlit, že film je "fantazijním, nikoli doslovným převyprávěním Písma". Na to Paramount přistoupil a na tuto skutečnost upozorňuje v upoutávce, která připouští, že jde o "uměleckou licenci". (oje)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Aronofsky si vybral svůj další film

Aronofsky si vybral svůj další film

16.04.2016

Darren Aronofsky (Fontána, Wrestler) nám naposledy představil biblické drama Noe a příští rok konečně uvidíme jeho další film. Jak se bude jmenovat? To zatím nevíme. V příběhu o mladém páru, jehož… (více)

Aronofsky a motorkář Tatum?

Aronofsky a motorkář Tatum?

15.09.2015

Loňský Noe sice rozdělil diváky na nadšené a trochu zmatené, nakonec ale vydělal 362 milionů dolarů, takže se dá považovat za úspěch. Co chystá režisér Darren Aronofsky (Fontána, Černá labuť) dál?… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama